Rămâi conectat

Ştirea zilei

Comunitatea albaiuliană şi-a omagiat seniorii care au contribuit la valorizarea ei

Publicat

în

Luni, 4 aprilie 2011, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc o manifestare culturală şi omagială în acelaşi timp, dedicată câtorva mari personalităţi de pe meleagurile Albei,  câtorva seniori ce şi-au adus o contribuţie însemnată la viaţa culturală şi ştiinţifică a comunităţii. Manifestarea a avut ca pretext o aşa-zisă „Cafenea culturală”, intitulată „Aprilie, ca un clinchet de argint…”, organizată de Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Cei sărbătoriţi au fost aleşi dintre cei mai activi, mai truditori şi mai încununaţi de succes conjudeţeni de-ai noştri, ajunşi la vârsta deplinei maturităţi creatoare, ale căror zile de naştere sunt sărbătorite în primele trei luni ale anului: Petru Anghel, Aurel Sântimbrean, Mihai Blăjan, Sabin Cioica şi Gheorghe Ciul. Tuturor acestora, ca recunoaştere pentru activitatea lor prodigioasă, preşedintele Ion Dumitrel le-a înmânat plachete omagiale, diplome, flori şi un mic dar material: tort şi şampanie! De menţionat că rolul de maestru de ceremonii, deloc uşor, plin de emoţii, a fost asumat de directoarea Bibliotecii „Lucian Blaga”, doamna Mioara Pop.
lPetru Anghel, senectutea recunoscătoare de rădăcini
Cel dintâi chemat spre a fi omagiat a fost poetul Petru Anghel, originar din Ciugud, ajuns la vârsta de 80 de ani, dintre care 60 şi i-a dedicat cuvântului scris, fiind autor al unui număr de 11 volume de poezie dedicate ţăranului român, părinţilor săi şi vieţii în Transilvania. De 45 de ani, Petru Anghel este şi membru al Uniunii Scriitorilor şi, deşi a trăit tot 45 de ani în Bucureşti, el nu şi-a uitat niciodată rădăcinile. Venerabilul poet a venit la manifestare însoţit de câţiva membri ai familiei sale, precum şi de primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, care l-a elogiat. Tot în termeni elogioşi a vorbit despre opera lui Petru Anghel conf.univ.dr. Diana Câmpan, mai cu seamă despre ultimul său volum, o antologie a celor mai importante volume ale sale, intitulată „Final deschis”, ca o promisiune că poetul nu are de gând să se oprească aici… De asemenea, doamna Elena Anghel, consilier cultural în cadrul Consiliului Judeţean Alba, a recitat cu binecunoscuta sa sensibilitate şi vibraţie interioară, câteva poeme definitorii din opera înţeleptului condeier, decan de vârstă, dacă nu mă-nşel, al scriitorilor profesionişti din judeţul nostru. Aflat la această manifestare în calitate de invitat special, preşedintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, conf.univ.dr. Aurel Pantea a făcut, de asemenea, în maniera sa meşteşugită cu care ne-a obişnuit, elogiul colegului său mai vârstnic Petru Anghel.
lAurel Sântimbrean şi modestia răbdătoare a pietrelor
Tot pentru sărbătorirea a 80 de ani de viaţă a fost omagiat şi geologul Aurel Sântimbrean, fost inspector general în geologie, care şi-a desfăşurat activitatea la Bucium Izbita, Roşia Montană, Trustul Aurului-Brad şi Inspectoratul Geologic Minier Deva. După înmânarea plachetei şi a diplomei de către preşedintele Dumitrel, despre Aurel Sântimbrean au cuvântat primarul Sântimbrului, Iancu Ioan Popa şi mai tânărul său prieten Vasile (Puiu) Moga care, fireşte, în buna tradiţie a sorgintei latine i-a urat celui sărbătorit la mulţi ani, în limba latină. De asemenea, preotul paroh din Sântimbru, părintele Florin Croitoru, a spus celor de faţă „un cuvânt la suflet” despre modestul specialist geolog, care, vizibil emoţionat abia a rostit câteva fraze de mulţumire.
lSabin Cioica, patriotismul respirat zi de zi
Profesorul Sabin Cioica, sărbătorit pentru împlinirea vârstei de 70 de ani, a fost prezentat de doamna Mioara Pop şi de propria soţie, doamna Maria Cioica, fiinţa care i-a stat alături o viaţă, împărtăşindu-i efortul şi zbuciumul, dar şi reuşitele fericite şi bucuriile. În discursul său sugrumat de emoţie, profesorul Cioica a evocat o perioadă din copilăria sa, care l-a format şi i-a determinat destinul de patriot şi de iubitor de glie. Căci în toate lucrările sale de etnografie şi folclor, acest om de o curăţenie sufletească impresionantă a fost animat de un patriotism parcă respirat, zi de zi.
lMihai Blăjan, un luptător discret pentru memoria neamului
Arheologul şi cercetătorul ştiinţific Mihai Blăjan, sărbătorit cu prilejul împlinirii a 65 de ani a fost prezentat de colegii săi arheologi Puiu Moga şi Gheorghe Anghel, amândoi buni cunoscători ai trudei supraomeneşti depusă de cel sărbătorit atât pe şantierele arheologice cât şi în paginile a nenumărate reviste de specialitate, el fiind cel ce a fondat, în anul 1990 revista de istorie, etnografie şi folclor „Vatra străbună”. Modestul (şi prea puţin apreciatul de către autorităţi) Mihai Blăjan a publicat peste 100 de studii şi comunicări în publicaţiile de specialitate ale celor mai mari muzee din Transilvania. Şi mai este autor al cine ştie câtor pagini inedite, încă nepublicate…
lGheorghe Ciul, un jurnalist temut, respectat şi invidiat
Ultimul, dar nu cel de pe urmă, a fost omagiat jurnalistul, istoricul şi managerul Gheorghe Ciul, directorul cotidianului nostru. Respectat, temut şi invidiat de unii, iubit şi apreciat de alţii, Gheorghe Ciul a remarcat în cuvântul său, cu umor: „Regret că, spre deosebire de ceilalţi sărbătoriţi, eu nu-l am pe primarul meu lângă mine, dar, iată, este preşedintele Dumitrel şi e mai mult decât suficient…” Pe Gheorghe Ciul l-au prezentat şi l-au elogiat vechii săi colegi şi amici Ştefan Dinică şi Ioan Bâscă (care au mărturisit că aşteaptă cu mare nerăbdare lucrarea pe care o pregăteşte Gheorghe Ciul, despre presa locală), precum şi doamna Mioara Pop, care a subliniat activitatea prodigioasă a directorului nostru: 40 de ani de junalistică, dintre care ultimii 20 de ani au fost dedicaţi conducerii cotidianului „Unirea”, care a ajuns, iată, cel mai citit ziar local din Transilvania. O publicaţie care, potrivit Biroului Român de Audit al Tirajelor, se dovedeşte a fi în stare să rivalizeze chiar cu publicaţiile centrale, de difuzare naţională, în ceea ce priveşte tirajul. Tot Gheorghe Ciul este fondatorul Editurii „Unirea”, sub egida căreia s-au publicat peste 200 de volume.
Tuturor celor de mai sus, după înmânarea plachetelor şi a diplomelor de către preşedintele Dumitrel, li s-a cântat „Mulţi ani trăiască”, urându-li-se totodată să aibă sănătate şi putere de muncă în continuare, pentru a-şi desăvârşi opera. Şi nu pot încheia înainte de a preciza că fiecăruia dintre sărbătoriţi, binecunoscutul epigramist albaiulian Ion Filimon le-a compus câte-un catren ad-hoc. De asemenea, trebuie să remarcăm prestaţia Marinelei Baba, care i-a impresionat pe cei prezenţi cu o „priceasnă”, cântare cuvenită în Postul Sfintelor Paşti. Lăudabilă această iniţiativă a Consiliului Judeţean Alba, respectiv a Bibliotecii „Lucian Blaga”, de a-i omagia pe cei mai de seamă membri ai comunităţii, trimestrial, în funcţie de data naşterii. Aşadar, tuturor sărbătoriţilor „La mulţi ani!” şi „Crescat, floreat, multiplicat!”
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

Publicat

în

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

În cursul acestei veri, cel târziu în august, Complexul Balnear de la Ocna Mureș își va deschide porțile pentru toți cetățenii județului Alba, dar și pentru turiștii veniți la tratament sau în vacanță.

Potrivit primarului orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, în funcție de cât de repede va fi livrat transformatorul de care băile au nevoie, Baza de Tratament și Agrement se va deschide în luna iulie sau cel târziu la începutul lui august.

„Suntem pe ultima sută de metri, însă avem și câteva luni de întârziere. Noi am programat să dăm drumul acestei investiții undeva la sfârșitul lunii mai, însă cel mai probabil n-o să putem deschide decât pe sfârșitul lunii iulie sau în august. nu depinde doare de noi, investiția este în procent de 99% gata, însă depindem de un anumit transformator care trebuie adus din străinătate și după cum știți războiul din Ucraina îngreunează fabricarea acestui transformator, pentru că sunt anumite componente speciale care trebuie aduse din altă parte. Fabricantul ne-a promis că în perioada 10-15 iunie o să-l avem și vom putea deschide pe sfârșitul lunii iulie sau începutul lui august. În vara acestui am vom deschide acest Complex Balnear”, a spus Silviu Vințeler la Radio Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul Silviu Vințeler a spus că plățile sunt la zi, nu sunt datorii, atât Consiliul Județean că și Consiliul Local și-au achitat fiecare partea de contribuție pentru investiție, probleme sunt doar cu întârzieri de livrare ale unor produse care trebuie montate la Baza de Tratament.

Potrivit edilului la acest moment se lucrează la alimentarea cu saramură a celor două bazine interioare, iar în momentul în care va fi curent vor începe probele tehnologice.

„Noi direct vom încerca să pornim cel puțin cu 30-35 de persoane acolo, vedem cum creștem acest număr de persoane, pentru că nu vor fi suficienți. O să avem mai multe discuții cu partenerul nostru, Consiliul Județean, să stabilim și partea de organigramă, în următoarea perioadă și partea de proceduri pe care le facem noi în regie proprie și pe care le vom concesiona unor operatorii privați.

Cel mai important lucru în această bază de tratament este partea medicală. Noi am numit-o Baza de Tratament și Agrement, dar vrem să ne axăm cel mai mult pe partea medicală, pentru că saramura de la Ocna Mureș și saramură scoasă din adâncime are proprietăți mai diferite față de alte băi care fac aceste tratamente. Această saramură conține și sulf și alte componente care sunt foarte benefice pentru anumite tratamente medicale”, a mai declarat Silviu Vințeler.

Turiștii și localnicii sunt așteptați să se bucure de o gamă largă de facilități oferite de Baza de Tratament și Agrement, odată ce aceasta va fi deschisă.

„Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția la Ocna Mureș se poate face acest lucru. O să avem mai multe proceduri medicale: împachetări cu nămol, băi galvanice, masaj, saună umedă sau uscată, bazine cu apă sărată la diferite salinități și diferite temperaturi, o să fie un bazin special pentru tratament care va avea o salinitate mai mare și temperatură mult mai mare a apei. Dacă discutăm de partea de agrement avem bazine mari, cu apă sărată și apă dulce care vor fi încălzite la diferite temperaturi în funcție de condițiile care trebuie create”, a spus edilul din Ocna Mureș despre facilitățile Complexului.

Dezvoltarea turismului balnear în zona Ocna Mureş va contribui la generarea unor beneficii durabile pentru comunitățile locale, va asigura o diversificare a surselor de venit pentru actorii locali și va oferi premisele necesare creării unui sector economic viabil și sustenabil. Susținerea și stimularea activității de turism la nivel județean și local urmărește în esenţă crearea unui număr substanțial de locuri de muncă, acestea putând contribui la bunăstarea economică a locuitorilor. Asocierea între Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, cu orașul Ocna Mureş, prin Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş, pentru realizarea în comun a acestui obiectiv crează premisele valorificării potenţialului natural şi antropic al zonei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Publicat

în

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Trei deputați independenți vor reprezenta, în Parlament, începând de miercuri, partidul Alternativa Dreaptă format de urmașii Monicăi Macovei și un fost deputat PNȚCD.

După Congresul AUR în care a fost ales președinte unic George Simion, deputații Daniel-Gheorghe Rusu, Dănuț Aelenei și Nicolae Roman au intrat într-un conflict cu noua conducere a formațiunii. Rezultatul a fost demisia celor 3 deputați din grupul AUR, urmată de excluderea recentă a acestora din partid.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei s-au alăturat, miercuri, formațiunii Alternativa Dreaptă, care va avea de acum reprezentare parlamentară. „Am tatonat câteva săptămâni mai multe partide cu nișă patriotică, suveranistă, cu dragoste de țară”, au explicat deputați independenți. „Am găsit un partid care să reprezinte valorile pentru care am intrat în Parlamentul României și am găsit ce n-am găsit în altă parte, oameni de caracter”, au mai spus aceștia.

Deputații vor intra în conducerea partidului dar „nimeni nu este mai mare decât proiectul” așa că partidul se va conduce în echipă pentru că partidele de lider „se duc în cap”.

Alternativa Dreaptă s-a înființat în 2019 prin fuziunea între partidele M 10 (fosta formațiune a Monicăi Macovei) și Forța Moldova (partid fondat un fost deputat PNȚCD, Traian Rînja). Partidul are o doctrină de dreapta, conservator, creștin-democrat.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Publicat

în

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Doctorul Hurani Mujid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipial Aiud, începând de azi, 25 mai.

„Începând de astăzi, 25 mai 2022, domnul Dr. Hurani Majid revine pe postul de director medical în cadrul Spitalului Municipal Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe această cale îi mulțumim pentru activitate domnului Dr. Burchiu Daniel și îi transmitem mult succes noului director medical!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

În trecut, medicul primar cardiolog Hurani Majid, alături de colega sa Dr. Groza Ioana, a fost implicat într-o premieră medicală la Spitalul din Aiud și anume salvarea unui pacient de 70 de ani, prin aplicarea trombolizei farmacologice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare