Consilierii locali din Lupşa au decis înfiinţarea unui parc eolian pe raza comunei
*Şi comuna Bistra vrea parc eolian pe terenurile din Valea Ierii. Primăria Avram Iancu aşteaptă eolienele din 2010, dar vântul suflă a pagubă….
Consilierii locali din Lupşa a decis în cadrul ultimei şedinţe din august să aprobe asocierea în participaţiune cu SC Cluj Wind Power SRL în vederea construirii unui parc eolian. Comuna Lupşa va participa la asociere, pentru 25 de ani, cu terenul în suprafaţă de 300 ha, aflat în extravilanul comunei Lupşa, în domeniul public cu destinaţia de păşune. Firma SC Cluj Wind Power SRL participă cu lucrările şi fondurile necesare construirii parcului eolian.
Până la implementarea proiectului, terenul oferit de primărie va rămâne în domeniul public al comunei Lupşa care poate depune cerere de subvenţie pe unitatea de suprafaţă. Ulterior, asociatul principal va păstra dreptul de folosinţă doar asupra terenului de sub aerogeneratoare şi asupra terenului aferent instalaţiilor electrice de descărcare, restul revenind în folosinţă comunei Lupşa.
După darea în folosinţă a parcului eolian, comuna Lupşa va primi un beneficiul anual egal cu 3 la sută din profitul asociaţiei, „dar nu mai mult de rezultatul înmulţirii a 2500 euro cu numărul de aerogeneratoare care vor produce energie, inclusiv plata impozitului local aferent fiecărei fundaţii construită.
După efectuarea măsurătorilor cadastrale şi actualizarea înregistrărilor în cărţile funciare, Consiliul Local Lupşa va iniţia formalităţile legale în vederea concesionării terenului – aport la asociere – în scopul construirii şi exploatării parcului eolian.
Pentru ca cei 300 hectare de păşune să nu fie scoase total din uz, în proiectul de hotărâre adoptat de CL Lupşa se menţionează că „ pe durata de funcţionare a parcului eolian, suprafeţele de teren pe care nu vor fi amplasate staţii eoliene şi nici sisteme corespunzătoare de racordare la reţeaua naţională electrică, vor fi puse la dispoziţia Consiliului local pentru activităţi agricole astfel încât să nu afecteze în nici un fel dezvoltarea şi exploatarea parcului eolian”. Primarul comunei Lupşa, Dănuţ Bârzan a fost împuternicit să semneze contractul de participaţiune.
În acest an, în luna mai, aceeaşi firmă, SC Cluj Wind Power SRL a mai contractat cu primăria comunei Ciurila, din judeţul Cluj, 317,2 ha de teren privat situat în extravilanul comunei Valea Ierii, tot pentru un parc eolian. La fel, primăria comunei Bistra intenţiona în luna aprilie acest an să se asocieze în participaţiune cu terenurile sale de pe Valea Ierii (pârâul Zboru – judeţul Cluj) în scopul realizării unui parc eolian, tot cu această firmă.
Succes! Mai ales că în judeţul Alba, unicul parc eolian ce urma să fie construit în termen 24 de luni a stagnat la nivel de contracte şi avize. În iunie 2010 Consiliul Județean Alba a aprobat construirea unui parc eolian în comuna Avram Iancu. Este prima investiţie de acest gen care va fi derulată în județ. Proiectul aparţinea firmei ATS Imob SRL Cluj-Napoca şi constă în amplasarea a cinci centrale eoliene pe o suprafaţă de 24 de hectare de teren în zona Piatra Aradului, la graniţa dintre judeţul Alba şi judeţul Arad. Reţeaua formată din cele cinci centrale urma să fie racordată la un post de tranformare de 20 kV. Valoarea investiţiei se ridica la 17,2 milioane de lei. Suntem în septembrie 2012. Acolo nu s-a construit încă nimic. Primarul comunei Avram Iancu, dl. Sandu Heler, a declarat pentru Unirea că investitorii au oprit lucrul din cauza faptului că euro a crescut foarte mult.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Reacția Casei Județene de Pensii Alba, după vizita ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu: 375 de decizii mai trebuie emise
Reacția Casei Județene de Pensii Alba, după vizita ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu: 375 de decizii mai trebuie emise Reprezentanții CJP Alba au anunțat marți, 19 noiembrie 2024, că instituția mai are de emis 375 de decizii de recalculare pentru pensionari și că au fost felicitați ministrul Muncii pentru activitatea depusă și felul cum au […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii