Concediul medical acordat de medicii de familie se va micșora. Vești importante pentru un număr de angajați
Concediul medical acordat de medicii de familie se va micșora. Vești importante pentru un număr de angajați
Ordinul comun al MS și CNAS nr. 1.398/729/2021, ce se aplică de duminică, a adus mai multe modificări importante legislației privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), începând cu data de 01.08.2021, cumularea concediilor medicale pentru incapacitate temporară de muncă, pe care putea să le obțină un angajat de la medicul de familie într-un an, s-a redus de la 30 la 28 de zile.
Printre altele, documentul a redus durata concediilor medicale ce pot fi acordate într-un an de medicul de familie pentru incapacitate temporară de muncă de la 30 de zile, cât era înainte, la 28 de zile.
„Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăși 28 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia”, apare, mai exact, în ordinul comun al MS și CNAS.
După ce se atinge limita de 28 de zile calendaristice, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) va putea fi acordat unui asigurat doar de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau, în caz de internare, de către medicul din spital.
Înainte, normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate stabileau o durată maximă cumulată a concediilor pentru incapacitate temporară de muncă de 30 de zile calendaristice.
Pe lângă această schimbare, de la începutul lunii august se aplică mai multe reguli noi privind concediile medicale și modul în care sunt ele acordate. De pildă, de duminică, cei care lucrează la mai mulți angajatori și intră în concediu medical doar la unul dintre ei riscă amendarea
Apoi, ordinul comun nr. 1.398/728/2021 stabilește că, atunci când o persoană solicită concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite), medicii curanți trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii.
Monitorizarea celor intrați în concediu medical, adică respectarea acestui plan, este urmărită de medici în cadrul unor consultații acordate pacienților la cabinet, dar, în cazuri speciale, acest lucru se poate face și prin consultații la domiciliu sau la distanță.
În plus, de-acum, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă are, în primă fază, patru zile calendaristice, dacă certificatul este acordat de medicul de familie, informează avocatnet.ro
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii