Rămâi conectat

Actualitate

Consilierii judeţeni din Alba sunt bogaţi în proprietăţi, maşini, conturi şi… secrete

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pentru majoritatea consilierilor judeţeni din Alba indemnizaţia pe care o primesc în fiecare lună, circa 600 de lei, reprezintă cel mult bani de buzunar în comparaţie cu câştigurile pe care aleşii le-au realizat în ultimul an, potrivit declaraţiilor de avere publicate pe site-ul instituţiei. Reprezentanţi ai PDL, partid la putere, sau ai partidelor din opoziţie PNL şi PSD, mulţi dintre consilierii judeţeni s-au descurcat foarte bine cu banii în ultimul an, fie ca angajaţi la stat, fie din afaceri sau de pe urma profesiilor lor de bază. Puţini sunt cei care au o singură proprietate şi o singură maşină sau care nu au bani depuşi la bancă. Deţin bijuterii şi bunuri de valoare ce însumează zeci de mii de euro. Unii, mai norocoşi, au moştenit într-un singur an trei terenuri şi o casă. Cu toate acestea cazurile în care aleşii judeţeni din Alba şi-au donat sau au renunţat la indemnizaţiile de consilieri au fost rare şi izolate. Mai mult, ei profită din plin de statutul pe care îl au şi îşi decontează drumurile pe care le fac la şedinţe, în cazul în care trebuie să se deplaseze la Alba Iulia din alte localităţi ale judeţului.
lLazăr şi Iviniş, latifundiarii din CJ Alba
Liberalul Ioan Lazăr, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Alba Iulia, are, potrivit declaraţiei de avere, nu mai puţin de 9 terenuri intravilane şi extravilane în Alba Iulia, la Miceşti sau la Valea Mlacii în Mogoş. Lazăr mai deţine 2 apartamente în Alba Iulia, o casă de vacanţă la Mogoş, o casă de locuit în suprafaţă de 430 mp în Bucureşti şi două spaţii comerciale, unul în Alba Iulia şi unul în Bucureşti. A realizat, în ultimul an, venituri de peste 370.000 lei numai din chirii, împreună cu fiul său, la care se adaugă câştiguri de 26.771 lei din alte activităţi de afaceri. A împrumutat cu peste 1,2 milioane de lei trei societăţi comerciale din Alba Iulia, cel mai mare împrumut, în valoare de 866.249 lei fiind acordat S.C. Infosond SRL. În acelaşi timp are credite, pe numele său sau al membrilor familiei, de 137.700 euro şi 158.000 lei. În conturi a adunat doar 31.120 lei şi 31.070 euro. Un alt „greu” al CJ Alba din punct vedere al proprietăţilor imobiliare este Ioan Iviniş (PDL). El este coproprietar, împreună cu soţia şi fratele său, a 7,6 hectare de teren situate în Sebeş şi Braşov. Tot împreună cu membrii familiei deţine 3 case şi 2 apartamente în Sebeş, o casă de vacanţă la Strungari şi o casă la Câlnic. Are în conturi 561.000 lei şi 56.300 euro. A acordat cu titlul de împrumut 126.000 lei către S.C. Trans Iviniş. În ultimul an a realizat, împreună cu familia, venituri de 265.797 lei ca administrator al unor firme şi din dividende.
lPatru consilieri judeţeni deţin bijuterii în valoare de aproape 40.000 euro
Averile aleşilor judeţeni nu se măsoară doar în conturi, proprietăţi şi maşini, ci şi în bijuterii şi bunuri de valoare. Patru dintre ei au declarat că deţin bijuterii în valoare totală de circa 40.000 de euro. Familia Iviniş a strâns metale preţioase în valoare de 15.000 de euro în timp ce Ioan Luca (PDL), director general la S.C. Albaprint, a declarat că are bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 10.000 de euro. Acesta stă bine şi la capitolul proprietăţi, deţinând 2 terenuri, 2 case în judeţul Alba şi un apartament la Sibiu. Familia liberalului Mihai Nicuşor se laudă cu bijuterii şi obiecte preţioase în valoare de circa 9.600 euro iar liberala Elena Ignat spune că are seturi de bijuterii şi cercei a căror valoare însumează 5.000 de euro.
lNorocosul Nicolae Puşcă
Potrivit declaraţiei de avere, peste proaspătul consilier judeţean Nicolae Puşcă (PSD), cel care a venit pe locul lăsat vacant de Angelica Mocan, pare că a dat norocul. În 2010 acesta a moştenit nu mai puţin de trei terenuri – două terenuri agricole la Cetatea de Baltă şi Jidvei şi unul intravilan la Cetatea de Baltă, plus o casă la Sântămărie. Acestea pe lângă alte 4 proprietăţi pe care le mai are – o casă la Blaj, un apartament la Bucureşti, două apartamente la Cluj, toate dobândite prin cumpărare. În 2010 a depus la bancă 18.000 euro şi 27.000 lei şi a realizat, împreună cu soţia, venituri de 135.003 lei.
lCâştigurile lui Mihai Nicuşor realizate de la stat, la secret
Liberalul Mihai Nicuşor nu a vrut să dezvăluie cât a câştigat din activităţile desfăşurate la AVAS şi nici ce venituri a realizat în calitate de administrator special la trei unităţi militare – UM Orăştie, UM Sadu şi UM Cugir, el trimiţând curioşii să consulte fişele sale fiscale depuse la Finanţe. Din declaraţia de avere reiese însă că Mihai Nicuşor este un consilier înstrărit, cu 4 terenuri intravilane – 3 la Cugir şi unul la Alba Iulia, un apartament la Alba Iulia şi o casă de vacanţă la Cugir. Are în conturi 230.000 lei şi 27.000 euro. Soţia sa a realizat în ultimul an câştiguri de 42.313 ca angajată al OIRPOSDRU, dar şi 8.500 de lei din indemnizaţia de şomaj. Bani frumoşi, tot de la o societate cu capital de stat, câştigă şi consilierul judeţean PSD Romi Dragosin. Acesta a realizat în ultimul an venituri de 90.970 lei, adică peste 7.000 de lei pe lună, ca director adjunct de marketing la S.C. Hidroserv. Dragosin şi-a rotunjit veniturile cu 5.670 lei obţinuţi din chirie. Are 2 case în Sebeş, un apartament la Cluj, o casă la Cut şi un teren agricol de 1,5 ha la Sebeş. Deţine 3 maşini.
lIoan Dîrzu, investitor cu fler la bursă
Ioan Dîrzu, preşedinte al PSD Alba şi consilier judeţean, are acţuni în valoare de 395.500 lei la două SSIF-uri (societăţi de brokeraj) şi la S.C. Prefera S.A. A câştigat 140.400 lei în calitate de vicepreşedinte al C.A. al S.C. Albalact şi ca director general şi preşedinte de C.A. la Prefera. Soţia sa a realizat venituri de 52.916 lei. Familia Dîrzu deţine o casă şi un apartament în Alba Iulia, o casă la Cârpiniş şi un teren de 10 hectare la Gârbova.
lCuriozităţile din declaraţiile de avere
Declaraţiile de avere completate de consilierii judeţeni oferă şi alt fel de informaţii despre ei şi familiile lor. De exemplu, din declaraţia de avere a preşedintelui PSD Alba Ioan Dîrzu reiese că soţia sa a fost angajată ca şi consilier personal la Secretariatul General al Guvernului, calitate în care a câştigat 22.916 lei. În schimb, din declaraţia democrat-liberalei Rodica Andronescu aflăm că aceasta a prestat ca şi consilier al eurodeputatului Rareş Niculescu (PDL), activitate de pe urma căreia a câştigat doar 3.645 lei. Simion Creţu (PNL), pe lângă activitatea de director general al ADR Centru, mai desfăşoară şi activităţi agricole, el deţinând o exploataţie agricolă la Stremţ. Tot din declaraţia de avere a lui Creţu reiese că în 2010 a făcut o afacere imobiliară destul de proastă întrucât a vândut un apartament situat în Alba Iulia cu doar 25.000 lei.

Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Apărută în 1643, ediția princeps a cărții ”Cazania lui Varlaam” este scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 5.000 de euro, la București, într-un eveniment dedicat cărților și manuscriselor de colecție.

Una dintre primele cărți scrise în limba română, ”Cazania lui Varlaam”, datând de la 1643, tipărită într-un numar limitat de exemplare, este o apariție foarte rară pe piața românească de carte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ediţia princeps a fost editată de mitropolitul Varlaam şi tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Cartea a fost retipărită în nenumărate ediţii de-a lungul timpului, fiind una dintre cele mai citite din trecutul nostru.

Colecționarii pot licita pentru hărți de colecție ce prezintă evenimente istorice sau care datează din anii 1700. Evenimentul din 17 noiembrie reuneşte şi cea mai mare colecţie de hrisoave şi zapise scoase vreodată la licitaţie.

Tradiţionala Licitaţie de Carte, organizată de Casa de Licitaţii A10 by Artmark din București, oferă bibliofililor şi accesul la o selecţie specială de cărţi rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri.

La Palatul Cesianu-Racoviță, pana pe data de 17 noiembrie vor fi expuse cele 219 piese de colecție și vor putea fi admirate în regim gratuit de luni până dumincă în inntervalul orar 10-20.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

La nivel național, în luna octombrie a anului 2022, au fost vândute 59.927 de imobile, cu 2.127 mai puține comparativ cu luna septembrie. Județul Alba se află printre județele cu cele mai puține imobile vândute.

Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna octombrie este cu 926 mai mic faţă de perioada similară a anului 2021, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în octombrie 2022, în Bucureşti – 13.315, Ilfov – 3.687 şi Braşov – 3.126. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt – 136, Călăraşi – 269 şi Alba – 294.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în octombrie 2022, a fost de 22.267, cu 2.739 mai mic faţă de octombrie 2021. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti – 5.937, Timiş – 1.754 şi – Ilfov – 1.652. La polul opus se află judeţele Sălaj – 37, Covasna – 50 şi Gorj – 61.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a zecea lună a anului 2022 sunt Dolj – 1.053, Buzău – 866 şi Galaţi – 723.\

Sursa: zf.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

În cursul zilei de marți, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dă startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro, destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente și utilaje care să vizeze obținerea independenței energetice.

În total, autorităţile locale vor avea la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu cât şi pentru comercializare, spune instituţia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit MIPE, ”având în vedere efectele crizei din Ucraina, care au condus la creşterea preţului la materialele de construcţii în medie cu peste 60%, în timp ce preţul la utilităţile publice (energie, gaze naturale, combustibil) a crescut în medie cu peste 40%, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a autorităţilor locale”.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficienţa energetică a autorităţilor publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice din educaţie şi din sănătate.

”Producerea de energie verde trebuie să devină o prioritate de îndată pentru autorităţile locale, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare, mai ales în condiţiile creşterii însemnate a preţurilor la utilităţi din ultima vreme. Este o schemă de finanţare prin care încurajăm autorităţile locale să adopte măsuri de producere a energiei verzi, destinată serviciilor publice cum sunt spitale, şcoli, iluminat public şi alimentarea cu energie termică a populaţiei”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Pentru a evita eventualele deficite bugetare la nivel local care ar pune în dificultate asigurarea serviciilor publice de bază către populaţie, autorităţile publice locale sunt nevoite să identifice atât soluţii pentru a reduce consumul de energie şi odată cu aceasta şi emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cât şi surse noi, mai avantajoase, de obţinere a energiei din surse regenerabile, prin intermediul cărora pot gestiona şi suporta cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice destinate populaţiei, precizează ministerul.

Scopul măsurilor este să contribuie la un nivel mai ridicat de independenţă energetică a autorităţilor publice locale, prin obţinerea de energie din surse regenerabile (geotermală, solară, eoliană şi altele de asemenea natură).

250 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, dă startul, în data de 08 noiembrie 2022, ora 10.00, apelului de proiecte dedicat autorităţilor administraţiei publice locale – Măsuri pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul autorităţilor publice locale.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată consumului propriu. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepţia biomasei pentru consum propriu; realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă, cu excepţia biomasei, pentru consum propriu.

În cazul proiectelor propuse, categoriile de investiţii sunt: investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităţilor publice locale. În categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potenţial de utilizare a energiei vântului, precum şi alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi investiţii în realizarea de unităţi de cogenerare, trigenerare noi destinate obţinerii de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al autorităţilor publice locale. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru consum propriu grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro şi nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii. Apelul este deschis din 8 noiembrie ora 10.00, până la 16 noiembrie ora 17.00. Cererile de finanţare se vor depune prin aplicaţia electronică IMM Recover, cu toate anexele solicitate prin ghid solicitantului.

250 de milioane de euro sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru comercializare

De asemenea, un alt apel ce urmează să fie lansat în următoarea perioadă vizează sprijinirea autorităţilor publice locale pentru producerea energiei regenerabile în vederea comercializării.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată comercializării. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea urmatoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică din surse regenerabile de energie, cu excepţia biomasei, pentru comercializare;

Pentru aceste investiţii sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli privind dotări pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuieli privind realizarea, achiziţionarea, modernizarea de capacităţi de producţie noi sau existente la momentul depunerii cererii pentru finanţare, pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuielile de preluare, conectare a energiei în sistemul energetic naţional. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru comercializare se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minimum 5.000.000 euro şi nu poate depăşi 15.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii, mai precizează MIPE.

Separat, în această perioadă MIPE are deschise apeluri de proiecte pentru eficienţa energetică a mediului de afaceri în valoare de 500 de milioane de euro, astfel că cei interesaţi încă au timp să depună dosare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea