Rămâi conectat

Actualitate

Concediul medical acordat de medicii de familie se va micșora. Vești importante pentru un număr de angajați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Concediul medical acordat de medicii de familie se va micșora. Vești importante pentru un număr de angajați

Ordinul comun al MS și CNAS nr. 1.398/729/2021, ce se aplică de duminică, a adus mai multe modificări importante legislației privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), începând cu data de 01.08.2021, cumularea concediilor medicale pentru incapacitate temporară de muncă, pe care putea să le obțină un angajat de la medicul de familie într-un an, s-a redus de la 30 la 28 de zile.

Printre altele, documentul a redus durata concediilor medicale ce pot fi acordate într-un an de medicul de familie pentru incapacitate temporară de muncă de la 30 de zile, cât era înainte, la 28 de zile.

„Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăși 28 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia”, apare, mai exact, în ordinul comun al MS și CNAS.

După ce se atinge limita de 28 de zile calendaristice, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) va putea fi acordat unui asigurat doar de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau, în caz de internare, de către medicul din spital.
Înainte, normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate stabileau o durată maximă cumulată a concediilor pentru incapacitate temporară de muncă de 30 de zile calendaristice.

Pe lângă această schimbare, de la începutul lunii august se aplică mai multe reguli noi privind concediile medicale și modul în care sunt ele acordate. De pildă, de duminică, cei care lucrează la mai mulți angajatori și intră în concediu medical doar la unul dintre ei riscă amendarea

Apoi, ordinul comun nr. 1.398/728/2021 stabilește că, atunci când o persoană solicită concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite), medicii curanți trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii.

Monitorizarea celor intrați în concediu medical, adică respectarea acestui plan, este urmărită de medici în cadrul unor consultații acordate pacienților la cabinet, dar, în cazuri speciale, acest lucru se poate face și prin consultații la domiciliu sau la distanță.

În plus, de-acum, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă are, în primă fază, patru zile calendaristice, dacă certificatul este acordat de medicul de familie, informează avocatnet.ro

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi Meteorologii ANM au emis o atenționare de vreme rea, valabilă în mai  multe regiuni ale țării, până joi, 21 martie.  Citește și: Cum va fi VREMEA până în 15 aprilie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea