Consumatorii casnici reprezintă până la 40% din totalul risipei alimentare din România. STUDIU
Consumatorii casnici reprezintă până la 40% din totalul risipei alimentare din România. STUDIU
Cosumatorii casnici reprezintă până la 40,78% din totalul risipei alimentare din România, indică o cercetare realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București.
Fenomenul risipei alimentare este larg acceptat ca fiind important, iar acesta susține un interes ridicat, în proporții de peste de peste 60% din cazuri, pe toate verigile lanțului alimentar, mai arată studiul IBA.
De asemenea, interesul este maxim în alimentația publică (82 %), ca și în rândul consumatorilor urbani (86,4 %).
În același timp, rezultatele cercetării indică o plasare a României în apropierea mediei europene, de 20%, respectiv un nivel general de risipă într-un interval de 14,56%, respectiv 21,94 %.
Principalele sectoare generatoare de risipă sunt alimentația publică (8,63% la nivel sectorial) și consumul casnic (6,50 % la nivel sectorial).
Legat de analiza tipurilor de produse cu risc de risipă ridicat, producția primară înregistrează pierderi semnificative în domeniul cerealier și în domeniul zootehnic, probabil împreună cu abatorizare.
- Procesarea alimentelor are pierderi mai mari în panificație și industria cărnii.
- Pierderile la produsele de cofetărie, ca și pierderile tehnologice la procesarea cărnii sunt de asemenea semnificative.
- Principalele surse de pierderi în retail țin de produsele deteriorate și cele expirate.
- O principală cauză a risipei alimentare în alimentația publică o reprezintă dimensionarea necorespunzătoare a porțiilor oferite clienților, care nu ajung să consume toată mâncarea oferită, arată analiza IBA.
Alte cauze importante sunt resturile rezultate prin pregătirea meniurilor, disfuncționalități în aprovizionare sau excesul de mâncare pregătită, care trebuie aruncată la sfârșitul zilei.
Analiza comportamentului consumatorilor, sugerează drept cele mai frecvente cauze incorecta programare a consumului de alimente, ca și obiceiul de a nu lăsa de pe o zi pe alta mâncarea rămasă.
Totodată, studiul indică mari deficiențe legate de comunicarea publică privind măsurile și reglementările adoptate: peste 90% dintre întreprinzători nu au cunoștință despre activitatea și inițiativele naționale în domeniul controlului risipei alimentare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Conform unui studiu britanic, tinerii ar prefera să trăiască într-o lume fără internet. Sunt conștienți de riscurile online
Conform unui studiu britanic, tinerii ar prefera să trăiască într-o lume fără internet. Sunt conștienți de riscurile online Potrivit unui nou studiu, aproape jumătate din tineri ar prefera să trăiască într-o lume în care internetul nu ar exista. Cercetarea arată că aproape 70% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani se […]
Cum va fi vremea până la finalul lunii iunie. ANM a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni
Cum va fi vremea până la finalul lunii iunie. ANM a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis recent prognoza meteo pentru perioada 2 – 29 iunie 2025. Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Citește și: 31 mai 2025 | A doua ediție a […]
COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe din țară: Avertizare hidrologică valabilă până luni, 2 iunie 2025
COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe din țară: Avertizare hidrologică valabilă până luni, 2 iunie 2025 Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a actualizat Avertizarea Hidrologică nr. 31 din 31.05.2025. Citește și: 1 iunie 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Munții Apuseni, pe teritoriul județului Alba: În ce interval […]