Rămâi conectat

Actualitate

Consumul de curent și gaze s-a dublat din cauza gerului. În ce stadiu se află rezervele țării

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consumul de curent și gaze s-a dublat din cauza gerului. În ce stadiu se află rezervele țării

Gerul care a „lovit” România în ultimele zile a dus la un consum dublu de gaze naturale și energie electrică, iar în contextul actual al crizei energetice multă lume se întreabă dacă suntem pregătiți pentru așa ceva.

Analiștii sunt însă optimiști dat fiindcă rezervele sunt mai mari ca în anii trecuți. România nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece, stocul din depozite fiind în acest an mai mare cu 780 de milioane de metri cubi standard, faţă de perioada similară din 2022. Companiile din domeniu susţin că gradul total de umplere al depozitelor de gaze era de 61,5% pentru această ultimă lună de iarnă.

”În data de 4 februarie cantitatea de gaze naturale aflată în depozitele de înmagazinare subterană se situa la aproape 1,9 miliarde metri cubi standard, iar funcționarea serviciului de extracție gaze naturale din depozite se desfășura în bune condiții pentru asigurarea parametrilor funcționali ai societății de transport a gazelor Transgaz. Umplerea depozitelor de gaze naturale a fost o prioritate europeană, o reglementare la nivel european impunând chiar un grad minim de umplere de 80% în condițiile în care se renunță treptat la gazul rusesc, ceea ce s-a dovedit o decizie corectă, spune analistul economic Constantin Rudnițchi, citat de RRA.

Analistul a mai afirmat că: ”Sigur că a fost o iarnă blândă până acum, dar, iată, am ajuns acum undeva la nivel la 60% de umplere a depozitelor, ceea ce cred că este un procentaj bun, nu cred că se vor consuma foarte multe gaze din depozite în următoarea perioadă. Mai avem cam o lună și jumătate să spunem, de iarnă mai intensă, pentru că sigur că din aprilie vom vorbi practic de primăvară și atunci crește și producția de gaze, consumul revine pe o scădere și la un nivel mai normal.”

Expertul a mai explicat că problema va fi legată de iarna viitoare în condițiile în care România nu are un depozit pentru gaze lichefiate și trebuie să-și asigure surse alternative de aprovizionare cu gaze, odată cu renunțarea la importul din Federaţia Rusă.

România, aproape de un record privind rezerva de gaze

Transgaz a comunicat la ce nivel se află stocul de gaze din depozitele României.

România va avea luni dimineaţă un volum de 3 miliarde metri cubi gaze în depozite, ceea ce corespunde unui grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare, potrivit datelor furnizate pentru AGERPRES de către Transgaz.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite.

Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins pe 17 septembrie.

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat joi că nu aveam niciun motiv să considerăm că la iarnă vor fi probleme cu asigurarea aprovizionării, dacă regimul termic va fi unul normal.

„Spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi. Este un grad foarte mare, care ne dă o siguranţă. Procentul acesta ne va ajuta să depăşim fără probleme o iarnă obişnuită din punctul de vedere al valorilor termice”, a spus el, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Totodată, producţia de cărbune a fost majorată, pentru a compensa nivelul mai scăzut de umplere a lacurilor de acumulare


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea