Rămâi conectat

Economie

Contribuția ADR Centru la dezvoltarea județului Alba: Fonduri nerambursabile de aproape 3 miliarde de lei au susținut creșterea calității vieții cetățenilor

Lucian Daramus

Publicat

în

Contribuția ADR Centru la dezvoltarea județului Alba: Fonduri nerambursabile de aproape 3 miliarde de lei au susținut creșterea calității vieții cetățenilor

– Interviu cu domnul Simion Crețu, Director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru –

– Stimate domnule director general, știm că în această perioadă implementați un foarte important Program pentru dezvoltare regională. Care sunt apelurile de proiecte active și când expiră termenul de depunere a cererilor de finanțare pentru fiecare apel în parte?

– În prezent, ADR Centru este Autoritate de Management a celui mai important Program de dezvoltare susținut din surse europene nerambursabile, Programul „Regiunea Centru” 2021-2027. Acum sunt deschise trei apeluri de proiecte, dintre care două se adresează firmelor, ambele în cadrul Priorității 1 – „O regiune competitivă prin inovare și întreprinderi dinamice pentru o economie inteligentă”, iar unul este apel de asistență tehnică. Apelurile adresate firmelor sunt competitive și sigur va fi competiție între beneficiari.

Citește și: Interviu cu domnul Simion Creţu, director general ADR Centru

Când am gândit structura Programului pentru 2021 – 2027 am ținut cont de datele din documentele strategice de dezvoltare de la nivel regional, elaborate în concordanță cu direcțiile de dezvoltare trasate de Comisia Europeană și ținând cont de specificul nostru local. De la o perioadă de programare europeană la alta, ponderea fondurilor europene alocate sprijinirii agenților economici a crescut, astfel încât avem în PR Centru peste 302 milioane de euro în acest scop. Politica europeană de coeziune, care sprijină reducerea decalajului de dezvoltare față de țările din vestul Europei nu se poate împlini fără o economie puternică, dezvoltată care să asigure venituri bune atât lucrătorilor, cât și autorităților publice. În contextul economic și geopolitic actual, frământat și cu destule incertitudini această abordare care întărește firmele este imperios necesară. Cele două apeluri active acum sunt: „Trecerea de la idee la piață – sprijin pentru IMM”, cu o valoare totală de peste 8,7 milioane de euro, având termen final de depunere 16 iunie și „Dezvoltarea capacităților private de Cercetare, Dezvoltare, Inovare”, cu valoare totală de aproape 15,5 milioane euro și termen final de depunere 30 mai.

În total, în PR Centru sunt prevăzute 34 de apeluri la proiecte, din care am lansat 24, cu o alocare totală de 1026,48 milioane de euro, Din această alocare cumulată 845,26 milioane euro sunt sumă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezentând 76% din alocarea totală a programului. Avem deja închise 21 apeluri de proiecte, cu o valoare totală de 889,43 milioane euro, din care 730,08 milioane de euro sumă nerambursabilă din FEDR. Mai avem 8 apeluri cu alocare totală de 88,76 milioane euro, din care 75,44 milioane euro din FEDR, care urmează să fie lansate și încă 2 apeluri pentru care ghidurile sunt în elaborare.

– Care este bugetul total și limitele bugetelor minime și maxime pentru proiectele ce vor fi finanțate și care este perioada de implementare a proiectelor contractate?

– Bugetul total al PR Centru 2021–2027 este de 1,384 miliarde euro, din care 1,152 miliarde euro din FEDR. Bugetul total pentru fiecare apel, dar și limitele minime și maxime de finanțare pentru un proiect per apel, diferă de la linie la linie, în funcție de tipul de beneficiar eligibil, dar și de tipul de investiții. Acestea sunt disponibile pe site-ul programului și anunțate la fiecare lansare de apel de finanțare, fiind apoi prezentate și în cadrul evenimentelor pe care le organizăm pentru fiecare apel lansat, în sprijinul potențialilor solicitanți. Spre exemplu, la apelul în derulare, „Trecerea de la idee la piață – sprijin pentru IMM”, limita inferioară a valorii nerambursabile care poate fi solicitată este de 100.000 euro, iar cea maximă de 500.000 euro, dar avem și apeluri de proiecte unde limita minimă este de 250.000 euro și cea maximă de 1.500.000 euro.

Pentru autoritățile publice locale există alte limite pe proiecte. Astfel, pe linia de finanțare 5.2 „Descongestionarea traficului din jurul marilor municipii (reședințe de județ)”, valoarea nerambursabilă a unui proiect putea fi de minim 4.000.000 euro și maxim 10.000.000 euro, pentru că aici vorbim de investiții mari de infrastructură. Pentru dezvoltarea mobilității urbane în orașe, limitele valorii eligibile au fost de minim 250.000 euro și maxim 2.500.000 euro. Avem în consultare publică și un ghid pentru dezvoltarea stațiunilor balneare, unde limita minimă propusă a finanțării nerambursabile este de 300.000 euro, iar cea maximă de 5.000.000 euro.

– Câte proiecte au fost depuse? Câte au fost contractate? Câte sunt respinse și de ce?

– Activitatea de depunere, evaluare, contractare este una dinamică, situația numerică a cererilor de finanțare fiind și ea dinamică, în funcție de etapele pe care acestea le parcurg. La 31 martie 2025, adică la finalul primului trimestru, erau depuse 1661 de cereri de finanțare pe toate cele 21 de apeluri la proiecte lansate, cu o sumă totală solicitată de peste 2,4 miliarde euro. Dintre acestea, 245 de proiecte sunt contractate, 683 au trecut de etapa de evaluare tehnico-financiară, 93 sunt în etapa de contractare, 422 de cereri sunt în evaluare, iar restul sunt respinse.

În privința acestora din urmă, există un motiv generic, acela că nu sunt respectate cerințele din ghiduri. În aceste documente, operațiunile pe care beneficiarii trebuie să le parcurgă sunt clar detaliate, plecând de la aspecte privind proprietatea asupra bunurilor supuse proiectului, până la aspecte administrative ale depunerii cererii de finanțare. Cu atenție, tocmai această detaliere care există în ghiduri este un sprijin pentru potențialii beneficiari. Dacă nu respectă cerințele, proiectele nu pot ajunge la finanțare.

– Pe ce loc din Regiunea Centru, eventual și la nivel național, se situează județul Alba în privința atragerii fondurilor europene în exercițiul financiar 2021 – 2027, prin Programul Regional „Centru”?

– Un clasament se poate face între competitori similari, să spunem. Nu este cazul județelor din Regiunea noastră, care sunt foarte diferite, nu numai din punct de vedere geografic, al activităților economice, în privința infrastructurii, a rețelei serviciilor de educație și sănătate, precum și a numărului populației. Așa că, județele sunt foarte diferite în privința nevoilor care se pot rezolva prin liniile de finanțare incluse în PR Centru.

Vă pot spune că în județul Alba prin PR Centru avem 36 de contracte semnate, în valoare de 685 de milioane lei. Vorbim de 25 de investiții ale autorităților publice, cu valoarea totală de 620 milioane lei și cel puțin 11 investiții – în acest moment – ale mediului de afaceri, cu o valoare totală de 65 milioane lei. Firmele au depus cereri de finanțare pentru spații de producție, dotări moderne și digitalizare. Autoritățile publice au depus proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii. Un exemplu este cel dat de Consiliul Județean Alba, care a finalizat ”Transapuseana” și a depus un proiect nou, de peste 210 milioane lei, pentru reabilitarea și modernizarea a 40 de km de drum județean de la Sălciua de Sus la Teiuș, trecând prin comunele Ponor, Râmeț și Stremț. Avem proiecte pentru restaurarea a două biserici monumente istorice, la Horea și Ampoița, avem proiecte de regenerare urbană la Blaj și la Teiuș. Acestora li se adaugă investițiile pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii de învățământ la Alba Iulia, Cugir, Teiuș, Aiud, Abrud, Sebeș, Câmpeni, Zlatna. Vorbesc doar despre contractele semnate, pentru că avem în evaluare si alte cereri de finanțare, care intră în procesul de evaluare în ordinea cronologică în care au fost depuse.

Subliniez că proiectele cu finanțare europeană au contribuit foarte mult la dezvoltarea județului Alba, lucru subliniat recent și de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul Marcel Ioan Boloș, care a vizitat recent județul nostru. Practic, după aderarea României la UE, numai pentru Alba, ADR Centru a coordonat direct implementarea a peste 330 de proiecte, din care 111 ale autorităților și instituțiilor publice și 225 având beneficiari privați. Valoarea totală a fondurilor investite în proiectele de dezvoltare coordonate de ADR Centru a depășit 2,8 miliarde de lei.

Noi urmărim constant contribuția fondurilor europene la dezvoltarea județului, prin mai mulți indicatori statistici, dar am să mă rezum doar la doi: PIB/capita, cât reprezintă în procente față de media UE și salariul mediu net. Astfel, în anul 2007, PIB/capita în județul Alba era de 12.100 euro, 49% din media UE și salariul mediu net sub 1000 lei. În 2023, PIB/capita a trecut de 29.700 euro, atingând 78% din media UE, iar salariul mediu net a ajuns la 900 euro, fiind evidentă creșterea calității vieții față de acum două decenii.

– La câte instituții publice și/sau consultanți trebuie să apeleze un solicitant și cât timp durează întocmirea dosarului până la înregistrarea efectivă la ADR Centru?

– Un solicitant apelează la consultanți doar dacă dorește, în special potențialii beneficiari din mediul privat. De obicei, autoritățile administrației publice locale au echipe specializate care scriu și depun proiecte, deci nu recurg la consultanți. Recomandarea noastră pentru orice potențial solicitant de finanțare este să verifice rezultatele consultanților, să se asigure că acel consultant îl va ajuta și va participa activ inclusiv la implementarea proiectului. Durata de întocmire a dosarului efectiv depinde de seriozitatea și priceperea consultantului și de cât de „la zi” sunt documentele solicitantului. Cu cât mai multe asemenea acte sau avize sunt necesare, cu atât dosarul este mai complex și durează mai mult întocmirea lui.

Dar la ADR Centru demult nu se mai întocmesc dosare! Am digitalizat complet activitatea de depunere, evaluare și monitorizare a proiectelor, care se desfășoară on-line. Solicitările de finanțare sunt, de fapt, formulare online – accesibile prin Platforma MySMIS – predefinite cu câmpuri editabile, la care se anexează documente justificative. Un formular de cerere conține mai multe secțiuni care trebuie completate integral de solicitanți cu text și documente anexate, iar la final se generează un document compilativ cu toate datele. Așa se generează o cerere de finanțare și aceasta poate ajunge la peste 90 pagini, la care se adaugă toate documentele justificative necesare.

– Vă mulțumim pentru aceste răspunsuri și vă dorim mult succes în activitate!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat de presă pentru începerea proiectului – „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă Comunicat de presă pentru începerea proiectului Denumirea proiectului: „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic” Valoarea totală a proiectului: 6.429.513,58 lei cu TVA Valoarea finanțată prin Fondul pentru Modernizare: 5.850.741,92 lei cu TVA Valoarea contribuției proprii: 578.771,66 lei cu TVA Numele […]

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă – Stadiul lucrărilor pentru extinderea și reabilitarea Aducțiunilor SZA Apuseni

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă ContractuI de lucrări AB3 – CL3 – „Extindere si reabilitare aductiuni SZA Apuseni” face parte din proiectul regional „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzată în judetul Alba, 2014-2020″, SMIS 319094, cofinantat prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020 si Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Contractul are o valoare de 73.794.644,04 leí […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea