Copacii din parcul Custozza vor rămâne, pentru moment, în picioare
Mai mulţi copaci seculari de pe strada Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia au fost doborâţi luni de angajaţii societăţii care se ocupă de reabilitarea zonei. Arborii au fost smulşi din rădăcini cu excavatorul, după care au fost tăiaţi în bucăţi cu drujbele. Rând pe rând, sub cupele excavatoarelor vor cădea toţi copacii din Parcul Custozza şi din împrejurimi. Conform proiectului elaborat în 2008, interiorul Cetăţii va fi reamenajat cu preţul defrişării a aproape 268 de arbori şi arbuşti. Verzi, în picioare încă şi unii dintre ei depăşind binişor suta de ani. Unii dintre ei au căzut deja, în timpul reabilitării Muzeului şi Catedralei (de altfel, aleea dintre catedrală şi muzeu se numeşte încă Aleea Castanilor. Aleea a rămas. Castanii, nu din 2003!). De câteva zile au fost doborâţi şi arborii din faţa CMJ, a Palatului Ierihon şi cei din preajma statuii lui Mihai Viteazul.
În momentul demarării proiectului (şi aprobării lui) legislaţia românească nu solicita expres vreun acord pentru defrişare. Aşa că Primăria Alba Iulia nu are acord de mediu pentru doborârea copacilor, lucru solicitat de legislaţia română în vigoare acum. De altfel, acesta a fost şi răspunsul administraţiei locale: la momentul iniţierii proiectului, în anul 2008, nu era nevoie de acord de mediu! De asemenea, se mai invocă faptul că în prezent se desfăşoară doar o acţiune de înlăturare a copacilor bătrâni şi periculoşi, situaţie în care nu este nevoie, de asemenea, de acord de mediu.
Garda de Mediu Alba a verificat legalitatea lucrărilor şi urmează să ofere un răspuns oficial. Deşi copacii pe care i-am văzut căzând luni, 7 martie, sub cupele excavatoarelor nu erau bătrâni, găunoşi sau cu un coronament care să ameninţe cumva (supra)vieţuitorii din Cetatea Vauban.
Potrivit planşei de vegetaţie a Parcului Custozza, în interiorul Cetăţii a fost făcut următorul inventar: 357 de arbori şi arbuşti din care 158 în zona Parcului Custozza. Potrivit aprecierilor din studiu „75% sunt arbori bătrâni reprezentând un pericol pentru asigurarea circulaţiei pietonale”. Adică, aproape 268 de arbori urmează sau au fost deja raşi de pe suprafaţa pământului. Vegetaţia propusă în zona interioară a Cetăţii: 760 de arbori şi arbuşti, din care 171 în zona remodelării Parcului Custozza. În compensare s-a prevăzut plantarea a încă 652 de arbori şi arbuşti pe străzile adiacente. Deci, în rezumat: în Parcul Custozza nu vor mai exista prea mulţi copaci, doar pe partea cu universitatea: aici am văzut că vor fi păstraţi (sau replantaţi?) 6 arbori.
Pe aceeaşi parte sunt prevăzute 41 de locuri de parcare şi 47 de arbuşti (care delimitează locurile de parcare). În rest, în Custozza vor fi plantaţi 28 de arbuşti (tuia?) pe partea cu Vânătorii de Munte (foştii!), o parte dintre ei mascând cele 35 de locuri de parcare (situate de o parte şi de alta a străzii Mitropolit Sterca Şuluţiu). Vor fi 16 arbuşti pe partea cu Muzeul Unirii. Aici nu sunt prevăzute locuri de parcare. Copacii din preajma Palatului Ierihon au căzut pentru a face loc extinderii străzii, în faţă, şi amenajării a 12 locuri de parcare (în dreapta, lângă statuie, unde ar trebui să rămână în picioare, conform planului, patru copaci). În spatele palatului vor fi amenajate 15 locuri de parcare. De asemenea, copacii care există pe spaţiul verde din stânga Palatului Ierihon, la intrarea pe Traseul celor Trei Fortificaţii, vor fi dezrădăcinaţi. Zona verde va fi păstrată, vor fi replantaţi arbuşti şi vor fi amenajate în plus 26 de locuri de parcare pentru maşini.
În Parcul Custozza va fi amenajat un complex ce va cuprinde o fântână arteziană între cele două monumente, alei de marmură şi pavaje. Nici urmă de copaci care să ţină umbră vara. Partea bună, spun susţinătorii proiectului, va fi aceea că nu vor mai fi nici ciori cu dejecţiile aferente. Partea proastă este că, la temperaturi mai mari de 27 grade Celsius, unii or să regrete ciorile acelea, dar mai ales copacii în care stăteau agăţate.
lDezrădăcinarea copacilor din Cetate s-a lăsat cu incidente
Tinerii care au stat de veghe mai multe zile la rând în Parcul Custozza au sunat alarma luni, 7 martie, pe la prânz. Rapid, toţi cei care se opun defrişării Parcului Custozza s-au strâns şi s-au pus în calea buldozerelor. „Au venit cu o lamă de buldozer peste noi. Am sărit în faţa unui copac pentru a-l proteja. L-am înconjurat, dar din păcate nu am reuşit să-l salvăm. Au venit cu cupa peste noi, pomul este la pământ. Nu am crezut că în Alba Iulia lui 2011 se poate întâmpla aşa ceva”, a spus unul dintre albaiulienii implicaţi în accident. Alături de protestatari, în timpul dezrădăcinărilor din zona Custozza, au fost şi persoane publice: Călin Potor, Florin Roman şi Simone Albani. Aceştia s-au întâlnit la Primăria Alba Iulia cu două persoane implicate în proiect, respectiv directorul Direcţiei Tehnice din Primăria Alba Iulia, Silvia Moldovan şi arhitectul şef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Călin. De la acestea s-a obţinut asigurarea că lucrarea în Parcul Custozza nu va fi atacată deocamdată, până la finalizarea străzii Mihai Viteazul. De asemenea, protestatarii au obţinut asigurarea că va fi analizată situaţia fiecărui copac din Parcul Custozza, în condiţiile în care la demararea proiectului nu a fost făcută nicio expertiză în acest sens. Aceştia au mai solicitat în scris, toate autorizaţiile obţinute de Primăria Alba Iulia pentru demararea acestui proiect.
lPrimăria a dat aviz favorabil pentru mitingul de protest împotriva defrişărilor din Custozza
Cei care au militat până acum, doar spontan şi oarecum în ilegalitate pentru păstrarea copacilor din Parcul Custozza, au primit de la Primăria Alba Iulia şi o veste bună: mitingul propus pentru desfăşurare vineri, 11 martie, între orele 12.00-14.00, a primit aviz favorabil. Florin Roman, unul dintre organizatorii mitingului de protest împotriva acţiunii de defrişare a Parcului Custozza, ne-a informat că accesul în zonă se face doar dinspre Catedrală, traseul dinspre centru fiind interzis trecătorilor.
Nicoleta I. TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 22 de minute
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918