Rămâi conectat

Ştirea zilei

Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Palatului Principilor în atenția CL Alba Iulia. Valoarea estimată a investiției pentru Centru Expozițional corp principal ”E” – peste 4 milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Documentația tehnico-economică, faza DALI, pentru obiectivul ”Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Palatului Principilor din Alba Iulia” – Centru Expozițional corp principal ”E” și indicatorii economici aferenți investiției fac obiectului unui proiect de Hotărâre a consiliului local, aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local.

palatul principilorPotrivit indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului, valoarea totală a investiției este de 18.157.127 de lei, respectiv 4.098.674 euro (la cursul de 1 euro = 4,43 de lei, conform Ghidului solicitantului – condiții specifice de accesare a fondurilor POR/2016/5/5.1/1), iar durata de realizare 36 de luni.

”Datorită oportunităţii de finanțare prin POR, autoritatea locală a efectuat demersurile necesare pentru elaborarea unui proiect faza DALI care propune CONSERVAREA, RESTAURAREA ŞI VALORIFICAREA DURABILA A ANSAMBLULUI PALATULUI PRINCIPILOR DIN ALBA-IULIA – CENTRU EXPOZITIONAL CORP PRINCIPAL „E” –  situat în situl istoric de categorie A în scopul promovării turistice a Cetăţii Alba Carolina.

Ansamblul în forma sa actuală este format din 7 corpuri de clădire (A,B,C,D,E,F și G), construite în diferite perioade.

Lucrările de intervenţii propuse prin documentaţie se refera la corpul „E” a Palatului Principilor din Alba lulia, amplasat pe latura nordică al ansamblului, delimitat la est de corpul B, la vest de corpul G şi la sud-vest de corpul C.

Prin proiect se propune consolidarea, protejarea, restaurarca-conservarea, reconversia funcţionala, amenajarea şi dotarea corpului, în Centru Expozitional – Corp Principal E.

Scopul general al proiectului este: realizarea de lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare și valorificare durabilă a ansamblului, în acord cu statutul său istoric, menite să-i crească atractivitatea turistică pe viitor și posibilităţile de autofinanţare. Proiectul pune în evidenţă vestigiile din perioada Principatului (perioada în care Alba lulia a fost capitala Transilvaniei), dar ţine seama și de etapele dc construcţie şi de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci şi stiluri: romană, medievală, renascentistă, barocă şi rococo.

Propunerile privind lucrările specifice dc conservare şi restaurare sunt realizate ținând cont de legislația şi convenţiile naţionale şi internaţionale, în limita bunelor practici, din şi conservării monumentelor istorice, în vedere păstrării concepţiei, substanței originale şi a esteticii iniţiale, prin intervenţii reversibile, pentru a nu afecta caracterul şi valoare onumentului istoric” – se arată în raportul de specialitate.

Proiectul de hotărâre va fi supus aprobării consilierilor locali marți, 17 mai. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea