Consilierii judeţeni din Alba sunt bogaţi în proprietăţi, maşini, conturi şi… secrete
Pentru majoritatea consilierilor judeţeni din Alba indemnizaţia pe care o primesc în fiecare lună, circa 600 de lei, reprezintă cel mult bani de buzunar în comparaţie cu câştigurile pe care aleşii le-au realizat în ultimul an, potrivit declaraţiilor de avere publicate pe site-ul instituţiei. Reprezentanţi ai PDL, partid la putere, sau ai partidelor din opoziţie PNL şi PSD, mulţi dintre consilierii judeţeni s-au descurcat foarte bine cu banii în ultimul an, fie ca angajaţi la stat, fie din afaceri sau de pe urma profesiilor lor de bază. Puţini sunt cei care au o singură proprietate şi o singură maşină sau care nu au bani depuşi la bancă. Deţin bijuterii şi bunuri de valoare ce însumează zeci de mii de euro. Unii, mai norocoşi, au moştenit într-un singur an trei terenuri şi o casă. Cu toate acestea cazurile în care aleşii judeţeni din Alba şi-au donat sau au renunţat la indemnizaţiile de consilieri au fost rare şi izolate. Mai mult, ei profită din plin de statutul pe care îl au şi îşi decontează drumurile pe care le fac la şedinţe, în cazul în care trebuie să se deplaseze la Alba Iulia din alte localităţi ale judeţului.
lLazăr şi Iviniş, latifundiarii din CJ Alba
Liberalul Ioan Lazăr, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Alba Iulia, are, potrivit declaraţiei de avere, nu mai puţin de 9 terenuri intravilane şi extravilane în Alba Iulia, la Miceşti sau la Valea Mlacii în Mogoş. Lazăr mai deţine 2 apartamente în Alba Iulia, o casă de vacanţă la Mogoş, o casă de locuit în suprafaţă de 430 mp în Bucureşti şi două spaţii comerciale, unul în Alba Iulia şi unul în Bucureşti. A realizat, în ultimul an, venituri de peste 370.000 lei numai din chirii, împreună cu fiul său, la care se adaugă câştiguri de 26.771 lei din alte activităţi de afaceri. A împrumutat cu peste 1,2 milioane de lei trei societăţi comerciale din Alba Iulia, cel mai mare împrumut, în valoare de 866.249 lei fiind acordat S.C. Infosond SRL. În acelaşi timp are credite, pe numele său sau al membrilor familiei, de 137.700 euro şi 158.000 lei. În conturi a adunat doar 31.120 lei şi 31.070 euro. Un alt „greu” al CJ Alba din punct vedere al proprietăţilor imobiliare este Ioan Iviniş (PDL). El este coproprietar, împreună cu soţia şi fratele său, a 7,6 hectare de teren situate în Sebeş şi Braşov. Tot împreună cu membrii familiei deţine 3 case şi 2 apartamente în Sebeş, o casă de vacanţă la Strungari şi o casă la Câlnic. Are în conturi 561.000 lei şi 56.300 euro. A acordat cu titlul de împrumut 126.000 lei către S.C. Trans Iviniş. În ultimul an a realizat, împreună cu familia, venituri de 265.797 lei ca administrator al unor firme şi din dividende.
lPatru consilieri judeţeni deţin bijuterii în valoare de aproape 40.000 euro
Averile aleşilor judeţeni nu se măsoară doar în conturi, proprietăţi şi maşini, ci şi în bijuterii şi bunuri de valoare. Patru dintre ei au declarat că deţin bijuterii în valoare totală de circa 40.000 de euro. Familia Iviniş a strâns metale preţioase în valoare de 15.000 de euro în timp ce Ioan Luca (PDL), director general la S.C. Albaprint, a declarat că are bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 10.000 de euro. Acesta stă bine şi la capitolul proprietăţi, deţinând 2 terenuri, 2 case în judeţul Alba şi un apartament la Sibiu. Familia liberalului Mihai Nicuşor se laudă cu bijuterii şi obiecte preţioase în valoare de circa 9.600 euro iar liberala Elena Ignat spune că are seturi de bijuterii şi cercei a căror valoare însumează 5.000 de euro.
lNorocosul Nicolae Puşcă
Potrivit declaraţiei de avere, peste proaspătul consilier judeţean Nicolae Puşcă (PSD), cel care a venit pe locul lăsat vacant de Angelica Mocan, pare că a dat norocul. În 2010 acesta a moştenit nu mai puţin de trei terenuri – două terenuri agricole la Cetatea de Baltă şi Jidvei şi unul intravilan la Cetatea de Baltă, plus o casă la Sântămărie. Acestea pe lângă alte 4 proprietăţi pe care le mai are – o casă la Blaj, un apartament la Bucureşti, două apartamente la Cluj, toate dobândite prin cumpărare. În 2010 a depus la bancă 18.000 euro şi 27.000 lei şi a realizat, împreună cu soţia, venituri de 135.003 lei.
lCâştigurile lui Mihai Nicuşor realizate de la stat, la secret
Liberalul Mihai Nicuşor nu a vrut să dezvăluie cât a câştigat din activităţile desfăşurate la AVAS şi nici ce venituri a realizat în calitate de administrator special la trei unităţi militare – UM Orăştie, UM Sadu şi UM Cugir, el trimiţând curioşii să consulte fişele sale fiscale depuse la Finanţe. Din declaraţia de avere reiese însă că Mihai Nicuşor este un consilier înstrărit, cu 4 terenuri intravilane – 3 la Cugir şi unul la Alba Iulia, un apartament la Alba Iulia şi o casă de vacanţă la Cugir. Are în conturi 230.000 lei şi 27.000 euro. Soţia sa a realizat în ultimul an câştiguri de 42.313 ca angajată al OIRPOSDRU, dar şi 8.500 de lei din indemnizaţia de şomaj. Bani frumoşi, tot de la o societate cu capital de stat, câştigă şi consilierul judeţean PSD Romi Dragosin. Acesta a realizat în ultimul an venituri de 90.970 lei, adică peste 7.000 de lei pe lună, ca director adjunct de marketing la S.C. Hidroserv. Dragosin şi-a rotunjit veniturile cu 5.670 lei obţinuţi din chirie. Are 2 case în Sebeş, un apartament la Cluj, o casă la Cut şi un teren agricol de 1,5 ha la Sebeş. Deţine 3 maşini.
lIoan Dîrzu, investitor cu fler la bursă
Ioan Dîrzu, preşedinte al PSD Alba şi consilier judeţean, are acţuni în valoare de 395.500 lei la două SSIF-uri (societăţi de brokeraj) şi la S.C. Prefera S.A. A câştigat 140.400 lei în calitate de vicepreşedinte al C.A. al S.C. Albalact şi ca director general şi preşedinte de C.A. la Prefera. Soţia sa a realizat venituri de 52.916 lei. Familia Dîrzu deţine o casă şi un apartament în Alba Iulia, o casă la Cârpiniş şi un teren de 10 hectare la Gârbova.
lCuriozităţile din declaraţiile de avere
Declaraţiile de avere completate de consilierii judeţeni oferă şi alt fel de informaţii despre ei şi familiile lor. De exemplu, din declaraţia de avere a preşedintelui PSD Alba Ioan Dîrzu reiese că soţia sa a fost angajată ca şi consilier personal la Secretariatul General al Guvernului, calitate în care a câştigat 22.916 lei. În schimb, din declaraţia democrat-liberalei Rodica Andronescu aflăm că aceasta a prestat ca şi consilier al eurodeputatului Rareş Niculescu (PDL), activitate de pe urma căreia a câştigat doar 3.645 lei. Simion Creţu (PNL), pe lângă activitatea de director general al ADR Centru, mai desfăşoară şi activităţi agricole, el deţinând o exploataţie agricolă la Stremţ. Tot din declaraţia de avere a lui Creţu reiese că în 2010 a făcut o afacere imobiliară destul de proastă întrucât a vândut un apartament situat în Alba Iulia cu doar 25.000 lei.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Carduri educaționale 2024. Când intră banii în luna noiembrie Peste 650 mii de preșcolari și elevi dezfavorizați vor beneficia și în anul 2024 de sprijin din partea Guvernului, în valoare de 500 lei, prin tichetele educaționale. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a precizat că începând cu data de 18 noiembrie 2024, peste 325 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului