Rămâi conectat

Ştirea zilei

Comunitatea albaiuliană şi-a omagiat seniorii care au contribuit la valorizarea ei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Luni, 4 aprilie 2011, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc o manifestare culturală şi omagială în acelaşi timp, dedicată câtorva mari personalităţi de pe meleagurile Albei,  câtorva seniori ce şi-au adus o contribuţie însemnată la viaţa culturală şi ştiinţifică a comunităţii. Manifestarea a avut ca pretext o aşa-zisă „Cafenea culturală”, intitulată „Aprilie, ca un clinchet de argint…”, organizată de Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Cei sărbătoriţi au fost aleşi dintre cei mai activi, mai truditori şi mai încununaţi de succes conjudeţeni de-ai noştri, ajunşi la vârsta deplinei maturităţi creatoare, ale căror zile de naştere sunt sărbătorite în primele trei luni ale anului: Petru Anghel, Aurel Sântimbrean, Mihai Blăjan, Sabin Cioica şi Gheorghe Ciul. Tuturor acestora, ca recunoaştere pentru activitatea lor prodigioasă, preşedintele Ion Dumitrel le-a înmânat plachete omagiale, diplome, flori şi un mic dar material: tort şi şampanie! De menţionat că rolul de maestru de ceremonii, deloc uşor, plin de emoţii, a fost asumat de directoarea Bibliotecii „Lucian Blaga”, doamna Mioara Pop.
lPetru Anghel, senectutea recunoscătoare de rădăcini
Cel dintâi chemat spre a fi omagiat a fost poetul Petru Anghel, originar din Ciugud, ajuns la vârsta de 80 de ani, dintre care 60 şi i-a dedicat cuvântului scris, fiind autor al unui număr de 11 volume de poezie dedicate ţăranului român, părinţilor săi şi vieţii în Transilvania. De 45 de ani, Petru Anghel este şi membru al Uniunii Scriitorilor şi, deşi a trăit tot 45 de ani în Bucureşti, el nu şi-a uitat niciodată rădăcinile. Venerabilul poet a venit la manifestare însoţit de câţiva membri ai familiei sale, precum şi de primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, care l-a elogiat. Tot în termeni elogioşi a vorbit despre opera lui Petru Anghel conf.univ.dr. Diana Câmpan, mai cu seamă despre ultimul său volum, o antologie a celor mai importante volume ale sale, intitulată „Final deschis”, ca o promisiune că poetul nu are de gând să se oprească aici… De asemenea, doamna Elena Anghel, consilier cultural în cadrul Consiliului Judeţean Alba, a recitat cu binecunoscuta sa sensibilitate şi vibraţie interioară, câteva poeme definitorii din opera înţeleptului condeier, decan de vârstă, dacă nu mă-nşel, al scriitorilor profesionişti din judeţul nostru. Aflat la această manifestare în calitate de invitat special, preşedintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, conf.univ.dr. Aurel Pantea a făcut, de asemenea, în maniera sa meşteşugită cu care ne-a obişnuit, elogiul colegului său mai vârstnic Petru Anghel.
lAurel Sântimbrean şi modestia răbdătoare a pietrelor
Tot pentru sărbătorirea a 80 de ani de viaţă a fost omagiat şi geologul Aurel Sântimbrean, fost inspector general în geologie, care şi-a desfăşurat activitatea la Bucium Izbita, Roşia Montană, Trustul Aurului-Brad şi Inspectoratul Geologic Minier Deva. După înmânarea plachetei şi a diplomei de către preşedintele Dumitrel, despre Aurel Sântimbrean au cuvântat primarul Sântimbrului, Iancu Ioan Popa şi mai tânărul său prieten Vasile (Puiu) Moga care, fireşte, în buna tradiţie a sorgintei latine i-a urat celui sărbătorit la mulţi ani, în limba latină. De asemenea, preotul paroh din Sântimbru, părintele Florin Croitoru, a spus celor de faţă „un cuvânt la suflet” despre modestul specialist geolog, care, vizibil emoţionat abia a rostit câteva fraze de mulţumire.
lSabin Cioica, patriotismul respirat zi de zi
Profesorul Sabin Cioica, sărbătorit pentru împlinirea vârstei de 70 de ani, a fost prezentat de doamna Mioara Pop şi de propria soţie, doamna Maria Cioica, fiinţa care i-a stat alături o viaţă, împărtăşindu-i efortul şi zbuciumul, dar şi reuşitele fericite şi bucuriile. În discursul său sugrumat de emoţie, profesorul Cioica a evocat o perioadă din copilăria sa, care l-a format şi i-a determinat destinul de patriot şi de iubitor de glie. Căci în toate lucrările sale de etnografie şi folclor, acest om de o curăţenie sufletească impresionantă a fost animat de un patriotism parcă respirat, zi de zi.
lMihai Blăjan, un luptător discret pentru memoria neamului
Arheologul şi cercetătorul ştiinţific Mihai Blăjan, sărbătorit cu prilejul împlinirii a 65 de ani a fost prezentat de colegii săi arheologi Puiu Moga şi Gheorghe Anghel, amândoi buni cunoscători ai trudei supraomeneşti depusă de cel sărbătorit atât pe şantierele arheologice cât şi în paginile a nenumărate reviste de specialitate, el fiind cel ce a fondat, în anul 1990 revista de istorie, etnografie şi folclor „Vatra străbună”. Modestul (şi prea puţin apreciatul de către autorităţi) Mihai Blăjan a publicat peste 100 de studii şi comunicări în publicaţiile de specialitate ale celor mai mari muzee din Transilvania. Şi mai este autor al cine ştie câtor pagini inedite, încă nepublicate…
lGheorghe Ciul, un jurnalist temut, respectat şi invidiat
Ultimul, dar nu cel de pe urmă, a fost omagiat jurnalistul, istoricul şi managerul Gheorghe Ciul, directorul cotidianului nostru. Respectat, temut şi invidiat de unii, iubit şi apreciat de alţii, Gheorghe Ciul a remarcat în cuvântul său, cu umor: „Regret că, spre deosebire de ceilalţi sărbătoriţi, eu nu-l am pe primarul meu lângă mine, dar, iată, este preşedintele Dumitrel şi e mai mult decât suficient…” Pe Gheorghe Ciul l-au prezentat şi l-au elogiat vechii săi colegi şi amici Ştefan Dinică şi Ioan Bâscă (care au mărturisit că aşteaptă cu mare nerăbdare lucrarea pe care o pregăteşte Gheorghe Ciul, despre presa locală), precum şi doamna Mioara Pop, care a subliniat activitatea prodigioasă a directorului nostru: 40 de ani de junalistică, dintre care ultimii 20 de ani au fost dedicaţi conducerii cotidianului „Unirea”, care a ajuns, iată, cel mai citit ziar local din Transilvania. O publicaţie care, potrivit Biroului Român de Audit al Tirajelor, se dovedeşte a fi în stare să rivalizeze chiar cu publicaţiile centrale, de difuzare naţională, în ceea ce priveşte tirajul. Tot Gheorghe Ciul este fondatorul Editurii „Unirea”, sub egida căreia s-au publicat peste 200 de volume.
Tuturor celor de mai sus, după înmânarea plachetelor şi a diplomelor de către preşedintele Dumitrel, li s-a cântat „Mulţi ani trăiască”, urându-li-se totodată să aibă sănătate şi putere de muncă în continuare, pentru a-şi desăvârşi opera. Şi nu pot încheia înainte de a preciza că fiecăruia dintre sărbătoriţi, binecunoscutul epigramist albaiulian Ion Filimon le-a compus câte-un catren ad-hoc. De asemenea, trebuie să remarcăm prestaţia Marinelei Baba, care i-a impresionat pe cei prezenţi cu o „priceasnă”, cântare cuvenită în Postul Sfintelor Paşti. Lăudabilă această iniţiativă a Consiliului Judeţean Alba, respectiv a Bibliotecii „Lucian Blaga”, de a-i omagia pe cei mai de seamă membri ai comunităţii, trimestrial, în funcţie de data naşterii. Aşadar, tuturor sărbătoriţilor „La mulţi ani!” şi „Crescat, floreat, multiplicat!”
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Premieră în Alba după afișarea REZULTATELOR la Evaluarea Națională 2024: Nici o medie de ZECE CURAT în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Premieră în Alba după afișarea REZULTATELOR la Evaluarea Națională 2024: Nici o medie de ZECE CURAT în județ Medii bune la Evaluarea Națională, în Alba, dar fără nici un 10 curat. În schimb mai mulți elevi au obținut notă maximă fie la română, fie la matematică. Rezultatele inițiale înainte de contestații au fost publicate miercuri, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea