Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Consumatorii casnici reprezintă până la 40% din totalul risipei alimentare din România. STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consumatorii casnici reprezintă până la 40% din totalul risipei alimentare din România. STUDIU

Cosumatorii casnici reprezintă până la 40,78% din totalul risipei alimentare din România, indică o cercetare realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București.

Fenomenul risipei alimentare este larg acceptat ca fiind important, iar acesta susține un interes ridicat, în proporții de peste de peste 60% din cazuri, pe toate verigile lanțului alimentar, mai arată studiul IBA.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

De asemenea, interesul este maxim în alimentația publică (82 %), ca și în rândul consumatorilor urbani (86,4 %).

În același timp, rezultatele cercetării indică o plasare a României în apropierea mediei europene, de 20%, respectiv un nivel general de risipă într-un interval de 14,56%, respectiv 21,94 %.

Principalele sectoare generatoare de risipă sunt alimentația publică (8,63% la nivel sectorial) și consumul casnic (6,50 % la nivel sectorial).

Legat de analiza tipurilor de produse cu risc de risipă ridicat, producția primară înregistrează pierderi semnificative în domeniul cerealier și în domeniul zootehnic, probabil împreună cu abatorizare.

  • Procesarea alimentelor are pierderi mai mari în panificație și industria cărnii.
  • Pierderile la produsele de cofetărie, ca și pierderile tehnologice la procesarea cărnii sunt de asemenea semnificative.
  • Principalele surse de pierderi în retail țin de produsele deteriorate și cele expirate.
  • O principală cauză a risipei alimentare în alimentația publică o reprezintă dimensionarea necorespunzătoare a porțiilor oferite clienților, care nu ajung să consume toată mâncarea oferită, arată analiza IBA.

Alte cauze importante sunt resturile rezultate prin pregătirea meniurilor, disfuncționalități în aprovizionare sau excesul de mâncare pregătită, care trebuie aruncată la sfârșitul zilei.

Analiza comportamentului consumatorilor, sugerează drept cele mai frecvente cauze incorecta programare a consumului de alimente, ca și obiceiul de a nu lăsa de pe o zi pe alta mâncarea rămasă.

Totodată, studiul indică mari deficiențe legate de comunicarea publică privind măsurile și reglementările adoptate: peste 90% dintre întreprinzători nu au cunoștință despre activitatea și inițiativele naționale în domeniul controlului risipei alimentare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea