Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă: Semnează petiția ”Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”!

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timpul pandemiei de COVID-19, un număr important de lucrători români au fost transportați în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social, în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României.

Din nefericire, Guvernul din România, condus de reprezentanții PNL, nu a prevăzut în aceste acorduri măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei actuale. Lipsa de implicare a guvernanților a condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri care contravin reglementărilor naționale privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială.

”Românii care au plecat, în această perioadă, să lucreze în străinătate, și-ar fi dorit să muncească în țară, alături de familiile lor, dacă ar fi avut venituri similare. Guvernul ar fi trebuit să adopte măsuri de susținere a lor și a companiilor care îi angajează. Dacă și-ar fi întregit, astfel, venitul cu siguranță ar fi rămas acasă. Ajunși în fața faptului împlinit, ne vedem nevoiți să solicităm acordarea unor drepturi pentru ei, deoarece actualul Guvern nu se preocupă deloc de soarta lor”, a spus președintele PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu.

Sunt o serie de aspecte reflectate în detaliu în presă privind efectuarea transportului în condiții improprii (inclusiv cu autocarul), organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor (aglomerație, contracte semnate înainte de îmbarcare etc.), impunerea unor costuri de transport persoanelor angajate, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral fără respectarea drepturilor angajaților, suportarea costurilor de testare sau de protecție de către angajați sau condiții contractuale sub standardele sociale reglementate la nivelul statelor membre sau recomandate de UE.

În acest context, Partidul Social Democrat, cu sprijinul PES activists România, organizație coordonată de europarlamentarul Victor Negrescu, a inițiat o petiție ce urmează a fi depusă la Parlamentul European cu scopul de a solicita instituțiilor europene să analizeze exemple și cazuri particulare privind încălcarea drepturilor sociale, astfel încât să impună respectarea drepturilor lucrătorilor, conform recomandărilor și reglementărilor europene. Această sesizare reprezintă un demers prin care Partidul Social Democrat vine în sprijinul lucrătorilor români protejându-le dreptul de a lucra unde doresc, și în sprijinul familiilor din țară a acestor lucrători, care ar vrea să știe că apropiații lor sunt protejați, chiar și când pleacă la muncă în statele occidentale. Este evidentă incapacitatea actualului partid de guvernământ în a folosi mecanismele europene pentru protejarea cetățenilor români.

”Dreptul de petiționare, prevăzut de Constituție, poate deveni un puternic instrument de apărare și revendicare a drepturilor și libertăților noastre, de conștientizare a factorilor de decizie asupra unor situații clare pe care, uneori, nu le observă. Având în vedere actualul context epidemiologic, doar semnând online putem fi mulți și, implicit, puternici, în sprijinul semenilor noștri”, a spus coordonatorul PES activists Alba, Corneliu Mureșan.

Petiția poate fi semnată aici: https://www.change.org/DrepturiEgale


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online Internetul este, fără îndoială, un plus pentru noi toți. N-am fost nicicând mai aproape, chiar și de la distanță, cum suntem acum, în epoca digitală. O simplă postare și un singur click ne țin în contact, ne oferă acces la informație și schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea