Comunicat de presă| Românii nu mai plătesc racordarea la rețelele electrice! Legea a fost votată astăzi de către Parlament (P)
După ce modificările legislative referitoare la racordarea consumatorilor la rețelele de gaze, pe care le-am promovat, alături de colegii mei din PNL, au intrat deja în vigoare, astăzi am adoptat un nou set de măsuri referitor la rețelele electrice.
După același model adoptat în cazul conectării la gaze, românii nu vor mai plăti nici conectarea la rețelele de curent. Astăzi s-a dat votul final pe această lege și ea va merge la promulgare, urmând ca apoi să fie pusă în practică prin reglementări ale ANRE. Din păcate, reprezentanții USR+ n-au înțeles nevoile reale ale românilor și s-au abținut de la acest vot…
Astăzi am votat prevederi care obligă distribuitorii de electricitate să racordeze toți solicitanții la rețea, într-un termen de maxim 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire. La fel ca și la gaz, costurile de conectare nu mai sunt plătite de consumator ci sunt suportate de firma de distribuție a electricității, care le va recupera apoi prin tarifele de distribuție practicate. Proiectul pentru racordare va putea fi realizat și de către clienții casnici/beneficiari, cu orice firmă autorizată, cu care ei doresc să facă acest lucru. Această modificare se aplică atât racordării la rețelele de electricitate cât și racordării la rețelele de gaze. Recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție în conformitate cu reglementările ANRE.
În cazul rețelelor de gaze, astăzi am votat o serie de modificări care sprijină administrațiile locale să extindă aceste rețele în toate localitățile aparținătoare de un oraș sau de o comună, acolo unde există cereri. Astfel, Pentru unitățile administrativ-teritoriale în care sunt concesionate parțial distribuții: a) concesionarul este obligat să dezvolte sistemul de distribuție a gazelor naturale în toate localitățile aparținătoare unei unități administrativ- teritoriale din cadrul căreia pentru cel puțin o localitate a concesionat serviciul de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale; b) contractul de concesiune a prestării serviciului public de distribuție a gazelor naturale încheiat cu concesionarul din zona respectivă se modifică în mod corespunzător, în termen de 60 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentului articol, prin act adițional, la inițiativa concesionarului; c) costul investițiilor realizate în conformitate cu prevederile prezentului articol reprezintă cheltuieli justificate, iar recuperarea acestora se realizează prin tarifele de distribuție aprobate de către ANRE.
Pentru realizarea lucrărilor de extindere a sistemelor de distribuție gaze naturale și/sau branșare a consumatorilor operatorii de distribuție gaze naturale licențiați trebuie să asigure participarea oricărei societăți autorizate în regim concurențial, transparent și nediscriminatoriu. Acest fapt, precum și posibilitatea de a face proiectarea cu orice firmă autorizată, va crea concurență pe piață și va duce automat la scăderea costurilor de racordare.
Pentru că PNL este un partid care sprijină agricultura și industria, am introdus o nouă prevede care va stimula economia locală. Astfel, se vor utiliza gazele naturale din producția proprie în vederea obținerii de energie electrică/ îngrășăminte chimice, produse petrochimice, în baza contractelor de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice/ îngrășămintelor chimice, produselor petrochimice, încheiate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Sorin Ioan BUMB,
Președintele Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților,
Deputat PNL de Alba
Comandat de Partidul Național Liberal, distribuit de SC UNIREA PRES SRL, portal online: https://ziarulunirea.ro/, cod unic mandatar financiar coordonator 11200025.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția Administrația municipiului Alba Iulia, a lansat în data de 27 noiembrie 2024, licitația pe SEAP, care prevede achiziționarea a 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice inclusiv serviciu de elaboarare proiect tehnic și detalii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 4 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!