SONDAJ: Sunteți de acord cu mutarea Zilelor Orașului Alba Iulia, din prima săptămână a lunii iunie, în data de 15 octombrie?

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Sunteți de acord cu mutarea Zilelor Orașului Alba Iulia, din prima săptămână a lunii iunie, în data de 15 octombrie?

Așa cum știm, există deja de ani buni un eveniment similar, organizat în prima săptămână a lunii iunie. De aceea, ziarulunirea.ro vă invită să răspundeți la întrebarea:

USR - Alegeri parlamentare 2020

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Sunteți de acord cu mutarea Zilelor Orașului Alba Iulia, din prima săptămână a lunii iunie, în data de 15 octombrie?

  • Nu (82%, 1.288 Votes)
  • Da (14%, 219 Votes)
  • Nu ma interesează (4%, 60 Votes)

Total Voters: 1.567

Loading ... Loading ...

”Zilele Orașului” Alba Iulia se desfășoară, în fiecare an, în prima săptămână al lunii iunie iar începând din anul 2014 evenimentul a primit denumirea de AlbaFest. Pe lângă localnici, programul celor 3 zile de sărbătoare stârnește interesul și apoi aprocierea a mii de turiști care sosesc aici pentru a participa la spectacole.

Propunerea a fost lansată pe rețeua de socializare Facebook de către un consilier local independent care consideră că ”Ziua de 15 octombrie este cu adevărat ziua orașului Alba Iulia datorită semnificației complexe pe care aceasta o are în existența noastră ca și națiune”.

”După aproape un an de la amânare , am revenit iar cu proiectul de H.C.L. care are ca și finalitate denumirea zilei de 15 octombrie ” Zi a municipiului Alba Iulia”..Menționez încă odată că propunerea mea nu este de înlocuire a ” Zilelor Orașului ” ..Ziua de 15 octombrie este cu adevărat ziua orașului Alba Iulia datorită semnificației complexe pe care aceasta o are în existența noastră ca și națiune..

La 15 octombrie 1922 s-a împlinit cu adevărat visul de veacuri a românilor prin recunoașterea de către marile cancelarii europene , a tuturor Caselor Regale prezente la eveniment , Unirii din 1 Dec 1918..Motivul pentru care, în mai puțin de 1 an , a fost ridicată Catedrala Încoronării a fost tocmai Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria..

Vă aștept pe cei ce susțineți proiectul , s-o faceți public în data de 26 octombrie 2017 ora 13 , la o zi după ce Maj. Sa Regele Mihai va împlini 96 de Ani!”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

Deși în textul de pe rețeaua de socializare inițiatorul precizează: ”Menționez încă odată că propunerea mea nu este de înlocuire a „Zilelor Orașului”, în expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre propus se arată: ”Considerăm că sărbătorirea zilei oraşului pe 15 octombrie este o variantă mai fericită decât actuala situaţie, când zilele oraşului au fost redenumite „Alba Fest” şi sunt sărbătorite trei zile în luna mai. Acest festival se poate organiza în continuare. Decizia de transforma un festival în „zilele oraşului” nu scoate în evidenţă istoria, importanţa şi potenţialul oraşului nostru, aşa cum ar face-o sărbătorirea zilei oraşului pe 15 octombrie

Data de 1 Decembrie are o mare importanţă pentru istoria naţională. Actul Unirii din 1 Decembrie a devenit, după 1990, Ziua Naţională a României. Oraşul nostru marchează în fiecare an acest eveniment. Ar fi însă inoportun să suprapunem zilele oraşului cu ziua naţională a României. în plus, condiţiile meteorologice neprietenoase, mult mai probabile pentru ziua de 1 decembrie decât pentru cea de 15 octombrie, pot duce la o participare foarte scăzută”.

Dacă propunerea va fi acceptată, Alba Iulia va înregistra o nouă premieră la nivel național, fiind singura unitate administrativ-teritorială din țară care va sărbători atât ”Zilele Orașului” (la începutul verii), cât și ”Ziua Municipiului” (toamna).

Cu siguranță, administrația locală va ține cont de dorința albaiulienilor dacă proiectul va fi supus la vot, în ședința Consiliului Local.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

20 Comentarii

,, 23 octombrie 2017 at 15:20

Sunt de acord cu mutarea evenimentului ” in afara orasului” sa nu mai deranjati atata lume care poate nu vrea sa asculte muzica organizatorilor.

Eu 23 octombrie 2017 at 18:35

Vai,nu poti dormi cele 12 ore de frumusete?! Poate ai treaba pe camp sau in padure(unde e liniste)si noi te incurcam, noi ceilalti care dorim sa mai iesim din rutina zilnica macar odata la cateva luni.NU vrem sa schimbati data,conditiile meteo sunt prea diferite!

Bazatu’ 23 octombrie 2017 at 15:48

Nu știu cine a venit cu aceasta propunere nepotrivita, dar oare sa nu mutam și ziua marii uniri? De ce sa o sărbătorim la 1 Decembrie la Alba Iulia, deși se sărbătorește de 99 ani?? Hai sa o mutam in alta data ca doar noi rescriem istoria, suntem bazați și putem face ce vrem noi cu calendarul și istoria!

Bazatu’ 23 octombrie 2017 at 15:53

Nu va mai plângeți mă de aglomerație și deranj! Nu e bine ca avem evenimente de genu asta? Nu e bine ca avem și atragem turiști?
Nu va place ce se face in Alba Iulia, dar va mișcați fundurile sa dați bani la Neversea in Constanța, la Electric Castel și Untold la Cluj sau la alte festivaluri și bairamuri făcute in alte județe!
De ce nu va place și la Alba?
Mergeți in Teleorman la Dragnea poate va place acolo sau la Vaslui sa văd cum va întoarceți cu coada între picioare!
Despre ce naiba vorbim aici? Cum sa schimbi datele unor evenimente așa ca ai tu Chef după ce se țin in aceeași perioada de atâta timp? Mergeți acasă, spălativa pe ochi și Treziți-vă la realitate!

Albaiulean 23 octombrie 2017 at 16:03

Ziua orasului Alba Iulia ar trebui mutata in data de 1 Decembrie,pentru ca costurile prilejuite de aniversare sa se reduca !!!Sa se mai termine cu zilele oraselor si comunelor unde se papa sume colosale de bani publici ,caci canta 2-3 melodii toti invitatii si primesc sume confidentiale….!Voi imbogatiti pe unii cantareti care se scalda-n bani si atunci sa mai terminati cu zilele oraselor ,comunelor si satelor…Destul cu risipirea banului public !

Eu 23 octombrie 2017 at 18:45

Sigur faci parte dintre carcotasii aia vesnic nemultumiti de orasul asta dar care nici de 1decembrie nu se misca din fata tv-ului.Banii se duc oricum,macar asa simtim si noi ca primim cumva ceva inapoi,cateva zile pe an de destindere.

Fasole cu carnatz 23 octombrie 2017 at 16:33

Hopa, da si domnu consilier o tura de fasole cu carnatz. Atunci sa fie cat mai multe zile, sa mananca si gura noastra ceva.

Ion Pop 23 octombrie 2017 at 16:54

Dacă judecam logic, de ce sa sărbătorim frumos, la tricou, cu soare cu stat pana târziu afara, când putem sărbători cu frig, cu ploaie și la ora 19 și cu întuneric. Nu! Nu sunt de acord!

Olivia 23 octombrie 2017 at 17:49

Ziua cand se sarbatoresc in prezent ce semnificatie are? Tot omul are o zi de nastere.A orasului nostru care este? Da ziua de 15 octombrie 1922 a fost o mare sarbatoare in Alba Iulia.Zilele prezente ale orasului nici macar nu respecta aceeasi zi.Orasul nu are o zi.Are un festivism pentru ca din 4 in 4 ani sa se foloseasca de artificii pentru campania electorala.Intrebare dupa ce principii au fost alese.Rog pe dl. primar sa raspunda.DA SUNT DE ACORD CU DATA DE 15 OCTOMBRIE ZIUA MUNICIPIULUI ALBA IULIA.SUSTIN IN 26 OCTOMBRIE ACEST PROIECT!!!

Eu 23 octombrie 2017 at 18:53

Nu ne pasa de logica ta,decat sa inghetam de frig in ploie,mai bine ne lipsim de legaturile astrologice,istorice,fantastice sau cum vrei tu,si sarbatorim pe o vreme ok.

mafalda 23 octombrie 2017 at 18:34

Mai bine ati reveni la denumirea adecvata de Zilele unirii pentru ca in ultimii ani Soros a impus denumirea neromaneasca de festival de romania. si nu mai cersiti bani ca primaria are destui daca nu ii sifoneaza.

mafalda 23 octombrie 2017 at 18:36

Nu sunt de acord cu contopirea acestor evenimente.

marius 24 octombrie 2017 at 0:34

De ce in Octombrie si nu in 10 August, cand vin in concediu si cei plecati in strainatate…?

rr 24 octombrie 2017 at 8:56

Daca aveti impresia ca tine cont cineva de parerile voastre, va inselati. Primarul va face oricum cum vrea el si cand vrea el.

gerila 24 octombrie 2017 at 9:59

mai bine schimbati data sarbatorii de la 1 Decembrie ca e prea frig si ger si puneti-o la 1 Octombrie. oricum in decembrie mai e si Craciunul si revelionul, prea mare aglomeratia….

ilie de la uzina 24 octombrie 2017 at 10:19

Cea mai mare gresela este faptul ca bagam in seama aberatiile domnului consilier Trif.
Acest domn, cunoscut in comunitate ca teparul din mobiliare, vrea sa ajunga primar. si face multa galgie inutila.
Il invit public sa construiasca retelele de infrastructura din cartierul Orizont, asa cum a promis celor care au cumparat parcele si case acolo.Il invit sa-si onoreze promisiunile financiare fata de clientii lui,nu sa ceara primariei sa construiasca infrastructura unui cartoier privat, din bani publici.nu vrem sa mutam nimic, nu vrem sa bagam milioane d eeuro in stadionul unirea,el nu este o proioritate pentru comunitate.Nu mai bagati in seama acest individ.
Va rog sa nu cenzurati mesajul meu.

Li 24 octombrie 2017 at 10:43

Nu sunt de acord cu mutarea evenimentului, dar, sunt de acord cu inca unul la fel sub a lt nume…

Marius 24 octombrie 2017 at 15:34

Poate ar fi mai bine sa nu se faca deloc!

Raul 24 octombrie 2017 at 15:46

O alta aberatie marca Trifu !

Ramona 26 octombrie 2017 at 16:35

Mă uit în rubrica pentru comentarii și observ că mulți oameni sunt deranjați de muzică și de atmosferă în general.Alba Iulia din păcate este un oraș,aș putea spune ”bătrân” care se bazează mult pe rețeta ”Eu am avut o tinerețe de toată praștia,hai so’ aibă și ăștia”.Lăsați tineretul să își vadă de ale lui măcar pe durata verii și de Ziua Națională,voi puteți face nani și de amiază când nu răsună muzică :^)

Comentariile sunt oprite