Rămâi conectat

Cultură Educație

Congresul de la Alba Iulia – „stindardul spiritualităţii neamului românesc”

Publicat

în

    Încheiate mult după închiderea ediţiei noastre de marţi, 29 noiembrie, lucrările celei de a XV-a ediţii a Congresului Spiritualităţii Româneşti nu vor fi redate în articolul de faţă decât în mod succint, telegrafic, într-o formă adaptată spaţiului ce ne-a fost păstrat, dar vă promitem că vom reveni cu detalii, în ediţia noastră din data de 2 decembrie. Aşadar, menţionăm doar pe cei ce au luat cuvântul în cadrul lucrărilor congresului, după scurta rugăciune şi binecuvântarea din partea Preafericitului Patriarh Daniel, transmisă celor prezenţi (cca 200 de persoane) de către ÎPS Irineu Arheipiscop de Alba Iulia. Astfel, au adus salutul lor şi au dat asigurări că vor sprijini în continuare această manifestare prefectul Ştefan Bardan, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi primarul Alba Iuliei, Mircea Hava. De menţionat că primarul Hava a dezvăluit faptul că între Alba Iulia şi Chişinău se va semna chiar în data de 1 Decembrie, cu prilejul Zilei Naţionale a României, un protocol de înfrăţire, transmiţând totodată reprezentanţilor românilor de pretutindeni îndemnul: „Contaţi pe noi, ca şi până acum!”
Despre problemele specifice ale românilor de pretutindeni au vorbit prof.dr. Victor Crăciun, acad. Mihai Cimpoi (Chişinău), părintele Arhiepiscop Constantin Târziu, de la Paris, col. (r) dr. Mircea Dogaru, Ivan Alexandrov din Bulgaria, Ioana Ungureanu, din Roma, acad. Nicolae Dabija, de la Chişinău, regizorul român Timotei Ursu, de la New York, Ion Cismaş, din Serbia, poeta şi jurnalista Ionela Flood, de la Londra şi acad. Kopi Kycyku, din Albania. Despre ce şi cum au vorbit vom detalia în numărul viitor, aşa cum v-am promis. Vom insista doar asupra discursului impresionant al ministrului secretar de stat Eugen Tomac, şeful Departamentului Românilor de Pretutindeni, care a onorat cu prezenţa sa lucrările congresului. Acesta şi-a arătat satisfacţia pentru faptul că a reuşit să contribuie în politica de aducere a tinerilor români de peste hotare în ţară, la studii, suplimentându-se fondurile până la asigurarea a 5.000 de burse, în condiţiile în care, actualmente, în patria mamă învaţă 18.000 de tineri români din Basarabia, Bucovina, Serbia, Bulgaria etc. De fapt trebuie să menţionăm faptul că el însuşi, tânărul secretar de stat Eugen Tomac, provine din rândurile studenţilor basarabeni care şi-au făcut studiile în România. Pentru meritele sale, domnului Tomac i-a fost înmânată de către prof.dr. Victor Crăciun medalia jubiliară a acestei ediţii a congresului, împodobită cu vestitul „draco”, steagul-balaur al dacilor, alături de chipurile lui Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga. Cu acest prilej, tânărul oficial ne-a dezvăluit numele celor ce vor primi decoraţii din mâna preşedintelui Traian Băsescu, în data de 1 Decembrie: Ivan Alexandrov – Bulgaria, Milan Anghelov – Bulgaria, Ion Berlovan – Serbia, Maria Bereni – Ungaria, Eva Iova – Ungaria, Alexandru Bantoş – Basarabia, Vasile Iordăchescu – Ucraina şi Ion Botoş – Ucraina. Acestora li se mai adaugă patru nume, dar titularii nu au putut fi prezenţi la eveniment.
Înainte de a încheia vreau să menţionez, totuşi, declaraţia col (r) dr. Mircea Dogaru, care a redat scrisoarea din partea comitetului de iniţiativă „Alba 2020- capitală culturală europeană”, în care congresul este denumit „stindard al spiritualităţii neamului românesc”. El a mai arătat, totodată, argumentat, că deşi concurează pentru acest titlu şi alte oraşe, precum Cluj, Timişoara şi Iaşi, acest titlu îi revine de drept Alba Iuliei! La mulţi ani, aşadar, dragi români de pretutindeni şi sperăm să vă aflaţi încă aici, când vom reveni asupra acestui subiect!
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare