Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Consilier de la APIA Alba condamnat pentru corupție: Cum a ajuns un fermier fără subvenție și cu terenul transferat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consilier de la APIA Alba condamnat pentru corupție: Cum a ajuns un fermier fără subvenție și cu terenul transferat

Un bărbat din Alba, consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) Alba a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică și folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

În campania 2021 funcționarul R.D., consilier superior în cadrul APIA – Centrul Local Alba Iulia, persoana care gestiona cererile de plată formulate de numita X, a transferat suprafața de 11.26 ha, proprietatea numitei, fără acordul acesteia, pe cererea altui fermier, însușindu-și sumele de bani aferente acestei suprafețe de pășune, decontate de APIA drept sprijin pe suprafață pentru campania 2021.

Dat fiind faptul că numita s-a sesizat că deși a expediat prin intermediul Primăriei Întregalde documentele necesare înregistrării cererii de sprijin pentru campania 2021, nu a încasat nicio sumă pentru terenurile deținute în proprietate, l-a abordat pe inculpat care, pentru a ascunde faptele săvârșite și pentru a evita o eventuală tragere la răspundere penală, a început demersuri pentru restituirea sumei de aproximativ 17.000 lei, decontată pentru suprafața de 11,26 ha de către APIA.

Inculpatul a încercat să justifice situaţia, comunicând numitei şi fiicei acesteia, că dintr-o eroare a sa a omis să implementeze în sistem cererea de plată şi nu mai are soluţie pentru ca, ulterior, să comunice că a transferat terenul numitei pe cererea altui fermier care are în folosință aproximativ 2 ha și care este plecat în străinătate. Ulterior le-a contactat pentru a le remite suma de 5.000 lei pe care i-ar fi trimis-o lui persoana pe cererea căreia au fost transferate terenurile, cu precizarea că în luna martie când va reveni persoana respectivă în țară le va restitui și diferența de bani. A mai explicat acesta că ar fi procedat în acest fel, găsind o persoană de încredere, pentru ca numita să nu piardă banii, înţelegerea fiind ca terenul să figureze pe cererea unei alte persoane în care inculpatul avea încredere iar ulterior, persoana respectivă, identificată ca fiind suspectul să transfere banii inculpatului pentru ca acesta să-i remită persoanei îndreptăţite, respectiv numita.

Aspectele rezultă din declaraţiile martorelor şi din înregistrarea ambientală a discuțiilor; inculpatul încearcă să justifice faptul că femeia nu a primit finanțare, deși formulase cerere, prin aceea că el uitase să implementeze cererea și pentru a nu fi pierduți banii a contactat la rândul lui o persoană de încredere de-a lui care a fost de acord să preia în cererea sa suprafața de teren aparținând femeii, sumele de bani obținute fiind remise ulterior acesteia. În același timp îi spune că a făcut el calculul cu privire la sumele datorate rezultând 17.170 lei, pe care în data de 21.03.2022 i-a depus în contul bancar al acesteia.

Instanța a reținut poziţia sinceră şi disponibilitatea de a acoperi integral prejudiciul la momentul la care s-a stabilit efectiv pedeapsa.

Decizia poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea