Rămâi conectat

Actualitate

Copacii din parcul Custozza vor rămâne, pentru moment, în picioare

Publicat

în

Mai mulţi copaci seculari de pe strada Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia au fost doborâţi luni de angajaţii societăţii care se ocupă de reabilitarea zonei. Arborii au fost smulşi din rădăcini cu excavatorul, după care au fost tăiaţi în bucăţi cu drujbele. Rând pe rând, sub cupele excavatoarelor vor cădea toţi copacii din Parcul Custozza şi din împrejurimi. Conform proiectului elaborat în 2008, interiorul Cetăţii va fi reamenajat cu preţul defrişării a aproape 268 de arbori şi arbuşti. Verzi, în picioare încă şi unii dintre ei depăşind binişor suta de ani. Unii dintre ei au căzut deja, în timpul reabilitării Muzeului şi Catedralei (de altfel, aleea dintre catedrală şi muzeu se numeşte încă Aleea Castanilor. Aleea a rămas. Castanii, nu din 2003!). De câteva zile au fost doborâţi şi arborii din faţa CMJ, a Palatului Ierihon şi cei din preajma statuii lui Mihai Viteazul.
În momentul demarării proiectului (şi aprobării lui) legislaţia românească nu solicita expres vreun acord pentru defrişare. Aşa că Primăria Alba Iulia nu are acord de mediu pentru doborârea copacilor, lucru solicitat de legislaţia română în vigoare acum. De altfel, acesta a fost şi răspunsul administraţiei locale: la momentul iniţierii proiectului, în anul 2008, nu era nevoie de acord de mediu! De asemenea, se mai invocă faptul că în prezent se desfăşoară doar o acţiune de înlăturare a copacilor bătrâni şi periculoşi, situaţie în care nu este nevoie, de asemenea, de acord de mediu.
Garda de Mediu Alba a verificat legalitatea lucrărilor şi urmează să ofere un răspuns oficial. Deşi copacii pe care i-am văzut căzând luni, 7 martie, sub cupele excavatoarelor nu erau bătrâni, găunoşi sau cu un coronament care să ameninţe cumva (supra)vieţuitorii din Cetatea Vauban.
Potrivit planşei de vegetaţie a Parcului Custozza, în interiorul Cetăţii a fost făcut următorul inventar: 357 de arbori şi arbuşti din care 158 în zona Parcului Custozza. Potrivit aprecierilor din studiu „75% sunt arbori bătrâni reprezentând un pericol pentru asigurarea circulaţiei pietonale”. Adică, aproape 268 de arbori urmează sau au fost deja raşi de pe suprafaţa pământului. Vegetaţia propusă în zona interioară a Cetăţii: 760 de arbori şi arbuşti, din care 171 în zona remodelării Parcului Custozza. În compensare s-a prevăzut plantarea a încă 652 de arbori şi arbuşti pe străzile adiacente. Deci, în rezumat: în Parcul Custozza nu vor mai exista prea mulţi copaci, doar pe partea cu universitatea: aici am văzut că vor fi păstraţi (sau replantaţi?) 6 arbori.

Pe aceeaşi parte sunt prevăzute 41 de locuri de parcare şi 47 de arbuşti (care delimitează locurile de parcare). În rest, în Custozza vor fi plantaţi 28 de arbuşti (tuia?) pe partea cu Vânătorii de Munte (foştii!), o parte dintre ei mascând cele 35 de locuri de parcare (situate de o parte şi de alta a străzii Mitropolit Sterca Şuluţiu). Vor fi 16 arbuşti pe partea cu Muzeul Unirii. Aici nu sunt prevăzute locuri de parcare. Copacii din preajma Palatului Ierihon au căzut pentru a face loc extinderii străzii, în faţă, şi amenajării a 12 locuri de parcare (în dreapta, lângă statuie, unde ar trebui să rămână în picioare, conform planului, patru copaci). În spatele palatului vor fi amenajate 15 locuri de parcare. De asemenea, copacii care există pe spaţiul verde din stânga Palatului Ierihon, la intrarea pe Traseul celor Trei Fortificaţii, vor fi dezrădăcinaţi. Zona verde va fi păstrată, vor fi replantaţi arbuşti şi vor fi amenajate în plus 26 de locuri de parcare pentru maşini.
În Parcul Custozza va fi amenajat un complex ce va cuprinde o fântână arteziană între cele două monumente, alei de marmură şi pavaje. Nici urmă de copaci care să ţină umbră vara. Partea bună, spun susţinătorii proiectului, va fi aceea că nu vor mai fi nici ciori cu dejecţiile aferente. Partea proastă este că, la temperaturi mai mari de 27 grade Celsius, unii or să regrete ciorile acelea, dar mai ales copacii în care stăteau agăţate.
lDezrădăcinarea copacilor din Cetate s-a lăsat cu incidente
Tinerii care au stat de veghe mai multe zile la rând în Parcul Custozza au sunat alarma luni, 7 martie, pe la prânz. Rapid, toţi cei care se opun defrişării Parcului Custozza s-au strâns şi s-au pus în calea buldozerelor. „Au venit cu o lamă de buldozer peste noi. Am sărit în faţa unui copac pentru a-l proteja. L-am înconjurat, dar din păcate nu am reuşit să-l salvăm. Au venit cu cupa peste noi, pomul este la pământ. Nu am crezut că în Alba Iulia lui 2011 se poate întâmpla aşa ceva”, a spus unul dintre albaiulienii implicaţi în accident. Alături de protestatari, în timpul dezrădăcinărilor din zona Custozza, au fost şi persoane publice: Călin Potor, Florin Roman şi Simone Albani. Aceştia s-au întâlnit la Primăria Alba Iulia cu două persoane implicate în proiect, respectiv directorul Direcţiei Tehnice din Primăria Alba Iulia, Silvia Moldovan şi arhitectul şef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Călin. De la acestea s-a obţinut asigurarea că lucrarea în Parcul Custozza nu va fi atacată deocamdată, până la finalizarea străzii Mihai Viteazul. De asemenea, protestatarii au obţinut asigurarea că va fi analizată situaţia fiecărui copac din Parcul Custozza, în condiţiile în care la demararea proiectului nu a fost făcută nicio expertiză în acest sens. Aceştia au mai solicitat în scris, toate autorizaţiile obţinute de Primăria Alba Iulia pentru demararea acestui proiect.
lPrimăria a dat aviz favorabil pentru mitingul de protest împotriva defrişărilor din Custozza
Cei care au militat până acum, doar spontan şi oarecum în ilegalitate pentru păstrarea copacilor din Parcul Custozza, au primit de la Primăria Alba Iulia şi o veste bună: mitingul propus pentru desfăşurare vineri, 11 martie, între orele 12.00-14.00, a primit aviz favorabil. Florin Roman, unul dintre organizatorii mitingului de protest împotriva acţiunii de defrişare a Parcului Custozza, ne-a informat că accesul în zonă se face doar dinspre Catedrală, traseul dinspre centru fiind interzis trecătorilor.

Nicoleta I. TOMUŢA

Elit - Gustul Desăvârșit

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus

Publicat

în

Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus

În cursul serii de luni, coaliția de guvernare a decis un nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”.

Măsuri care se vor aplica de la 1 iulie:

Elit - Gustul Desăvârșit

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un nou val de praf saharian a ajuns în România: Recomandările medicilor

Publicat

în

Un nou val de praf saharian a ajuns în România: Recomandările medicilor

Un nou val de praf saharian a ajuns pe teritoriul țării noastre, specialiștii recomandând populaţiei să încerce pe cât posibil să evite deplasările, deoarece acest fenomen este periculos pentru sănătate.

În fiecare an, România se confruntă cu cel puţin două episoade de praf saharian adus de curenţii din Nordul Africii. Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian ce a ajuns și în România conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.

Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara avertizează că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.

Elit - Gustul Desăvârșit

Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, spune medicul Ionela Iovan, potrivit Mediafax.

Reamintim că România s-a confruntat cu un val de praf saharian şi la finalul lunii martie.

”Episodul a fost relativ scurt ca și intensitate. Aceste particule, cele care au pătruns în Iași, sunt ultrafine, micrometrice și submicrometrice. Însă, prin inspirație, pot produce afecțiuni și alergii specifice acestor tipuri de poluanți”, a precizat prof. dr. Silviu Gurlui, expert în mediu.

Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO VIDEO| Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni

Publicat

în

Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni

La peste 1000 de metri, pe un platou din mijlocul Munților Apuseni, moții și musafirii acestora s-au distrat timp de două zile, la Sărbătorea Narciselor de pe Vârful Negrilesei.

După o pauză de doi ani cauzată de pandemia de COVID-19, o nouă ediție a tradiționalei serbări a fost organizată de către primăria comunei Bucium, al cărui primar este Cornel Napău.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest eveniment îi reunește pe locuitorii munților Apuseni și pe turiștii care bat drumul până la locul în care această serbare se desfășoară, într-un cadru încărcat de veselie și dominat de muzică tradițională și mâncare aleasă, gătită de localnici.

Aproape 2000 de mașini și-au făcut apariția în zona în care Sărbătoarea Narciselor a avut loc iar, potrivit estimărilor primarului Cornel Napău, ar fi vorba de un număr de 7000-8000 de participanți, adică o reală „competiție” pentru un alt festival cu tradiție din Munții Apuseni, Târgul de Fete de pe Muntele Găina.

Miile de oameni care au ales să urce pe Vârful Negrilesei au fost întâmpinați cu muzică din partea artiștilor recunoscuți, cum ar fi Veta Biriș și Cristian Pomohaci și dansuri pe scenă ale diverselor ansamble populare care și-au făcut apariția, cum ar fi Ansamblul „Dor Teiușean” și Ansamblul „Țarina Cupru Min”.

Pe platoul de la Negrileasa s-au găsit, pentru călătorii înfometați, tarabe care au servit tradiţionalii mici şi bere.

La această serbare a fost organizat de asemenea și un concurs gastronomic, „Tradiții și Gastronomie în Poiana Narciselor”, care a adunat, în fața Cabanei Narciselor, cei mai buni bucătari și gospodari din diversele comune din zona munților Apuseni. Tarabele cu mâncare tradițională, portul popular și nelipsitul ceaun au fost vedetele acestei competiții, iar eforturile echipelor au fost răsplătite cu premii, după ce oamenii au gustat bucatele servite.

Premiile oferite pentru câștigători

Locul 1-1800 lei
Locul II-1500 lei
Locul III-1200lei
Menţiune-900lei

Criterii de jurizare:

-aspectul general al preparatului la ceaun, care trebuie să fie cât mai apetisant
-ceaun recomandat minim 50 l
-culoarea şi aromele
-originalitatea
-pregătirea corectă

Balmoșul preparat de către echipa comunei Ciuruleasa a câștigat inimile oamenilor prezenți la degustat, bucurându-se deci de locul I, iar comunele Mogoș și Gârbova s-au situat pe locurile 2, respectiv 3. Eforturile bucătarilor care au gătit pentru echipa comunei Bucium au fost de asemenea răsplătiți de către public cu o mențiune.

„Oamenii care au venit la serbare au fost foarte respectuoși și nu am avut parte de evenimente neplăcute”, a transmis primarul comunei Bucium, Cornel Napău, pentru ziarulunirea.ro.

Așa cum era de așteptat, narcisele, adevăratele vedete ale acestui festival, au împânzit poiana care de atâția ani le poarta numele, iar oamenii au venit în număr mare pentru a culege câteva fire pentru a le oferi cadou celor dragi, odată ajunși acasă.

Legenda spune că numele narcisei vine din mitologia greacă, de la numele tânărului Narcissus care s-a îndrăgostit de propria imagine reflectată de apele unui lac. Dorind să își îmbrățișeze frumosul chip, a alunecat în apă și a murit.

Pe malul lacului a apărut floarea de narcisă în locul unde a stat Narcissus. Denumirea populară a narcisei este ghiocel galben, trompetă sau cocoriță.

Echipa PSD Alba a fost de asemenea prezentă la locul în care acest festival s-a desfășurat, iar mesajele din partea membrilor săi au început să își facă simțită prezența în mediul online, pentru a marca o serbare care s-a încheiat cu amintiri frumoase pentru toți participanții săi.

„Îl felicit pe primarul comunei Bucium, Cornel Năpău, și pe întreaga sa echipă, pentru frumoasa manifestare pe care a reușit să o realizeze prin propriile forțe!

De asemenea, îi felicit pentru munca depusă și pe primarii de la Teiuș, Stremț, Gârbova, Ciuruleasa și Mogoș. Aceștia s-au pregătit temeinic pentru câștigarea concursului de gastronomie, dar și pentru a oferi participanților cele mai delicioase preparate!

Noi toți am avut, datorită acestei manifestări, un altfel de weekend!”, a transmis deputatul PSD Radu Tuhut, președintele interimar PSD Alba.

La rândul său, senatorul Călin Matieș și-a exprimat propriile gânduri printr-un mesaj postat în mediul online, despre experiența de care a avut parte la Sărbătoarea Narciselor.

„Îi mulțumesc frumoasei doamne a cântecului românesc, Veta Biriș, pentru prezentarea făcută. Cuvintele sale m-au onorat și emoționat, la fel ca invitația de a urca pe scenă și de a cânta, alături de domnia sa, în acompaniamentul orchestrei Albu, o strofă din cântecul Iancului, ”Sus, sus, sus, la munte, sus!”

Le mulțumesc și românilor iubitori de țară și neam care m-au invitat la acest frumos eveniment, desfășurat în inima naturii. Felicitări primarului PSD al comunei Bucium, Cornel Năpău, pentru organizare, dar și tuturor celorlalți colegi și prieteni care s-au implicat! Felicitări tuturor interpreților și celor care au ținut atmosfera vie!”

Aflat la evenimentul care a reunit câteva mii de suflete pe platoul din inima Țării Moților, subprefectul Mureșan a scris de asemenea următorul mesaj de felicitări pentru buna organizare a evenimentului, de care primarul comunei Bucium s-a ocupat personal.

„Astăzi a fost o zi în care mii de persoane din Apuseni s-au bucurat de natură, muzică, mâncare gustoasă și voie bună!

Țin sa îl felicit în mod special pe primarul PSD al comunei Bucium, Napău Cornel, pentru modul în care a organizat acest eveniment și pe întreaga sa echipă!”, a fost mesajul subprefectului județului Alba, Corneliu Mureșan.

La Sărbătoarea Narciselor de pe Vârful Negrileasa au fost de asemenea prezenți și primarii: Muntean Ioan, din comuna Gârbova, Marius Cioara, din comuna Ciuruleasa, Mirel Vasile Hălălai, primarul orașului Teius, precum și Vasile Raica, din comuna Rimetea.

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare. Pe platoul de la Negrileasa se găsesc, la tarabe, tradiţionalii mici şi bere, dar şi obiecte de artizanat.

Traseu de acces

De pe drumul DJ74a Câmpeni-Abrud, se intră pe drumul spre Bucium, de unde spre satul Valea Negrilesii. Din sat un drum forestier ne duce până la Cabana Narciselor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare