Rămâi conectat

Actualitate

Consumatorii casnici reprezintă până la 40% din totalul risipei alimentare din România. STUDIU

Ioana Oprean

Publicat

în

Consumatorii casnici reprezintă până la 40% din totalul risipei alimentare din România. STUDIU

Cosumatorii casnici reprezintă până la 40,78% din totalul risipei alimentare din România, indică o cercetare realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București.

Fenomenul risipei alimentare este larg acceptat ca fiind important, iar acesta susține un interes ridicat, în proporții de peste de peste 60% din cazuri, pe toate verigile lanțului alimentar, mai arată studiul IBA.

De asemenea, interesul este maxim în alimentația publică (82 %), ca și în rândul consumatorilor urbani (86,4 %).

În același timp, rezultatele cercetării indică o plasare a României în apropierea mediei europene, de 20%, respectiv un nivel general de risipă într-un interval de 14,56%, respectiv 21,94 %.

Principalele sectoare generatoare de risipă sunt alimentația publică (8,63% la nivel sectorial) și consumul casnic (6,50 % la nivel sectorial).

Legat de analiza tipurilor de produse cu risc de risipă ridicat, producția primară înregistrează pierderi semnificative în domeniul cerealier și în domeniul zootehnic, probabil împreună cu abatorizare.

  • Procesarea alimentelor are pierderi mai mari în panificație și industria cărnii.
  • Pierderile la produsele de cofetărie, ca și pierderile tehnologice la procesarea cărnii sunt de asemenea semnificative.
  • Principalele surse de pierderi în retail țin de produsele deteriorate și cele expirate.
  • O principală cauză a risipei alimentare în alimentația publică o reprezintă dimensionarea necorespunzătoare a porțiilor oferite clienților, care nu ajung să consume toată mâncarea oferită, arată analiza IBA.

Alte cauze importante sunt resturile rezultate prin pregătirea meniurilor, disfuncționalități în aprovizionare sau excesul de mâncare pregătită, care trebuie aruncată la sfârșitul zilei.

Analiza comportamentului consumatorilor, sugerează drept cele mai frecvente cauze incorecta programare a consumului de alimente, ca și obiceiul de a nu lăsa de pe o zi pe alta mâncarea rămasă.

Totodată, studiul indică mari deficiențe legate de comunicarea publică privind măsurile și reglementările adoptate: peste 90% dintre întreprinzători nu au cunoștință despre activitatea și inițiativele naționale în domeniul controlului risipei alimentare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fostul premier Florin Cîțu: Dacă agențiile de rating erau pregătite să trimită România în “junk” cu un deficit oficial de 7%, ce vor face când la rectificare deficitul va trece de 8%?

Ioana Oprean

Publicat

în

Florin Cîțu: Dacă agențiile de rating erau pregătite să trimită România în “junk” cu un deficit oficial de 7%, ce vor face când la rectificare deficitul va trece de 8%? „Dacă agențiile de rating erau pregătite să trimită România în “junk” cu un deficit oficial de 7%, ce vor face când la rectificare deficitul va […]

Citește mai mult

Actualitate

Reforma pensiilor militare, implementată gradual. Există riscul de pierdere masivă de cadre cu experiență din armată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Reforma pensiilor militare, implementată gradual Reforma pensiilor militare trebuie făcută treptat, până în 2035, pentru a evita pierderea masivă de cadre cu experiență și pentru a oferi viitorilor militari o carieră stabilă și predictibilă, a spus ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu. Legea pensiilor militare poate fi schimbată, dar nu peste noapte Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a […]

Citește mai mult

Actualitate

Val de concedieri în primării și consilii locale. 40.000 de posturi vor dispărea. „Să rămână cei mai buni”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Val de concedieri în consilii locale și primării. 40.000 de posturi vor dispărea. „Să rămână cei mai buni” Reforma anunțată de ministrul Dezvoltării, presupune concedieri masive. Reorganizarea administrației publice locale trebuie să fie una reală și eficientă, afirmă Cseke Attila, într-un interviu pentru RFI. El anunță că reforma va presupune desființarea a 40.000 de posturi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea