Rămâi conectat

Actualitate

Concurență istorică la școala din Alba Iulia care te plătește să înveți și îți asigură un job

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scoala profesionala germana din Alba Iulia13La numai un an de la înființarea sa în Alba Iulia, școala profesională germană a câștigat încrederea elevilor și a părinților care vor ca odraslele lor să învețe într-un sistem dual de învățământ. Pentru cele 56 de locuri, alocate în 2014 la școala germană care funcționează în incinta Colegiului Tehnic ”Alexandru Domșa” se „bat” 159 de elevi, conform inspectorului școlar, Dan Cherecheș.

Nota pe care o vor obține la examenul intern reprezintă 30% la admitere, iar media la Evaluarea Națională 70%. Astfel cei 159 de elevi vor fi repartizați în cele două clase, în ordine descrescătoare a mediilor.

Săli de clasă curate, laptopuri, ateliere de mecanică şi electromecanică moderne sunt câteva dintre condiţiile bune de învăţământ puse la dispoziţia celor 56 de elevi. Şcoala profesională germană va crea specialişti în electromecanică utilaje şi instalaţii industriale, respectiv modelărie. Proiectul se derulează în parteneriat cu firmele Star Transmission Cugir, Supremia Alba Iulia, Saturn Alba Iulia, IPEC Alba Iulia şi Apulum Alba Iulia.

La finalul a doi ani şi jumătate de studiu, tinerii vor primi un certificat de absolvire, recunoscut atât în România cât şi în străinătate şi vor avea prioritate la angajare în firmele partenere, dar nu sunt obligați. Programa primului an de studiu conţine 60% pregătire practică şi 40% teoretică, iar în cel de-al doilea an ponderea practicii va fi de 75%, iar a teoriei de 25% din totalul orelor de studiu. Stagiile de practică se desfăşoară în cadrul companiilor partenere, care nu au obligativitate la angajare, dar plătesc lunar câte 200 de lei elevilor care nu absentează, iar alți 200 vin de la stat. Totodată se pune accent pe limba străină din tara de provenienţă a agentului economic.

De menţionat este faptul că elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal şi pot absolvi o facultate, care ar fi cu atât mai utilă în domeniul în care profesează, pe o piaţă a muncii într-o continuă schimbare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea