Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Contribuabilii mai au două săptămâni pentru a-şi plăti datoriile restante fără penalităţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Data de 31 decembrie 2011 este termen limită până la care contribuabilii îşi pot achita datoriile restante la stat, beneficiind astfel de anularea penalităţilor de întârziere. Facilitatea se acordă şi pentru contribuţiile restante la sistemul de sănătate sau cel de pensii. Prin OG 30/2011, Guvernul a dat posibilitatea firmelor şi persoanelor fizice care au restanţe la stat să fie scutite de penalităţi, dacă îşi achită datoriile până la finalul anului. Ulterior, Ministerul Finanţelor Publice, Casa Naţională de Pensii Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au pus la punct ordine prin care stabilesc cum vor fi aplicate exact aceste facilităţi fiscale pentru datoriile pe care fiecare dintre aceste instituţii le administrează. Potrivit acestor acte normative, anularea penalităţilor se acordă pentru obligaţiile fiscale accesorii aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011. Este vorba despre anularea penalităţilor de întârziere, precum şi a unei cote de 50% din majorările de întârziere aferente acestor obligaţii fiscale principale, dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente sunt stinse prin plată sau compensare până la 31 decembrie 2011. Trebuie să ştiţi că anularea penalităţilor de întârziere nu se acordă pentru obligaţiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume încasate din valorificarea bunurilor sechestrate. Anularea penalităţilor de întârziere se aplică pentru: lobligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, precum şi pentru cele stabilite de alte direcţii de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi transmise spre recuperare la ANAF. lobligaţiile de plată ale persoanelor fizice, reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate, datorate Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de Fisc. Practic, facilitatea se adresează persoanelor fizice care au un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi îşi plătesc singure contribuţiile la FNUASS. lobligaţiile de plată ale persoanelor fizice, reprezentând contribuţii de asigurări sociale, datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de Fisc.
Pentru acordarea facilităţilor fiscale stabilite de OG 30/2011, contribuabilii pot depune la organul competent o cerere prin care solicită o situaţie a obligaţiilor de plată exigibile, precum şi a celor care intră sub incidenţa facilităţilor. În termen de 5 zile de la depunerea cererii, li se va  comunica situaţia solicitată şi să întocmească un borderou provizoriu de scădere din evidenţa fiscală a obligaţiilor pentru care se pot acorda reduceri sau anulări ale penalităţilor de întârziere. În următoarele 10 zile de la data comunicării situaţiei obligaţiilor fiscale, contribuabilul trebuie să achite prin plată sau compensare obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora. În situaţia în care contribuabilul nu îşi plăteşte datoriile în termenele stabilite de procedură vor fi repuse pe rol. Contribuabilul poate depune o nouă cerere ori de câte ori are posibilitatea de a îndeplini condiţiile necesare pentru a beneficia de anularea penalităţilor de întârziere. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea