Rămâi conectat

Ştirea zilei

Consilier local dintr-o comună din județul Alba, obligat de instanță să plătească daune morale pentru jigniri promovate pe o rețea de socializare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consilier local dintr-o comună din județul Alba, obligat de instanță să plătească daune morale pentru jigniri promovate pe o rețea de socializare.

Telenovelă la Galda de Jos, cu jigniri pe o rețea de socializare, finalizată cu un proces prin care un consilier local a fost obligat la plata de daune morale către un om de afaceri din comună. Actori sunt consilierul local Petrean Gheorghe, fost candidat PMP la primărie (pârâtul), omul de afaceri C.I.F. (reclamantul) și primarul Raica Romulus (intervenientul). Reclamantul l-a acționat în judecată pe consilierul local după ce acesta a postat pe o rețea de socializare mesaje prin care lansa acuzații al adresa acestuia, solicitând daune morale de 10.000 de lei și plata cheltuielilor de judecată.

Postările datează din 2016, iar plângerea a fost înregistrată la Judecătoria Alba Iulia în luna iulie 2017.

În 5 octombrie 2018, instanța a decis că Petrean Gheorghe trebuie să plătească daune morale în valoare de 1.500 de lei și cheltuieli de judecată de 500 de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată cu recurs la Tribunalul Alba. La momentul lansării acuzațiilor în mediul online, reclamantul își construia o pensiune în Galda de Jos.

”La data de 24.11.2016 pârâtul a postat în mediul online, pe pagina sa de Facebook, o poză cu pensiunea agroturistică deținută de către reclamant și cu buldozerul care era parcat pe terenul aferent construcției după finalizarea lucrărilor de nivelare teren, iar fotografia era însoțită de următorul mesaj: «casă de vacanță pentru un mafiot de vârf! Buldozerul este închiriat de primărie iar în loc să îndrepte drumuri acesta lucrează la O casă de vacanță lucrând în zona asta câteva săptămâni. Nesimțire dusă la extrem! utilajele primăriei lucrează doar pentru interesele unora! Rușine să vă fie!»

Având în vedere că profilul de Facebook al pârâtului era public la data postării, diverse persoane au postat la rândul lor comentarii care au fost pro și contra articolului. Conținutul mesajului postat de către pârât a putut fi vizualizat de cei care îi apreciaseră pagina de Facebook, dar nu s-a limitat la cei care au acces în mediul online în acest fel. Mesajul pârâtului a fost discutat și în comunitate, inclusiv între persoanele care nu au cont pe rețeaua de socializare unde a fost făcut public mesajul”, se precizează în motivarea deciziei de la Judecătorie.

Consilierul local a recunoscut în instanța de judecată că, în cursul anului 2016, a postat o poză cu pământul aferent pensiunii în care apare un buldozer și se vede și pensiunea, dar și conținutul mesajului postat. Acesta a susținut că a publicat pe pagina sa poza și mesajul ce o însoțește crezând că este vorba de o pensiune ce a fost realizată prin fonduri europene și care și-a făcut-o actualul primar din Galda de Jos.

El a susținut că nu ar fi cunoscut că pensiunea aparține reclamantului și că nu a avut nimic cu acesta, ci doar cu actualul primar. La începutul anului 2017, pârâtul a șters mesajul publicat. De menționat că reclamantul a demonstrat că a închiriat buldozerul de la o societate comercială și nu avea nicio legătură cu utilajul primăriei.

Instanța a considerat că fapta ilicită a consilierului local există, a fost săvârșită de acesta și constă în afirmațiile făcute, care puteau fi ușor interpretate ca fiind adresate reclamantului, având în vedere că imaginea este însoțită de un imobil aflat în propirtetatea acestuia.

”Instanța apreciază că afirmațiile pârâtului au relevat fapte și împrejurări grave, apte a atrage răspunderea penală a reclamantului și a altor persoane, în măsura în care se dovedeau adevărate, iar susținerile pârâtului au fost publicate pe contul său de Facebook și au ajuns la cunoștința oamenilor din comunitate care au discutat pe această temă. Pârâtul se bucură la rândul său de o reputație bună în comunitate și având în vedere că acesta a candidat pentru funcția de primar al comunei se bucură de susținerea și aprecierea multor persoane din comunitate. În acest fel, cei care au citit mesajul au putut aprecia că este veritabil și fundamentat pe fapte reale conținutul textului publicat.

Pagina pe care s-a făcut postarea este una publică, accesibilă de toți susținătorii pârâtului. Mai mult conținutul mesajului a ajuns chiar și la cunoștința persoanelor care nu dețin un cont de solcializare, motiv pentru care nu poate fi primit argumentul lipsei caracterului public al postării. Apoi, având în vedere că reclamantul se bucură de o reputație bună în comunitate și că este cunoscut sunt multe persoane care cunosc că acesta deține o pensiune, este administratorul unei societăți și este asociat în alta, realizând multe în comunitate, multe persoane care au văzut mesajul și care cunosc că pensiunea din poză aparține reclamantului, ar fi putut înțelege ușor că mesajul îi este adresat acestuia și ar fi putut bănui că sunt adevărate cele afirmate, schimbându-și părerea despre reclamant”, se mai precizează în motivarea judecătorului.

În cursul procesului a încercat să intervină și primarul Romulus Raica, care a depus o cerere în acest sens prin care a arătat că el și familia lui au fost jigniți de mai multe ori prin lansarea unor mesaje similare în comunitate. Instanța a respins solicitarea primarului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea