Rămâi conectat

Ştirea zilei

SONDAJ: Sunteți de acord cu mutarea Zilelor Orașului Alba Iulia, din prima săptămână a lunii iunie, în data de 15 octombrie?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sunteți de acord cu mutarea Zilelor Orașului Alba Iulia, din prima săptămână a lunii iunie, în data de 15 octombrie?

Așa cum știm, există deja de ani buni un eveniment similar, organizat în prima săptămână a lunii iunie. De aceea, ziarulunirea.ro vă invită să răspundeți la întrebarea:

Sunteți de acord cu mutarea Zilelor Orașului Alba Iulia, din prima săptămână a lunii iunie, în data de 15 octombrie?

  • Nu (82%, 1.288 Votes)
  • Da (14%, 219 Votes)
  • Nu ma interesează (4%, 60 Votes)

Total Voters: 1.567

Loading ... Loading ...

”Zilele Orașului” Alba Iulia se desfășoară, în fiecare an, în prima săptămână al lunii iunie iar începând din anul 2014 evenimentul a primit denumirea de AlbaFest. Pe lângă localnici, programul celor 3 zile de sărbătoare stârnește interesul și apoi aprocierea a mii de turiști care sosesc aici pentru a participa la spectacole.

Propunerea a fost lansată pe rețeua de socializare Facebook de către un consilier local independent care consideră că ”Ziua de 15 octombrie este cu adevărat ziua orașului Alba Iulia datorită semnificației complexe pe care aceasta o are în existența noastră ca și națiune”.

”După aproape un an de la amânare , am revenit iar cu proiectul de H.C.L. care are ca și finalitate denumirea zilei de 15 octombrie ” Zi a municipiului Alba Iulia”..Menționez încă odată că propunerea mea nu este de înlocuire a ” Zilelor Orașului ” ..Ziua de 15 octombrie este cu adevărat ziua orașului Alba Iulia datorită semnificației complexe pe care aceasta o are în existența noastră ca și națiune..

La 15 octombrie 1922 s-a împlinit cu adevărat visul de veacuri a românilor prin recunoașterea de către marile cancelarii europene , a tuturor Caselor Regale prezente la eveniment , Unirii din 1 Dec 1918..Motivul pentru care, în mai puțin de 1 an , a fost ridicată Catedrala Încoronării a fost tocmai Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria..

Vă aștept pe cei ce susțineți proiectul , s-o faceți public în data de 26 octombrie 2017 ora 13 , la o zi după ce Maj. Sa Regele Mihai va împlini 96 de Ani!”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

Deși în textul de pe rețeaua de socializare inițiatorul precizează: ”Menționez încă odată că propunerea mea nu este de înlocuire a „Zilelor Orașului”, în expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre propus se arată: ”Considerăm că sărbătorirea zilei oraşului pe 15 octombrie este o variantă mai fericită decât actuala situaţie, când zilele oraşului au fost redenumite „Alba Fest” şi sunt sărbătorite trei zile în luna mai. Acest festival se poate organiza în continuare. Decizia de transforma un festival în „zilele oraşului” nu scoate în evidenţă istoria, importanţa şi potenţialul oraşului nostru, aşa cum ar face-o sărbătorirea zilei oraşului pe 15 octombrie

Data de 1 Decembrie are o mare importanţă pentru istoria naţională. Actul Unirii din 1 Decembrie a devenit, după 1990, Ziua Naţională a României. Oraşul nostru marchează în fiecare an acest eveniment. Ar fi însă inoportun să suprapunem zilele oraşului cu ziua naţională a României. în plus, condiţiile meteorologice neprietenoase, mult mai probabile pentru ziua de 1 decembrie decât pentru cea de 15 octombrie, pot duce la o participare foarte scăzută”.

Dacă propunerea va fi acceptată, Alba Iulia va înregistra o nouă premieră la nivel național, fiind singura unitate administrativ-teritorială din țară care va sărbători atât ”Zilele Orașului” (la începutul verii), cât și ”Ziua Municipiului” (toamna).

Cu siguranță, administrația locală va ține cont de dorința albaiulienilor dacă proiectul va fi supus la vot, în ședința Consiliului Local.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea