Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Comunicat de presă, Sorin Bumb: Programul național de racordare a populației la rețeaua de gaze a devenit Lege

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parlamentul a adoptat astăzi în procedură de urgență, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței 128/2020 privind instituirea Programului național de racordare a populației și clienților non-casnici la sistemul independent de distribuție a gazelor naturale.

Astfel, proiectul lansat de Guvernul PNL, la care am lucrat intens în ultimele luni în Comisia de industrii și servicii a Camerei Deputaților, alături de colegii mei, de reprezentanți ai administrației publice și de specialiști din industrie, devine lege și va permite investiții masive în infrastructura de gaze.

Sesiunea de finanțare este deja deschisă din 17 august și România are la dispoziție 1 miliard de euro, din fonduri europene, pentru a realiza aceste rețele. Termenul limită de depunere a proiectelor este 17 decembrie, iar valoarea maximă a fiecărui proiect este de 25 de milioane de euro. Pot depune proiecte: • Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației, • Autoritățile publice locale (APL) din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, individual, sau în parteneriat cu alte APL, • Parteneriatele între APL.

Condițiile pentru accesarea acestor finanțări de către administrațiile publice: • proiectele depuse să racordeze cel puțin 1.000 de noi gospodării – se încurajează astfel asocierea mai multor unități administrativ-teritoriale; • proiectele să fie implementate până în decembrie 2023, asigurând astfel viteza implementării. Pot fi finanțate următoarele activități: • Construirea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente; • Construirea stațiilor de reglare, măsurare – predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect; • Construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, școli, etc), în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice; • Construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice.

Este un angajament asumat de PNL. Îndemn toți aleșii locali să se mobilizeze pentru a crește nivelul de trai din comunitățile pe care le reprezintă și să realizeze aceste proiecte!

Este o promisiune făcută de PNL românilor, care acum este dusă la îndeplinire. O șansă extraordinară de dezvoltare pentru comunitățile locale, deoarece va permite racordarea la gaze și creșterea gradului de confort și de siguranță energetică a câtorva milioane de români. Am lucrat îndelung la acest act normativ, făcându-l accesibil pentru cât mai mulți oameni și având în vedere să permitem acoperirea tuturor costurilor investiției, de la magistrală și până în casele oamenilor și să aducem cât mai mulți bani europeni în România.

Sunt convins că primarii vor accesa în număr mare acest program, mai ales că am simplificat foarte mult procedurile. Pentru a reduce cheltuielile și pentru a scurta termenele, se pot folosi proiectele tehnice deja existente. Chiar și din punct de vedere administrativ, acolo unde mai multe unități administrative vor să se asocieze pentru un astfel de proiect, totul se poate face simplu și rapid printr-o hotărâre de consiliu local. În plus,

Toate detaliile tehnice despre ghidul solicitantului, precum și despre modalitatea de depunere și selecție a proiectelor se găsesc pe site-urile www.mfe.gov.ro și www.fonduri-ue.ro.

Sorin Ioan BUMB, Deputat PNL de Alba, Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea