Rămâi conectat

Actualitate

Conducătorii auto vor putea obține mai ușor duplicatul cărții de identitate a mașinii, în cazul pierderii sau furtului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Camera Deputaților a adoptat recent, cu unanimitate de voturi, ca for decizional, proiectul de modificare a OG nr. 78/2000, care prevede o procedură mai simplă pentru șoferii care vor eliberarea unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului, în cazul pierderii sau furtului acesteia.

Și Senatul a votat pentru schimbarea prevederilor inițiate de Guvern, argumentate ca fiind o necesitate, deoarece procedurile actuale sunt “excesive” și în plus, se pot reduce costurile administrative. Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil proiectului, iar Comisia de industrii a avizat favorabil, dar cu unele amendamente propunerea.

Principalele modificări sunt:

– eliminarea obligativității prezentării de către client a avizului autorității competente care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea vehiculului;

–  completarea situațiilor de emitere a unui duplicat, pentru toate cazurile în care la înstrăinarea vehiculului, ultimului proprietar nu transmite dobânditorului cartea de identitate;

– eliminarea obligativității publicării unui anunț în Monitorul Oficial în cazul pierderii, furtului sau distrugerii cărții de identitate a vehiculului.

Ordonanța nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere și eliberarea cărții de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România – art. 161 va avea următorul cuprins:

“(1) În cazul pierderii, furtului sau al distrugerii cărții de identitate a vehiculului ori al nerespectării dispozițiilor art. 10 alin. (5), RAR poate emite un duplicat al cărții de identitate a vehiculului, după identificarea vehiculului.

(2) Procedura de eliberare a duplicatului cărții de identitate a vehiculului, în stuațiile prevăzute la alin. (1), precum și documentele necesare, se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor.

(3) Pentru emiterea de către R.A.R. a unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului, nu este necesară publicarea pierderii, furtului sau distrugerii acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a” (amendament introdus de Comisia pentru transporturi)

În termen de 60 de zile de la adoptare, ministerul Transporturilor va actualiza Reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor- RNTR 7. Legea intră în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea