Ziarul Unirea

Comunicat de presă, Sorin Bumb: Modificări importante la legea minelor

Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, reunită recent în ședință la Oradea, a adoptat o serie de modificări importante la Legea Minelor (Legea nr. 85/2003) care vor permite reluarea activității într-o serie de perimetre, impulsionarea dezvoltării economice în comunități afectate în trecut de închiderea minelor, generând noi venituri la bugetul statului.

Două dintre cele mai importante modificări, pe care le-am susținut personal și au fost avizate de toți colegii din Comisie, vizează exploatarea resurselor din halde de steril și iazuri de decantare, precum și deschiderea parțială a unor perimetre miniere închise. Astfel, prin modificările pe care le-am propus și adoptat se dă dreptul persoanelor fizice și juridice să exploateze minereuri din iazurile de decantare și haldele de steril. Multe dintre aceste iazuri și halde au fost constituite cu zeci de ani în urmă, când industria de profil folosea alte tehnici și metode, care nu permiteau extragerea integrală a minereurilor. În zilele noastre, descoperirile tehnologice din industrie au avansat foarte mult și au fost dezvoltate tehnici și metode moderne ce permit o mult mai bună extragere a resurselor valoroase, astfel că aceste iazuri și halde de steril devin o resursă ce poate fi exploatată în condiții de economicitate. Se obțin astfel resurse prețioase pentru industrie fără a mai afecta noi zone și totodată se generează o nouă sursă de venituri pentru bugetul statului, prin activitatea desfășurată de aceste firme și prin redevența ce va fi plătită statului pentru extragerea acestor resurse. Și în județul Alba există astfel de halde și iazuri de decantare, în zona Munților Apuseni, exploatarea lor putând însemna o nouă sursă de dezvoltare pentru comunitățile locale din zonă și noi locuri de muncă.

ELIT

O a doua propunere pe care a făcut-o și a trecut de Comisia de Industrii, a fost aceea de a putea redeschide acele perimetre miniere care sunt profitabile în condițiile de exploatare de astăzi. Dacă, în trecut, când s-a decis închiderea anumitor mine, s-au închis toate perimetrele care aparțineau acestora, chiar dacă unele nu erau epuizate, prin modificarea adusă legii, Ministerul Economiei va putea redeschide acele perimetre de exploatare care au cantități semnificative de minerale polimetalice. Se dă astfel un nou suflu industriei extractive și chiar se vor putea revitaliza anumite comunități care încă mai suferă după închiderea minelor. În plus, și în acest caz, se creează noi surse de venit pentru bugetul statului.

Atât în cazul exploatării iazurilor de decantare și a haldelor de steril, cât și în cazul redeschiderii de perimetre miniere, exploatare se va face în condiții de siguranță, respectând legislația în vigoare și toate normele de mediu existente la nivel european.

Sorin Ioan BUMB

Deputat PNL de Alba

Vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419