Ziarul Unirea

Conducerea Muzeului Naţional al Unirii în vizorul Caţavencilor: Când arheologia ajunge ramură a DIICOT

La început n-a fost autostrada şi autostrada a rămas aşa pînă la sfîrşit, fără să fie. Şi deodată, o voce a zis: să vină firmele clientelare Strabag şi Straco şi să obţină descărcări de sarcină arheologică şi să plătească pentru acestea. Iar clientelarele au zis: să vină intermediarele şi aşa a venit Vanderlay. Pentru descărcarea arheologică din sectoarele de autostradă din Alba şi Hunedoara, Muzeul Unirii a obţinut, în 2011, venituri extrabugetare de peste 1,2 milioane lei.

Aşa se face că directorii muzeului, respectiv Gabriel Rustoiu, plus adjunctul Constantin Inel, cât şi arheologii cuminţi, invitaţi de aceştia, au ajuns să fie remuneraţi la negru, pentru munca de descărcare prestată pe autostradă. Iniţial, arheologii care şi-au desfăşurat activitatea de descărcare de sarcină trebuiau să fie plătiţi cu sume cuprinse între 500 şi 800 de euro. Grosul n-a primit decât laude, iar puţinii au luat 500 de euro. Scriptic, şi unii, şi alţii au desfăşurat activităţi în baza contractului de muncă cu muzeul, contra unor salarii între 500-800 de lei pe lună.

ELIT

Banii albi au devenit negri, pe următorul itinerar: Ministerul Transporturilor – firmele de construcţii Strabag şi Straco – firma intermediară Vanderlay – coordonatorii echipelor de arheologi Gabriel Rustoiu, Constantin Inel şi Cristinel Fântâneanu – pulimea arheologică. Iniţial, Vanderlay a promis că se vor semna contracte pentru ca fiecare arheolog să poată fi plătit legal, dar a rămas cu promisiunea. Băgătorii de seamă de la Comisia Naţională de Arheologie au făcut presiuni asupra specialiştilor să-şi termine treaba pe anumite tronsoane-cheie, astfel că cea mare parte a sitului rămânea necercetată. Ca să fie plătit, arheologul era de fapt şantajat să finalizeze cât mai rapid cercetarea şi să elibereze certificatul de descărcare de sarcină. Certificatul de încărcare pe evaziune urmează să-l facă DIICOT.

Articol semnat de Cornel Ivanciuc, preluat de pe www.catavencii.ro .

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

11 Comentarii

Mario 5 februarie 2012 at 15:22

Se stie cine face reclamatile la politie, DNA, DICOT , sunt pusi de piticul atomic care nu are curaj sa semneze si sunt cetateni romani cu domiciliul in Belgia sau alte state.

el cid 5 februarie 2012 at 16:01

aveti obsesii cu piticul atomic….ati incercat sa va tratati?

18+ 5 februarie 2012 at 15:43

Corecteaza cineva articolele inainte sa fie publicate?…”pulimea arheologică”…acum materialele sunt scrise si publicate dupa cum va exprimati la liber?

liviu 5 februarie 2012 at 15:49

Poate imi zice cineva si mie, ce treaba are poza cu materialul?

el cid 5 februarie 2012 at 16:02

in loc de arheologie..muzeul se ocupa de carnaval. „Kakaia Freedom? karnaval!”:)
Asta este legatura

Bart 5 februarie 2012 at 16:23

„Carnavalul” din poza nu e carnaval, insa nu asta e problema. Fiecare intelege ce vrea din acest „carnaval”. Dincolo de asta insa, in poza apareau multi oameni care nu au nici o legatura cu acest scandal, si a caror imagine nu trebuie murdarita prin asociere cu imaginea sefilor lor.

antiiuda 5 februarie 2012 at 16:45

aici iti dau dreptate.

Muzeul unirii si prestigiul lui este murdarit doar de citeva persoane. In cadrul muzeului lucreaza si profesionisti adevarati care vor ajunge cu adevarat mari in profesia lor, dar deocamdata in fata apar lichelele, trepadusii de partid si de stat, afaceristii care vand istoria pe 12 arginti.

Aceste Iude ar trebui condamnate nu cei care cu adevarat isi iubesc meseria.

Cele 5 sau 6 lichele vor disparea pina la urma. In muzeu vor ramane doar cei cu adevarat profesionisti dar raul facut de aceste 5 sau 6 lichele nu va mai putea fi reparat niciodata

toti oamenii presedintelui 5 februarie 2012 at 17:19

ooo, da! dupa o imagine „compromitatoare” in care „toata lumea canta, rade si danseaza” ca sa parafrazez o comedie ruseasca din 1934, apare acum o poza sublima a cladirii muzeului, extrautilizata in articolele de presa ale „profesionistilor” ziaristi albaiulieni…cand nu stim ce imagine sa bagam, o punem pe asta! Ce-i drept cladirii i se mai spune si Babilon, denumire care abia acum isi gaseste pe deplin justificarea. Deci ar merge…Ramane sau schimbam din nou? Dar de fapt despre ce era vorba in articol? A, da! Despre monumentele reprezentative ale arhitecturii romantice din Alba Iulia…

costel 5 februarie 2012 at 17:24

puneti poze cu Iuzile beeey!!!

leonardo da vinci 5 februarie 2012 at 17:32

…eventual una cu „Cina cea de taina”! Blitz!!!

mr 5 februarie 2012 at 19:36

dar cu astia ce mai are Florin Roman? asta vre sa candideze la Consiliul Judetean dar nici prima si nici a2-a nevasta n-o sa-l voteze

Comentariile sunt oprite