Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Consilierul Mircea Trifu spune că nu vrea să mute Zilele Orașului în 15 octombrie. Redăm integral dreptul său la replică, dar și expunerea de motive a proiectului de hotărâre

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Consilierul local Mircea Trifu consideră că sondajul realizat de ziarulunirea.ro ”dă loc la interpretări” iar opinia publică ar putea înțelege (în mod greșit – subliniază politicianul) că propune mutarea ”Zilelor Orașului Alba Iulia” în 15 octombrie.

Prezentăm mai jos dreptul la replică transmis de Mircea Trifu, dar și expunerea de motive a proiectului său de hotărâre, astfel încât cititorii să fie cât mai bine informați și să poată trage singuri concluzii privind propunerea administrativă a consilierului local ce va fi supusă spre aprobare în ședința CL Alba Iulia de joi, 26 octombrie.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

*Drept la replică

”Onorata redactie a ziarului Unirea.., ca urmare a propunerii mele a unui proiect de HCL in consiliul local si a aparitiei pe editia online a ziarului Unirea in legatura cu acest proiect a unui sondaj referitor la o asa zisa „” mutare a Zilelor orasului ALBA IULIA „” , va  rog sa-mi publicati urmatoarele precizari…In urma cu un an de zile am demarat un proiect de HCL prin care am propus ca ziua de 15 octombrie sa primeasca denumirea de „ZI A ORASULUI ALBA IULIA””…Nici atunci si nici acum nu am propus in nici un fel mutarea asa numitelor „” Zile ale orasului ” care se desfasoara in ultimii ani intr-o perioada nedefinita la sfarsitul lunii mai sau inceput de iunie.

Mai mult decat atat, am precizat chiar in proiect mentinerea acestui festival..Modul in care dvs ati prezentat sondajul referitor la acest proiect da loc la interpretarea de catre opinia publica cum ca as fi  propus mutarea lui in 15 octombrie ceea ce nu este conform cu realitatea…Eu am propus ca aceasta zi de 15 Octombrie sa poarte numele de Zi a municipiului ALBA IULIA sau chiar a orasului daca vreti pentru ca aceasta zi reprezinta identitatea ALBEI IULII ..Semnificatia acestei zile este deasupra simpatiilor noastre monarhice sau republicane si reprezinta insusi existenta noastra ca si stat unitar..Acesta este un fapt istoric ,consumat , de o anvergura fara precedent ca si impact la nivel global..In 15 octombrie 1922 toate CASELE REGALE europene cat si reprezentanti ai tuturor guvernelor prezente la masa negocierilor de dupa primul razboi mondial au venit la ALBA IULIA si au recunoscut in mod oficial UNIREA DE LA 1 dec 1918..Mai mult decat atat, Catedrala Incoronarii , simbol national crestin al tuturor romanilor , a fost construita in acest scop.

Daca aceasta zi ar primi denumirea de „” Zi a orasului ALBA IULIA””  ar fi cu adevarat o innobilare al spiritului istoric ce ar trebui să dainuiasca pe aceste meleaguri”.

CITEȘTE ȘI: SONDAJ: Sunteți de acord cu mutarea Zilelor Orașului Alba Iulia, din prima săptămână a lunii iunie, în data de 15 octombrie? 

*EXPUNERE DE MOTIVE

Proiect de HOTĂRÂRE pentru declararea zilei de 15 Octombrie ca Ziua municipiului Alba Iulia

Motivul emiterii actului normativ

Descrierea situaţiei actuale-Contextul cultural şi istoric

Ziua de duminică, 15 octombrie 1922, va rămâne permanent în memoria românilor şi a albaiulienilor. Pe data de 15 octombrie 1922 a avut loc încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca monarhi ai României Mari la Catedrala Ortodoxă de la Alba Iulia.

Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria va rămâne pentru totdeauna în inima albaiulienilor care, pe lângă mândria de a găzdui un asemenea eveniment, s-au ales cu unul dintre cele mai deosebite şi cunoscute lăcaşe de cult din ţară şi anume Catedrala Reîntregirii.

În anul 1920, era deja creată o comisie a încoronării, condusă de generalul Coandă şi din care făceau parte mari personalităţi alte momentului precum George Enescu, comisie care a ţinut în această formulă până la demisia lui Averescu în 1921. Noul guvern condus de liberalul Ionel Brătianu a luat sub aripa sa organizarea evenimentului şi a fost constituită o nouă comisie, al cărei preşedinte a fost Anghel Saligny, cunoscut pentru construirea podului feroviar Carol I de la Cernavodă, dar din care făceau parte şi foşti membri ai comisiei.

Încoronarea de la Alba Iulia din 1922 fost o sărbătoare de neegalat, descrisă pitoresc de cronicile vremii şi imortalizată prin numeroase fotografii. A reunit reprezentanţi ai tuturor caselor regale din Europa.

“Oraşul Alba Iulia marchează practic Unirea tuturor românilor prin aceste trei evenimente. Primul, intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, al doilea, Marea Unire de la 1 Decembrie şi al treilea, încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria pe 15 octombrie 1922 în urma recunoaşterii actului Marii Uniri de către toate statele, în special europene. Momentul este esenţial aş spune eu pentru că la data respectivă în 1922 a fost un ecou internaţional al încoronării Regelui şi care a marcat, practic, recunoaşterea României Mari şi fixarea ei pe harta Europei. Tocmai de aceea, data este extrem de importantă pentru oraş. Ea a fost ocultată de comunişti. Acest al treilea moment care face din Alba Iulia cu adevărat Oraşul Unirii”, a susţinut istoricul Marius Oprea în favoarea proiectului de hotărâre pentru declararea zilei de 15 Octombrie ca Ziua municipiului Alba Iulia

*Schimbări preconizate

Prezentul proiect de hotărâre propune declararea zilei de 15 octombrie – Ziua municipiului Alba Iulia, ca eveniment de o deosebită şi sacră importanţă pentru istoria naţională a României moderne, o încununare a idealurilor de construcţie naţională şi statalitate ale românilor din întregile regiuni istorice româneşti. Ziua încoronării reprezintă pentru români, dar mai ales pentru Alba Iulia, instituţionalizarea monarhiei constituţionale a României Mari, o monarhie care a domnit peste una dintre cele mai tinere şi prospere state- naţiune de după Primul Război Mondial. Alba Iulia a fost oraşul istoric şi de însemnătate pentru monarhia română, iar prezentul proiect de hotărâre doreşte să oficializeze o cinstire şi o recunoaştere a momentului istoric din 15 octombrie.

*Alte informaţii

În istoria românilor, Alba Iulia simbolizează năzuinţele de unitate naţională.

Aici şi-a făcut intrarea triumfală domnitorul Mihai Viteazul, la 21 octombrie/ 1 noiembrie 1599, oraşul servind drept capitala celor trei ţări româneşti unite la 1600.

Aici s-au adunat reprezentanţii românilor din Ardeal, Crişana, Banat şi Maramureş, la 1 decembrie 1918, pentru a cere unirea cu Regatul României, recunoscută în Europa pe calea armelor şi pe căi diplomatice.

Încununarea acestor fapte a avut loc la 15 octombrie 1922, când aici s-au încoronat Regii României întregi, Ferdinand şi Maria, ceremonia religioasă fiind oficiată de Mitropolitul Primat Miron Cristea, viitor Patriarh al României.

Acest moment, datorat regalităţii române, a consfinţit importanţa simbolică a oraşului.

Considerăm că sărbătorirea zilei oraşului pe 15 octombrie este o variantă mai fericită decât actuala situaţie, când zilele oraşului au fost redenumite „Alba Fest” şi sunt sărbătorite trei zile în luna mai. Acest festival se poate organiza în continuare. Decizia de transforma un festival în „zilele oraşului” nu scoate în evidenţă istoria, importanţa şi potenţialul oraşului nostru, aşa cum ar face-o sărbătorirea zilei oraşului pe 15 octombrie.

Data de 1 Decembrie are o mare importanţă pentru istoria naţională. Actul Unirii din 1 Decembrie a devenit, după 1990, Ziua Naţională a României. Oraşul nostru marchează în fiecare an acest eveniment. Ar fi însă inoportun să suprapunem zilele oraşului cu ziua naţională a României. în plus, condiţiile meteorologice neprietenoase, mult mai probabile pentru ziua de 1 decembrie decât pentru cea de 15 octombrie, pot duce la o participare foarte scăzută.

Din aceste motive istorice şi socio-economice, considerăm că data de 15 octombrie este varianta ideală pentru a sărbători ziua municipiului Alba Iulia.

*Impactul socio-economic al proiectului de act normativ 1. Impactul macro-economic

Propunem ca ziua municipiului Alba Iulia să fie sărbătorită pe 15 octombrie din următoarele considerente:
– turismul local va fi avantajat, dat fiind interesul crescând faţă de regalitate văzut cu ocazia jubileului de 150 de ani al Coroanei Române din 10 mai 2016 sau funeraliile Reginei Ana;
– organizarea de evenimente specifice, apariţia unor suveniruri locale etc. va duce la creşterea veniturilor oraşului în mod semnificativ.

*Impactul social

Propunem ca ziua municipiului Alba Iulia să fie sărbătorită pe 15 octombrie din următoarele considerente:
– alegerea unei zile de toamnă, în afara perioadei de vacanţe, va asigura o prezenţă mai mare a locuitorilor municipiului Alba Iulia la evenimentele organizate în oraş;
– primii Regi ai României Mari s-au încoronat aici, pe urmele domnitorului Mihai Viteazul, recunoscând importanţa oraşului nostru în istoria naţională şi rolul de capitală istorică;
– această decizie va îmbunătăţi legăturile dintre oraşul nostru şi Casa Regală, care a oferit municipiului Alba lulia Crucea Casei Regale în anul 2014 şi cu care există semnat un protocol de colaborare;
– este un gest pregătitor pentru o participare consistentă a oraşului nostru la evenimentele ce vor marca 95 de ani de la încoronarea Regilor României întregi la Alba lulia din 15 octombrie (2017) şi 100 de ani de la Marea Adunare de la Alba lulia din 1 decembrie (2018).

Mircea Trifu, consilier local independent

[nggallery id=4747]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia: Câți bani s-au dat pentru Primărie și cât pentru Consiliul Județean

Ziarul Unirea

Published

on

Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia: Câți bani s-au dat pentru Primărie și cât pentru Consiliul Județean Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului au fost alocați de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia, pentru Primărie și […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea