Consiliul Fiscal: Economia românească a avut a doua cea mai slabă performanță la nivel european în trimestrul I
În trimestrul I, economia românească a avut a doua cea mai slabă performanță la nivel european, cu o stagnare a PIB, a declarat, marți, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, la o conferință de specialitate.
”Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în trimestrul I o să vedem că a fost o decelerare puternică a creșterii economice. Am avut cifre slabe în industrie față de trimestrul anterior. Industria a scăzut. Vânzările cu amănuntul au scăzut față de trimestrul anterior. În continuare ca dinamică anuală au o rată destul de bună de creștere. Explicația majoră este legată de deteriorarea sentimentului consumatorului…După ce sentimentul consumatorului se îmbunătățise masiv în ultimii ani, pe finalul anului trecut, pe fondul așa zisei Revoluții Fiscale care a bulversat pe toată lumea, sentimentul consumatorului s-a prăbușit de-a dreptul astfel încât apetitul de a mai cheltui s-a mai diminuat și lucrul acesta a fost reflectat și în cifrele economice din primul trimestru. Iar dacă ne uităm la scară europeană, trimestrul I într-adevăr a fost foarte slab în România. S-a vorbit foarte mult că și economia europeană a încetinit, ceea ce este adevărat, dar economia Românească a avut a doua cea
mai slabă performanță la nivel european în trimestrul I, cu o stagnare a PIB-ului”, a spus Ionuț Dumitru.
Acesta a afirmat că România a înregistrat o creștere economică trimestrială zero, iar cea anuală este de peste 4% și este datorată trimestrelor anterioare. Ionuț Dumitru a precizat că avem o creștere economică foarte fragilă anul trecut.
”Când treci de la 7% la doar 4% în termeni anuali și stagnare în termeni trimestriali cred că ar trebui să ne întrebăm cât de solidă era creșterea economică de anul trecut”, a declarat Ionuț Dumitru.
De asemenea, acesta a menționat că, în același timp, creșterea economică din ultima perioadă creează dezechilibre. Astfel, deficitul comercial crește foarte repede, exporturile cresc, dar importurile cresc mai rapid, iar deficitul de cont curent se deteriorează.
”Suntem la 3 și ceva la sută deficit de cont curent. Este adevărat, la scară istorică este un nivel semnificativ mai mic decât am avut înainte de criză, însă la scară europeană, în noua realitate economică internațională, România are un deficit de cont curent mare. Dacă ne uităm pe cifrele de anul trecut am avut al treilea cel mai mare deficit de cont curent”, a spus Ionuț Dumitru.
Potrivit acestuia, majoritate țărilor europene au surplusuri de cont curent.
Datele Institutului Național de Statistică, publicate în 15 mai, arată că produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menținut, în termeni reali, la același nivel cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017.
Pe de altă parte, comparativ cu același trimestru din anul precedent, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 4% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A
Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER aferentă măsurilor: I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea si modernizarea satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024 Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024. II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan