Rămâi conectat

Actualitate

Consiliul Naţional al Elevilor contestă Ministerul Educaţiei pentru că nu decontează transportul navetiştilor

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Naţional al Elevilor contestă faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prevăzut în bugetul de stat suma necesară decontării transportului elevilor care studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu,  iar prin această măsură consideră că „se încălcă Legea Educaţiei Naţionale”.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) arată marţi, într-un comunicat remis agenţiei Mediafax, că Ministerul Educaţiei Naţionale are o atitudine pasivă faţă de problemele sistemului educaţional preuniversitar.

CNE aminteşte că articolul 84, alin (3) din Legea Educaţiei Naţionale prevede că elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 de kilometri, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

„Având în vedere situaţia actuală în ceea ce priveşte decontul navetiştilor, şi anume faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prevăzut în bugetul de stat suma necesară decontării transportului elevilor care studiază într-o altă localitate decât cea în care sunt domiciliaţi, Consiliul Naţional al Elevilor consideră acest fapt o încălcare a Legii Educaţiei Naţionale”, se arată în comunicat.

CNE atrage atenţia asupra faptului că România are o rată a abandonului şcolar peste medie, iar prin acest lucru subliniază necesitatea decontării transportului elevilor care studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu.

„În trecut, rata abandonului şcolar în România era de 14%, în timp ce în Uniunea Europeană, media era 12,8%. Strategia Uniunii Europene pentru anul 2020 prevede faptul că rata abandonului şcolar trebuie să ajungă sub 10% în toate statele membre. Astfel, o altă urmare a lipsei surselor financiare care să asigure elevilor transportul şcolar este incompatibilitatea statisticilor ratei abandonului şcolar din România cu cele impuse de Uniunea Europeană”, mai arată sursa citată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea