Consiliul Județean Alba, neputincios în a-și duce la bun sfârșit proiectul de dezvoltare turistică a Munților Șureanu: 8 ani de promisiuni și speranțe!
Modernizarea drumului Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului se împiedică de… buturugile Romsilva
Domeniul Schiabil Valea Sebeșului pare un proiect abandonat de Consiliul Județean Alba care a eșuat până în prezent în toate încercările de a obține finanțare externă în vederea dezvoltării zonei. Încă din 2009, reprezentanţi ai CJ Alba au declarat că se are în vedere realizarea unei staţiuni turistice la standarde europene, cu şapte pârtii de schi, telegondolă, telescaune, dar şi o bază Salvamont, la Poarta Raiului, aflată la trei kilometri distanţă de domeniul Şureanu. De o frumusețe incredibilă și proprice practicării sporturilor de iarnă, vestea despre pârtiile unde se poate schia uneori din octombrie și până în martie-aprilie s-a răspândit repede, iar zona s-a dezvoltat în toți acești ani, dar fără vreun mare efort din partea autorităților. Au apărut câteva hoteluri și pensiuni private, dar și investiția privată Domeniul Schiabil Șureanu, cu opt pârtii, inaugurată în 2010.
Afluxul crescut de turiști a făcut și ca drumul județean pe care se face accesul la pârtii, DJ 704, în lungime de vreo 12 km, să devină un coșmar mai ales în perioadele de vârf și în week-end-uri. Cea mai utilizată rută pentru a ajunge la Șureanu este pe DN 67C, pe Valea Sebeşului, de la Sebeş până la Oaşa, apoi 12 kilometri pe DJ 704, de la barajul Oaşa până la Poarta Raiului. Doar că cei 12 km, deși încadrați la categoria drum județean, arată mai degrabă ca o potecă neasfaltată și nici măcar pietruită. Investitorii din zonă îi consideră direct responsabili de frânarea dezvoltării zonei pe cei de la Consiliul Județean Alba care până acum au oferit doar promisiuni. Hotelierii acuză administratorul drumului că nu se ocupă nici măcar de deszăpezirea lui sau de organizarea traficului, creându-se mereu ambuteiaje în lipsa unui program clar stabilit de urcare și coborâre a mașinilor pe un drum cu un singur sens.
”Și să mai faci turism într-o țară „de dulce“, cu autorități implicate și întreprinzătoare la fel de „dulci“…!? Întrebare retorică, desigur. Așa NU S-A PREGĂTIT DRUMUL pentru turiștii care au găsit acel colț de rai din Munții Șureanu. (…) și uite așa, un drum care este de poveste devine un coșmar. Le urăm sejur frumos celor care au avut răbdarea necesară să parcurgă o distanță de câțiva kilometri în câteva ore. Ah, să nu uităm SĂ MULȚUMIM ȘI CELOR CARE AU ACEASTĂ BUCATA DE DRUM ÎN CUSTODIE. Dânșilor le datorăm „buna noastră dispoziție” și ”magia“ orelor pierdute!”, este unul dintre comentariile postat zielele trecute pe Facebook de proprietarul unei pensiuni de la Poarta Raiului.
Lucrurile însă sunt ceva mai complicate decât par la prima vedere. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Alba asfaltarea sau mai bine spus construirea de la zero a DJ 704, care nu are nici măcar fundație, ar costa în jur de 40 de milioane lei, bani pe care autoritățile județene spun că nu-și permit să-i asigure din propriul buget. Iar pentru a accesa acești bani din fonduri externe sau guvernamentale, ar presupune ca autoritățile județene să poată garanta că vor construi acest drum la anumite standarde. Iar pentru a putea îndeplini standardele, drumul ar trebui lărgit, doar că terenul din stânga și dreapta DJ 704 aparține Romsilva, care ar trebui să cedeze din propriul teren în acest scop. Și, pentru că trăim în România, unde se cunoaște cât de greu se mișcă lucrurile când este vorba de interesul cetățeanului, este foarte puțin probabil ca planetele să se alinieze în favoarea CJ Alba sau, mai corect spus, în favoarea noastră.
Dincolo de aceste aspecte, eșecul Consiliului Județean Alba de a nu-și fi putut duce la îndeplinire o promisiune care datează de aproape 8 ani este clar. Devine tot mai puțin probabil ca autoritățile județene să găsească bani pentru investiția promisă, adică vreo 32 de milioane de euro iar Domeniul Schiabil Valea Sebeșului riscă să rămână doar un proiect ambițios și un vis frumos.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]