Rămâi conectat

Ştirea zilei

Conferinţa Centrelor Europe Direct la Alba Iulia

Publicat

în

Niculae Idu, şeful Reprezentanţei CE în România: „La Alba Iulia am întâlnit un pic din Europa”

    Peste 80 de comunicatori în probleme europene din România şi-au dat întâlnire în aceste zile la Alba Iulia în cadrul Conferinţei reţelelor de comunicare. Reuniunea este în acelaşi timp şi Adunarea generală a reprezentanţilor Centrelor Europe Direct din România, una dintre cele mai vechi şi mai active reţele de comunicare europeană. Conferinţa a început ieri, pe agendă aflându-se dezbateri serioase privind situaţia actuală a informării cetăţenilor în concordanţă cu aspectele promovate de diferitele reţele de comunicare europeană dar, în primul rând, luând în considerare nevoile de informare ale cetăţenilor nu numai sub aspectul conţinutului informaţiilor, cu un accent la fel de important pe forma de comunicare. Un studiu efectuat în 2006 a arătat că aproape 70 la sută dintre cetăţenii europeni nu aveau cunoştinţă de niciuna dintre aceste reţele, iar cei ce aflaseră de existenţa lor nu ştiau unde să trimită întrebările şi nici la ce să se aştepte ca urmare a acestui demers. Un alt studiu, din 2010, a relevat că doar 42 la sută dintre cetăţenii europeni ştiu ce drepturi au şi 72 la sută ar dori să ştie mai multe cu privire la acestea. De asemenea, cetăţenii sunt frustraţi că trebuie să consulte mai multe surse pentru a găsi informaţiile de care au nevoie. Sigur că soluţiile nu sunt uşor de găsit şi nici de pus în practică şi tocmai de aceea reuniunea de la Alba Iulia este importantă pentru a căuta căile de îmbunătăţire a situaţiei. Pentru a rezolva solicitarea cetăţenilor privind accesul facil la informaţii, spune Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Comisia va dezvolta portalul internet Europa Ta, astfel încât acesta să devină un ghişeu unic de informare cu privire la drepturile cetăţenilor şi ale întreprinderilor în Uniunea Europeană. (…) În acelaşi timp se urmăreşte raţionalizarea reţelelor de informare în statele membre, astfel încât cetăţenii să poată uşor găsi punctul de contact potrivit la nivel naţional, regional şi local.
Alba Iulia a fost aleasă ca loc de desfăşurare a conferinţei datorită succesului său în atragerea fondurilor europene, dar şi datorită faptului că este printre primele localităţi din România unde administraţia a înţeles atât necesitatea aderării la Uniunea Europeană, dar şi (după aderare) oportunităţile pe care UE le oferă cerând în schimb seriozitate şi multă muncă. „Ceea ce aţi văzut la Alba Iulia, Cetatea şi şantierele însemnând proiecte în valoare de circa 150 de milioane de euro sunt un rezultat al faptului că suntem informaţi, că ne-am interesat din timp de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană şi ne-am pregătit din timp proiectele pe care le-am avut gata atunci când s-au lansat programele. Este un rezultat al comunicării”, precizează primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. „Într-o perioadă în care România şi Europa se confruntă cu probleme, Alba Iulia are proiecte viabile, de perspectivă. Venind la Alba Iulia întâlnesc un pic din Europa. Această vizită a însemnat o ocazie de a vedea ce înseamnă finanţarea europeană şi ce înseamnă o strategie clară a administraţiei locale”, a precizat Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Conferinţa continuă astăzi cu o informare privind Politica Agricolă Comună, prezentată de Claudia Mureşan, expert în cadrul DG Agriculture şi cu un concurs Europe Direct. (A.D.; I.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Publicat

în

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 20 mai, cu proba la alegere a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la proba la alegere

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA ANATOMIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU:BAREMELE LA  PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA ANATOMIE

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare