Rămâi conectat

Actualitate

Consumatorii casnici reprezintă până la 40% din totalul risipei alimentare din România. STUDIU

Ioana Oprean

Publicat

în

Consumatorii casnici reprezintă până la 40% din totalul risipei alimentare din România. STUDIU

Cosumatorii casnici reprezintă până la 40,78% din totalul risipei alimentare din România, indică o cercetare realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București.

Fenomenul risipei alimentare este larg acceptat ca fiind important, iar acesta susține un interes ridicat, în proporții de peste de peste 60% din cazuri, pe toate verigile lanțului alimentar, mai arată studiul IBA.

De asemenea, interesul este maxim în alimentația publică (82 %), ca și în rândul consumatorilor urbani (86,4 %).

În același timp, rezultatele cercetării indică o plasare a României în apropierea mediei europene, de 20%, respectiv un nivel general de risipă într-un interval de 14,56%, respectiv 21,94 %.

Principalele sectoare generatoare de risipă sunt alimentația publică (8,63% la nivel sectorial) și consumul casnic (6,50 % la nivel sectorial).

Legat de analiza tipurilor de produse cu risc de risipă ridicat, producția primară înregistrează pierderi semnificative în domeniul cerealier și în domeniul zootehnic, probabil împreună cu abatorizare.

  • Procesarea alimentelor are pierderi mai mari în panificație și industria cărnii.
  • Pierderile la produsele de cofetărie, ca și pierderile tehnologice la procesarea cărnii sunt de asemenea semnificative.
  • Principalele surse de pierderi în retail țin de produsele deteriorate și cele expirate.
  • O principală cauză a risipei alimentare în alimentația publică o reprezintă dimensionarea necorespunzătoare a porțiilor oferite clienților, care nu ajung să consume toată mâncarea oferită, arată analiza IBA.

Alte cauze importante sunt resturile rezultate prin pregătirea meniurilor, disfuncționalități în aprovizionare sau excesul de mâncare pregătită, care trebuie aruncată la sfârșitul zilei.

Analiza comportamentului consumatorilor, sugerează drept cele mai frecvente cauze incorecta programare a consumului de alimente, ca și obiceiul de a nu lăsa de pe o zi pe alta mâncarea rămasă.

Totodată, studiul indică mari deficiențe legate de comunicarea publică privind măsurile și reglementările adoptate: peste 90% dintre întreprinzători nu au cunoștință despre activitatea și inițiativele naționale în domeniul controlului risipei alimentare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reforma companiilor de stat anunțată de Ilie Bolojan. Mai puțini membri în CA, indemnizații plafonate și indicatorii de performanță revizuiți: „Cei care nu acceptă, să plece”

Ioana Oprean

Publicat

în

Reforma companiilor de stat anunțată de Ilie Bolojan. Mai puțini membri în CA, indemnizații plafonate și indicatorii de performanță revizuiți: „Cei care nu acceptă, să plece” Premierul Ilie Bolojan şi vicepremierul Dragoş Anastasiu au anunţat azi, într-o conferinţă de presă de la ora 18:00, ce măsuri vor fi luate în cazul companiilor de stat. Premierul […]

Citește mai mult

Actualitate

Concediul de maternitate 2025: Calculul indemnizației, beneficiari și acte necesare. Cât pot sta mamele acasă după naștere și ce este stimulentul de inserție

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Concediul de maternitate 2025: Calculul indemnizației, beneficiari și acte necesare. Cât pot sta mamele acasă după naștere și ce este stimulentul de inserție În 2025, regulile privind concediul de maternitate rămân esențiale pentru proaspetele mame care doresc să beneficieze de sprijin financiar și timp dedicat copilului. Indemnizația se calculează în funcție de veniturile realizate anterior nașterii, iar […]

Citește mai mult

Actualitate

Cutremur în sistemul bugetar. Bolojan: Primii care ar trebui să plece sunt pensionarii

Ioana Oprean

Publicat

în

Cutremur în sistemul bugetar. Bolojan: Primii care ar trebui să plece sunt pensionarii Ilie Bolojan a fost discutat luni seara, la B1 TV, despre situația cumulului pensiei cu salariul în sectorul public și dacă are în vedere vreo măsură pentru a reglementa această problemă. Premierul României este de părere că din instituțiile care urmează să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea