COMUNICAT DE PRESĂ| Sorin Bumb: „Senatul a adoptat azi modificări la legea achizițiilor publice care vor permite administrațiilor locale să implementeze mai ușor proiectele de infrastructură publică”
COMUNICAT DE PRESĂ| Sorin Bumb: „Senatul a adoptat azi modificări la legea achizițiilor publice care vor permite administrațiilor locale să implementeze mai ușor proiectele de infrastructură publică”
Senatul a adoptat astăzi, în calitate de primă cameră sesizată, o serie de modificări ale Legii achizițiilor publice, care ușurează procesul de implementare al proiectelor de infrastructură publică și ajută foarte mult administrația publică locală. După cum bine știm cu toții, în România, cea mai dificilă fază a unui proiect de infrastructură este faza achizițiilor, urmată aproape întotdeauna de contestații interminabile, care lungesc termenele de implementare cu luni sau chiar ani de zile.
Nu sunt puține cazurile în care primăriile se află în situația de a pierde finanțările nerambursabile pentru că expiră termenele acordate de finanțator și lucrările nu sunt gata pentru că licitațiile au durat 2-3 ori mai mult decât era prognozat. Situația este și mai dură în cazul primăriilor din mediul rural, care nu au nici specialiști suficienți în achiziții publice, care să se ocupe de aceste cazuri.
Pentru a preîntâmpina aceste situații, dar și pentru a ușura absorbția banilor europeni, mai ales că fondurile din PNRR sunt suspuse unor termene foarte stricte, împreună cu colegii din Senat, am negociat în comisiile de specialitate și în plenul Senatului, o formă a acestei legi care să avantajeze cetățeanul beneficiar al proiectelor de infrastructură și care să permită implementarea lor rapidă.
Astfel, în forma discutată și adoptată azi de Senat, Legea 339 introduce câteva modificări importante, flexibilizând cadrul general al achizițiilor publice. În primul rând, în cazul achizițiilor de bunuri sau servicii, se dublează pragul până la care se pot face achiziții directe. Astfel, față de prevederile aflate acum în vigoare, noile praguri până la acre se pot face achiziții directe au fost stabilite de Senat la 270.120 lei, fără TVA pentru bunuri și servicii și la 900.400 de lei pentru lucrări.
O altă modificare importantă se referă la termenul acordat ofertanților/candidaților pentru transmiterea de documente justificative și a fost stabilit la cel mult 15 zile lucrătoare, în funcție de complexitatea solicitării.
Trebuie să menționez că aceste praguri au fost discutate și agreate și cu reprezentanții instituțiilor abilitate ale statului, inclusiv cu cei ai Curții de Conturi, căutând o formă de bun simț, care să țină cont de realitățile economiei românești și ale mediului de afaceri de la noi. Tocmai de aceea, prevederile adoptate în final sunt mult reduse față de proiectul inițial de modificare a Legii Achizițiilor Publice, dar sunt mult mai bine ancorate în realitate și vor produce progrese reale în implementarea proiectelor de care au nevoie comunitățile locale.
Legea va merge acum la vot final în camera Deputaților, unde sunt sigur că și colegii noștri deputați o vor dezbate cu celeritate, pentru a putea pune cât mai repede în practică aceste efecte pozitive.
Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Rețeaua de canalizare din comuna Valea Lungă va fi extinsă. Primăria a primit acordul din partea APM Alba
Rețeaua de canalizare din comuna Valea Lungă va fi extinsă. Primăria a primit acordul din partea APM Alba Agenția Pentru Protecţia Mediului Alba a decis, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul sedinţei CAT din data de 12.11.2024, ca proiectul „Extindere rețea de canalizare în Comuna Valea Lungă, sat Valea Lunga și sat Lunca”, nu […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 3 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918