Contestația depusă de DNA, în dosarul anulării condamnării de abuz în serviciu, respinsă ca nefondată de Curtea de Apel Alba Iulia

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondată contestația în anulare depusă de Direcția Națională Anticorupție în dosarul fostului secretar general al Consiliului Județean Hunedoara, Dan Daniel, a cărui condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare a fost anulată. Decizia este definitivă. 

DNA a atacat cu contestație în anulare decizia Curții de Apel Alba Iulia prin care a fost anulată, în 9 februarie, condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi,  că instanța ”a respins ca nefondată” contestația în anulare depusă de DNA.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Contestația în anulare a DNA a avut ca termen de judecare marți, 28 martie, însă judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au rămas în pronunțare pentru joi.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, în februarie, că DNA va ataca cu o contestaţie în anulare decizia Curţii de Apel Alba prin care a fost anulată o condamnare.

„După apariţia deciziei am analizat motivarea, am decis să o atacăm cu contestaţie în anulare. Este o decizie izolată. Am studiat practica judiciară şi este o soluţie izolată. În cursul anului trecut, după decizia CCR, au fost multe soluţii de condamnare pentru abuz, peste 60 de persoane au fost condamnate. CCR nu a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu. Nu avem de a face cu o dezincriminare. Atacăm cu o contestaţie în anulare. Dacă vom găsi şi alte decizii, vom sesiza procurorul general cu un recurs în interesul legii. Pentru motivul invocat în contestaţia la executare, pentru aceleaşi motive, în situaţii similare, contestaţiile la executare au fost respinse”, a declarat procurorul şef al DNA.

În data de 9 februarie, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al Consiliului Județean Hunedoara, Dan Daniel. Judecătorul a considerat că în cauza pe care a judecat-o a apărut „o dezincriminare a faptei” ca urmare a deciziei CCR. Mai exact, decizia a fost dispusă ca urmare a unei măsuri extraordinare de atac, contestaţia la executare, făcută după ce procesul în apel s-a terminat fiind dispusă o decizie definitivă. Ulterior sentinţei finale, Daniel Dan a contestat decizia, invocând decizia CCR.

Astfel, DNA a folosit o altă cale extraordinară de atac, contestaţia în anulare care se poate face, printre alte situaţii, „când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.”

Judecătorii de la Alba au explicat decizia susţinând că a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale infracţiunii, ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu.

„Având în vedere conţinutul infracţiunii prevăzute de art.297 alin.1 C.pen., Curtea de Apel Alba Iulia constată că, urmare a deciziei de neconstituţionalitate menţionate, practic, a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale acestei infracţiuni, sub aspectul laturii obiective, fiind limitat domeniul de aplicare al acestei infracţiuni prin excluderea tuturor cazurilor în care norma a cărei încălcare este imputată subiectului activ al infracţiunii nu este o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă. (..) Nu se poate considera (aşa cum a apreciat prima instanţă) că decizia nr.405/2016 este doar o decizie de interpretare, instanţa constituţională admiţând prin decizia menţionată o excepţie de neconstituţionalitate”, se arată în motivarea instanţei.

În document, magistraţii susţin că prin decizia CCR, în prezenta cauză, „a intervenit o dezincriminare parţială a infracţiunii de abuz în serviciu”. „O precizare ce se impune a fi făcută în prealabil este aceea că în procedura prevăzută de art.595 alin.1 C.proc.pen. intervenirea sau nu a dezincriminării se verifică exclusiv prin raportare la conţinutul concret al infracţiunii astfel cum a fost reţinut în considerentele hotărârii de condamnare, fără a fi permisă o extindere a temeiurilor de drept indicate în mod expres de instanţele care au judecat fondul cauzei (în primă instanţă şi în apel)”, arată judecătorii.

Magistraţii arată că prin condamnare nu s-a reţinut că Dan Daniel ar fi încălcat în exercitarea atribuţiilor de serviciu prevederile Legii nr.188/1999 sau ale vreunei alte legi sau ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă, ci doar pe cele ale Hotărârii de Guvern nr.611/2008.

 

Dan Daniel a fost condamnat în primă instanţă în 2015 într-un dosar care a vizat infracţiuni de serviciu comise la organizarea concursului pentru postul de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

2 Comentarii

Albaiulean 30 martie 2017 at 16:11

Foarte bine a procedat Curtea de Apel Alba Iulia,respingand contestatia DNA….!Aseara in 29.3 incepand cu orele 18,oo fricosul Tudorel Toader a vorbit palavre vreo 45 min.dupa care a spus ca nu se impune sa faca propuneri de inlocuire a lui A.Lazar si C.Kovesi ,mai ales ca Dragnea nu era interesat de aceste masuri si dorea mentinerea astora in functii ! PSD sa vedeti ca cadeti in sondaje daca Toader si Dragnea v-a traso rau !!!!!!FLORIN iORDACHE AVEA SANGE-N INSTALATIE,NU CA MOLDOVEANU…. CE PARCA JOACA LA 2 CAPETE.Urmeaza dezastru in PSD si ce rade LaZAR si Kovesi plus Sasu !

mike 30 martie 2017 at 20:13

Multa borboloseala pe care nici voi magistratilor nu o intelegeti– Va atacati unul pe altul ca sa aveti -permanent de lucru– Shame on you !! Si un copil de 6 ani va putea judeca o astfel de problema simpla — Clarificat– e vinovat sau nu?? daca -nu –libertate daca -da,-la bulau –simplu— dar voi tergiversati pina iesiti la pensie — asta se numeste -JOB -SECURE- adica va asigurati lucrul , sa nu somati . Romania debusolata dupa ce a fost distrusa ,vinduta ,chelita — astea ar trebuii sa va intereseze domnilor avocati,procurori, magistrati –VINDECAREA TARII!!!– Lasati-va de baliverne si treceti la ceva constructiv!!!

Comentariile sunt oprite