Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Românii nu mai plătesc racordarea la rețelele electrice! Legea a fost votată astăzi de către Parlament (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
După  ce modificările legislative referitoare la racordarea consumatorilor la rețelele de gaze, pe care le-am promovat, alături de colegii mei din PNL, au intrat deja în vigoare, astăzi am adoptat un nou set de măsuri referitor la rețelele electrice.

După același model adoptat în cazul conectării la gaze, românii nu vor mai plăti nici conectarea la rețelele de curent. Astăzi s-a dat votul final pe această lege și ea va merge la promulgare, urmând ca apoi să fie pusă în practică prin reglementări ale ANRE. Din păcate, reprezentanții USR+ n-au înțeles nevoile reale ale românilor și s-au abținut de la acest vot…

Astăzi  am votat prevederi care obligă distribuitorii de electricitate să racordeze toți solicitanții la rețea, într-un termen de maxim 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire. La fel ca și la gaz, costurile de conectare nu mai sunt plătite de consumator ci sunt suportate de firma de distribuție a electricității, care le va recupera apoi prin tarifele de distribuție practicate. Proiectul pentru racordare va putea fi realizat și de către clienții casnici/beneficiari, cu orice firmă autorizată, cu care ei doresc să facă acest lucru. Această modificare se aplică atât racordării la rețelele de electricitate cât și racordării la rețelele de gaze. Recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție în conformitate cu reglementările ANRE.

În cazul rețelelor de gaze, astăzi am votat o serie de modificări care sprijină administrațiile locale să extindă aceste rețele în toate localitățile aparținătoare de un oraș sau de o comună, acolo unde există cereri. Astfel, Pentru unitățile administrativ-teritoriale în care sunt concesionate parțial distribuții: a) concesionarul este obligat să dezvolte sistemul de distribuție a gazelor naturale în toate localitățile aparținătoare unei unități administrativ- teritoriale din cadrul căreia pentru cel puțin o localitate a concesionat serviciul de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale; b) contractul de concesiune a prestării serviciului public de distribuție a gazelor naturale încheiat cu concesionarul din zona respectivă se modifică în mod corespunzător, în termen de 60 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentului articol, prin act adițional, la inițiativa concesionarului;  c) costul investițiilor realizate în conformitate cu prevederile prezentului articol reprezintă cheltuieli justificate, iar recuperarea acestora se realizează prin tarifele de distribuție aprobate de către ANRE.

Pentru realizarea lucrărilor de extindere a sistemelor de distribuție gaze naturale și/sau branșare a consumatorilor operatorii de distribuție gaze naturale licențiați trebuie să asigure participarea oricărei societăți autorizate în regim concurențial, transparent și nediscriminatoriu. Acest fapt, precum și posibilitatea de a face proiectarea cu orice firmă autorizată,  va crea concurență pe piață și va duce automat  la scăderea costurilor de racordare.

Pentru că PNL este un partid care sprijină agricultura și industria, am introdus o nouă prevede care va stimula economia locală. Astfel, se vor utiliza gazele naturale din producția proprie în vederea obținerii de energie electrică/ îngrășăminte chimice, produse petrochimice, în baza contractelor de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice/ îngrășămintelor chimice,  produselor petrochimice, încheiate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Sorin Ioan BUMB,

Președintele Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților,

Deputat PNL de Alba

Comandat de Partidul Național Liberal, distribuit de SC UNIREA PRES SRL, portal online: https://ziarulunirea.ro/, cod unic mandatar financiar coordonator 11200025.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea