Rămâi conectat

Ştirea zilei

Condiții de schi excelente la Arieșeni și Șureanu în perioada sărbătorilor de iarnă. Sute de turiști sunt așteptați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Condițiile de schi se anunță a fi excelente, la Șureanu, pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Ninsorile abundente și gerul au făcut ca pârtiile să fie pline de zăpadă proaspătă. Sezonul continuă în bune condiții la Arieșeni, unde pârtiile sunt acoperite de zăpadă suficientă, menținute de vreme rece și ninsoare. Sărbătorile se anunță a fi, la Arieșeni, încărcate de omăt și turiști.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: condițiile de schi se anunță a fi excelente, la Șureanu, pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Ninsorile abundente și gerul au făcut ca pârtiile să fie pline de zăpadă proaspătă. Spre deosebire de alte începuturi de sezon, această lună decembrie este una încărcată de zăpadă, similară mai degrabă lunilor ianuarie și februarie. O singură problemă o constituie drumul de la Oașa la pârtii: este plin de gropi, așa că înarmați-vă cu răbdare și, bineînțeles, cu lanțuri. Pentru informații actualizate și webcam live, intrați pe www.schisureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice mașină.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit, dar între lacul Oașa și Luncile Prigoanei conține o mulțime de gropi și porțiuni cu gheață, care vă vor pune cât se poate de serios răbdarea la încercare. Mai departe, între Luncile Prigoanei și domeniul schiabil veți întâmpina la fel de multe gropi, cauzate de încălzirea vremii de acum câteva zile. Este imperativă montarea de lanțuri, dacă doriți să evitați orice fel de probleme de acces.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), deservite de teleschi și de telescaun. Zăpada, pe pârtii, se află într-o stare excelentă, stratul fiind mai mult decât suficient pe oricare dintre ele. Ieșirile în off-piste pot deveni problematice, datorită faptului că, pe alocuri, zăpada a format crustă. Pârtiile sunt bătătorite, dar țineți cont că orice ninsoare neașteptată poate să acopere urmele de ratrack. Nu vă așteptați, așadar, ca liniile de ratrack să fie vizibile pe tot parcursul zilei.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță cer înnorat, ger, vânt puternic și ninsoare, în weekend. Vremea, însă, se va îmbunătăți începând de luni, posibil însoțită de cer senin și încălzire. Temperaturile se vor încadra între -13 și 4 grade Celsius, iar vizibilitatea pe pârtii va fi afectată în special în weekend.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: sezonul continuă în bune condiții la Arieșeni, unde pârtiile sunt acoperite de zăpadă suficientă, menținute de vreme rece și ninsoare. Sărbătorile se anunță a fi, la Arieșeni, încărcate de omăt și turiști, așadar poftiți în stațiunea cu renume din Apuseni!

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: zăpada care acoperă pârtiile este ideală pentru schi și snowboarding, datorită ninsorilor care au căzut în ultima vreme. Se schiază fără dificultate, iar instalațiile de cablu sunt deschise. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 22-28 decembrie 2017, înnorări și ușoare încălziri. Se anunță, de asemenea, ninsori ușoare în weekend. Temperaturile se vor încadra între -6 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie Damaris Vasinc, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, s-a calificat al treilea an consecutiv la etapa națională a olimpiadei de istorie. Citește și: FOTO: Andra și Sarah eleve la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea