Rămâi conectat

Curier Județean

Consilierii locali din Lupşa au decis înfiinţarea unui parc eolian pe raza comunei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Şi comuna Bistra vrea parc eolian pe terenurile din Valea Ierii. Primăria Avram Iancu aşteaptă eolienele din 2010, dar vântul suflă a pagubă….

Consilierii locali din Lupşa a decis în cadrul ultimei şedinţe din august să aprobe asocierea în participaţiune cu SC Cluj Wind Power SRL  în vederea construirii unui parc eolian. Comuna Lupşa va participa la asociere, pentru 25 de ani, cu terenul în suprafaţă de 300 ha, aflat în extravilanul comunei Lupşa, în domeniul public cu destinaţia de păşune. Firma SC Cluj Wind Power SRL  participă cu lucrările şi fondurile necesare construirii parcului eolian.

Până la implementarea proiectului, terenul oferit de primărie va rămâne în domeniul public al comunei Lupşa care poate depune cerere de subvenţie pe unitatea de suprafaţă. Ulterior, asociatul principal va păstra dreptul de folosinţă doar asupra terenului de sub aerogeneratoare şi asupra terenului aferent instalaţiilor electrice de descărcare, restul revenind în folosinţă comunei Lupşa.

După darea în folosinţă a parcului eolian, comuna Lupşa va primi un beneficiul anual egal cu 3 la sută din profitul asociaţiei, „dar nu mai mult de rezultatul înmulţirii a 2500 euro cu numărul de aerogeneratoare care vor produce energie, inclusiv plata impozitului local aferent fiecărei fundaţii construită.

După efectuarea măsurătorilor cadastrale şi actualizarea înregistrărilor în cărţile funciare, Consiliul Local Lupşa va iniţia formalităţile legale în vederea concesionării terenului – aport la asociere – în scopul construirii şi exploatării parcului eolian.

Pentru ca cei 300 hectare de  păşune să nu fie scoase total din uz, în proiectul de hotărâre adoptat de CL Lupşa se menţionează că „ pe durata de funcţionare a parcului eolian, suprafeţele de teren pe care nu vor fi amplasate staţii eoliene şi nici sisteme corespunzătoare de racordare la reţeaua naţională electrică, vor fi puse la dispoziţia  Consiliului local pentru activităţi  agricole astfel încât să nu afecteze în nici un fel dezvoltarea şi exploatarea parcului eolian”. Primarul comunei Lupşa, Dănuţ Bârzan a fost împuternicit să semneze contractul de participaţiune.

În acest an, în luna mai, aceeaşi  firmă, SC Cluj Wind Power SRL  a mai contractat cu primăria comunei Ciurila, din judeţul Cluj, 317,2 ha de teren privat situat în extravilanul comunei Valea Ierii, tot pentru un parc eolian. La fel, primăria comunei Bistra  intenţiona în luna aprilie acest an să se asocieze în participaţiune cu terenurile sale de pe Valea Ierii (pârâul Zboru – judeţul Cluj)  în scopul realizării unui parc eolian, tot cu această firmă.

Succes! Mai ales că în judeţul Alba,  unicul parc eolian ce urma să fie construit în termen 24 de luni a stagnat la nivel de contracte şi avize. În iunie 2010 Consiliul Județean Alba a aprobat construirea unui parc eolian în comuna Avram Iancu. Este prima investiţie de acest gen care va fi derulată în județ. Proiectul aparţinea firmei  ATS Imob SRL Cluj-Napoca şi constă în amplasarea a cinci centrale eoliene pe o suprafaţă de 24 de hectare de teren în zona Piatra Aradului, la graniţa dintre judeţul Alba şi judeţul Arad. Reţeaua formată din cele cinci centrale urma să fie racordată la un post de tranformare de 20 kV. Valoarea investiţiei se ridica  la 17,2 milioane de lei. Suntem în septembrie 2012. Acolo nu s-a construit încă nimic. Primarul comunei Avram Iancu, dl. Sandu Heler, a declarat pentru Unirea că investitorii au oprit lucrul din cauza faptului că euro a crescut foarte mult.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea