Rămâi conectat

Actualitate

Conflictul Rusia-Ucraina: De ce vrea Vladimir Putin să scape de scuturile anti-rachetă americane de la Deveselu și din Polonia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conflictul Rusia-Ucraina: De ce vrea Vladimir Putin să scape de scuturile anti-rachetă americane de la Deveselu și din Polonia

În timp ce amenință Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca NATO să își reducă amprenta militară în Europa Centrală și de Est – ceea ce Washingtonul și liderii europeni au refuzat categoric să facă.

Putin s-a înfuriat pe rachetele americane de lângă granița Rusiei de când scutul antirachetă de la Deveselu a intrat în funcțiune în 2016, iar instalația poloneză, situată în apropiere de satul Redzikowo, se află la doar aproximativ 160 de kilometri de teritoriul rus și la 1287 de kilometri de Moscova.

„Desfășurăm rachete lângă granița SUA? Nu. Statele Unite sunt cele care au venit cu rachetele sale și stă deja în pragul ușii noastre”, a spus Putin în decembrie la conferința de presă anuală.

Baza poloneză, a cărei inimă este un sistem cunoscut sub numele de Aegis Ashore, conține radare sofisticate capabile să urmărească rachete ostile și să ghideze rachetele interceptoare pentru a doborî în aer rachetele inamice. De asemenea, este echipat cu lansatoare de rachete cunoscute sub numele de MK 41, despre care rușii se îngrijorează că pot fi reconfigurate cu ușurință pentru a trage rachete ofensive precum Tomahawk.

Thomas Graham, care a ocupat funcția de director principal pentru Rusia în Consiliul Național de Securitate al președintelui George W. Bush, a declarat că Moscova nu a crezut niciodată asigurările Washingtonului că sistemul său de apărare antirachetă vizează Iranul, nu Rusia. „Criza actuală este într-adevăr mult mai largă decât Ucraina”, a spus Graham, citat de The New York Times. „Ucraina este un punct de pârghie, dar este mai mult despre Polonia, România și Țările Baltice. Rușii cred că este timpul să revizuiască reglementarea de după Războiul Rece din Europa în favoarea lor”.

sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea