Rămâi conectat

Curier Județean

Concert-eveniment de Paștele catolic la catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia: Vivaldi și Bach se aud în weekend, în Cetate

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Concert-eveniment de Paștele catolic la catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia: Vivaldi și Bach se aud în weekend, în Cetate

Din acest weekend, Alba Iulia, prin monumentul său emblematic – Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, se alătură galeriei selecte a locațiilor care au avut onoarea să găzduiască un concert-eveniment al Orchestrei Române de Tineret, considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani. Orchestra s-a făcut remarcată rapid și în afara granițelor, fiind apreciată de criticii europeni drept un ansamblu de top din lume.

Citește și: Paște fericit • Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște care pot fi trimis prin SMS de Sfintele Paști

Albaiulienii sunt invitați, pe 17 aprilie 2022, de la ora 17,00, să se bucure de Sunetul Sărbătorilor. Concertul de Paști pregătit de municipalitate și susținut de Orchestra Română de Tineret aduce la rampă soliști tineri, violoniști câștigători ai unor importante concursuri naționale și internaționale: Valentin Șerban, Roxana Oprea, Rafael Butaru sau Radu Dunca Programul ales special pentru acest eveniment din Cetate include bijuterii sonore clasice: J.S. Bach – Concertul pentru două viori în Re minor, BWV 1043, Antonio Vivaldi – Concertul pentru două viori în La minor, RV 522 și Antonio Vivaldi – Concertul pentru 4 viori și orchestră în Si minor, RV 580.

Citește și: Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022, potrivit calendarului creștin

„Sunt acele clipe binecuvântate și îndelung așteptate de fiecare dintre noi, în care ne facem timp pentru suflet. Albaiulienii merită un eveniment de o asemenea ținută artistică și mă bucur că îl putem oferi, indiferent că îl trăiesc de Paști, catolicii, protestanții și reformații, sau de Florii, ortodocșii. Pe 17 aprilie vă invit în Cetate, la Catedrala Romano-Catolică „Sf. Mihail”, să ne bucurăm împreună de sunete divine și de ocazia minunată de a fi împreună, unii lângă alții, cu brațele și inimile deschise, indiferent de religie” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Concertul de Paști de pe 17 aprilie face parte din calendarul de evenimente al Primăriei Alba Iulia. Participarea publicului este gratuită și se face în limita locurilor disponibile.

Citește și: Mesaje de PAȘTELE CATOLIC. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi

Despre Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin performanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma sau Elbphilharmonie din Hamburg alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, Istanbul și Beijing, ori Statele Unite ale Americii, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene internaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Dobbiaco – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Europene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii internaționale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic excepțional.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare

Bera Larisa

Publicat

în

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare În cadrul ședintei ordinare din 30 ianuarie 2025, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului maxim al masei lemnoase care se va recolta și valorifica în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea