Contoare inteligente instalate de Electrica în următorii cinci ani, la 15% dintre utilizatori
Un plan de implementare a contoarelor inteligente pentru 15% dintre cei 3,7 milioane de utilizatori ai reţelei sale de distribuţie, în următorii cinci ani, a fost propus de Electrica, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
ANRE trebuie să avizeze aceste planuri întrucât investiţiile în contoarele inteligente vor fi reflectate integral în tarifele de distribuţie suportate de consumatori.
„Există o legislaţie secundară actualizată pentru dezvoltarea la scară largă a sistemelor de contorizare inteligentă, care a apărut în toamna anului precedent. Toţi operatorii de distribuţie am avut obligaţia să trimitem la ANRE până la mijlocul lunii ianuarie a acestui an propunerile de planuri pentru implementarea sistemelor inteligente de contorizare pe următorii 10 ani”, a declarat Livioara Sujdea, director executiv de distribuţie din cadrul Electrica.
Astfel, pentru următorii cinci ani, Electrica a propus instalarea de contoare inteligente la 15% din cei 3,7 milioane de utilizatori, în cele trei regiuni de distribuţie (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud).
„ANRE a cerut informaţii suplimentare, nu foarte multe. Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat ANRE să ne dea un feed-back şi să existe o decizie în ceea ce priveşte propunerile operatorilor de distribuţie”, a adăugat Sujdea.
Potrivit acesteia, Electrica a desfăşurat proiecte-pilot în anii anteriori şi a instalat până acum contoare inteligente la 3% dintre utilizatorii săi.
„Sunt costuri specifice pe care fiecare operator de distribuţie le-a evaluat în urma proiectelor-pilot. Întrucât tehnologia a avansat, ne aşteptăm la costuri suportate la nivelul planificat”, a mai spus reprezentanta Electrica.
Investiţiile în contoarele inteligente se vor recunoaşte integral în tarifele de distribuţie suportate de consumatori, a precizat ea.
Iniţial, în Legea 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic, exista obligativitatea ca 80% dintre consumatorii de energie din România să aibă contoare inteligente până în anul 2020, însă ANRE a propus anul trecut modificarea acestei prevederi.
În luna martie a anului trecut, Henorel Soreaţă, vicepreşedinte al ANRE, declara că, în urma proiectelor-pilot, a reieşit că acest lucru nu se poate realiza în orizontul de timp propus de lege.
„În acest moment, termenul de 2020 nu este fezabil. Continuarea procesului de implementare are nevoie de o actualizare a cadrului legislativ primar. ANRE a făcut şi o propunere în acest sens, de modificare a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, ţinând seama de complexitatea problemelor ridicate la implementarea sistemelor de măsurare inteligente”, a afirmat Soreaţă la momentul respectiv.
Potrivit datelor ANRE, în luna martie 2018 aproximativ 4,8% dintre consumatorii din România, adică un număr de 443.000, deţineau contoare inteligente de măsurare a consumului de energie electrică.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Val de caniculă peste România: Avertizări meteo cod portocaliu și galben până marți dimineața. Temperaturile ajung la 37 de grade
Val de caniculă peste România: Avertizări meteo cod portocaliu și galben până marți dimineața. Temperaturile ajung la 37 de grade Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări meteo cod portocaliu și galben de caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă în intervalul 21 iulie, ora 10:00 – 22 iulie, ora 10:00. Valul de căldură afectează nordul […]
Rabla auto 2025: Când speră autoritățile că va fi lansat programul și care vor fi valorile voucherelor
Rabla auto 2025: Când speră autoritățile că va fi lansat programul și care vor fi valorile voucherelor Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat că Programul Rabla auto 2025 nu ar trebui să întârzie mai mult de data de 1 septembrie. Citește și: RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. […]
Pentru a reduce cheltuielile, Guvernul pune lacăt pe mii de șantiere de canalizare, gaze și drumuri
Pentru a reduce cheltuielile, Guvernul pune lacăt pe mii de șantiere de canalizare, gaze și drumuri Într-o circulară venită de la Ministerul Dezvoltării, primarii sunt informați că vor fi lăsaţi fără bani pentru proiecte de infrastructură, în condiţiile în care Guvernul încearcă să reducă tot mai mult cheltuielile. Vor fi afectate Multe proiecte de canalizare, […]