Consiliul Consultativ, o inițiativă a Acțiunii Naționale Alba (A.N.A.)

Consiliul Consultativ, o inițiativă a Acțiunii Naționale Alba (A.N.A.)

„Democrație defectuoasă”, acesta este verdictul dat de ultimul Index al Democrației (o notă de 6,38 din 10) României. În acest context, conform studiului Democrației din anul 2018, calitatea democrației a scăzut din cauza dezamăgirii cetățenilor în raport cu actualele instituții politice. Din nefericire, Consiliul local al municipiului Alba Iulia a devenit o instituție politizată în totalitate.

Algoritmul de alegere a consilierilor locali fiind unul politic, realizat prin plasarea unor oameni pe o listă hotărâtă de partide, face imposibilă reprezentarea tuturor cartierelor albaiuliene de către oameni neimplicați politic, preocupați doar de problemele administrative ale cartierului în care locuiesc.

ELIT

Soluția înființării unui consiliu consultativ care să fie legiferat printr-o hotărâre de consiliu local este aplicată deja, cu mare succes, în multe orașe europene. Aș da doar un exemplu în acest sens, respectiv orașul Arnsberg, cu care municipiul Alba Iulia este și înfrățit.

Prin urmare, A.N.A. va propune dezbaterii publice, în prima etapă, și apoi consiliului local aprobarea unui consiliu consultativ în care să fie reprezentate toate cartierele albaiuliene. Din punctul nostru de vedere, reprezentanții în acest consiliu ar trebui să fie oameni neimplicați politic, care împreună cu Consiliul local să facă o administrație mai eficientă.

Așteptăm propunerile voastre pe adresa mea de e-mail: trifumircea@yahoo.com.

Mircea TRIFU, președinte A.N.A.