Rămâi conectat

Economie

Consiliul Fiscal: Economia românească a avut a doua cea mai slabă performanță la nivel european în trimestrul I

Ziarul Unirea

Publicat

în

În trimestrul I, economia românească a avut a doua cea mai slabă performanță la nivel european, cu o stagnare a PIB, a declarat, marți, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, la o conferință de specialitate.

”Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în trimestrul I o să vedem că a fost o decelerare puternică a creșterii economice. Am avut cifre slabe în industrie față de trimestrul anterior. Industria a scăzut. Vânzările cu amănuntul au scăzut față de trimestrul anterior. În continuare ca dinamică anuală au o rată destul de bună de creștere. Explicația majoră este legată de deteriorarea sentimentului consumatorului…După ce sentimentul consumatorului se îmbunătățise masiv în ultimii ani, pe finalul anului trecut, pe fondul așa zisei Revoluții Fiscale care a bulversat pe toată lumea, sentimentul consumatorului s-a prăbușit de-a dreptul astfel încât apetitul de a mai cheltui s-a mai diminuat și lucrul acesta a fost reflectat și în cifrele economice din primul trimestru. Iar dacă ne uităm la scară europeană, trimestrul I într-adevăr a fost foarte slab în România. S-a vorbit foarte mult că și economia europeană a încetinit, ceea ce este adevărat, dar economia Românească a avut a doua cea
mai slabă performanță la nivel european în trimestrul I, cu o stagnare a PIB-ului”, a spus Ionuț Dumitru.

Acesta a afirmat că România a înregistrat o creștere economică trimestrială zero, iar cea anuală este de peste 4% și este datorată trimestrelor anterioare. Ionuț Dumitru a precizat că avem o creștere economică foarte fragilă anul trecut.

”Când treci de la 7% la doar 4% în termeni anuali și stagnare în termeni trimestriali cred că ar trebui să ne întrebăm cât de solidă era creșterea economică de anul trecut”, a declarat Ionuț Dumitru.

De asemenea, acesta a menționat că, în același timp, creșterea economică din ultima perioadă creează dezechilibre. Astfel, deficitul comercial crește foarte repede, exporturile cresc, dar importurile cresc mai rapid, iar deficitul de cont curent se deteriorează.

”Suntem la 3 și ceva la sută deficit de cont curent. Este adevărat, la scară istorică este un nivel semnificativ mai mic decât am avut înainte de criză, însă la scară europeană, în noua realitate economică internațională, România are un deficit de cont curent mare. Dacă ne uităm pe cifrele de anul trecut am avut al treilea cel mai mare deficit de cont curent”, a spus Ionuț Dumitru.

Potrivit acestuia, majoritate țărilor europene au surplusuri de cont curent.

Datele Institutului Național de Statistică, publicate în 15 mai, arată că produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menținut, în termeni reali, la același nivel cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017.

Pe de altă parte, comparativ cu același trimestru din anul precedent, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 4% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea