Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă Radu Tuhuț: Campanie constructivă a PSD Alba! Petiții inițiate în peste 20 de localități pentru realizarea investițiilor dorite de cetățeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Campanie constructivă a PSD Alba! Petiții inițiate în peste 20 de localități pentru realizarea investițiilor dorite de cetățeni

PSD Alba a început anul în forță, cu activități concrete și constructive, prin care își arată sprijinul față de oameni.

În peste 20 de municipii, orașe și comune din județul Alba, consilierii locali social-democrați, cu sprijinul membrilor organizațiilor locale, au realizat petiții prin intermediul cărora au fundamentat necesitatea realizării unei sau mai multor investiții, obiective ori proiecte edilitare. Acestea au fost alese după consultarea cetățenilor și în funcție de necesitățile lor.

Elit - Gustul Desăvârșit

După realizarea petițiilor, colegii noștri au trecut la strângerea de semnături, în urma unor acțiuni stradale. Semnăturile oamenilor întăresc necesitatea realizării proiectului ori investiției.

La final, petiția și lista cu semnături vor fi depuse la primărie pentru realizarea proiectelor. De asemenea, la ședințele consiliilor locale colegii noștri vor prezenta petiția și vor iniția demersurile necesare pentru realizarea obiectivelor.

Toate organizațiile locale ale PSD, aflate în opoziție la nivel local, lucrează la acest proiect al PSD Alba. În peste 20 de localități petițiile au fost deja inițiate, iar activitățile de strângere de semnături sunt în plină desfășurare. În celelalte unități administrativ-teritoriale petițiile vor fi inițiate zilele următoare și vor fi depuse la primării la finalul lunii ianuarie.

Acesta este modul în care înțelegem noi, PSD, să facem o politică constructivă în Alba. În localitățile conduse de primari social-democrați, continuăm guvernarea locală eficientă și administrația responsabilă.

Petițiile PSD au fost inițiate pentru realizarea de diferite investiții, între care: amenajare de parcuri de joacă pentru copii, modernizare de străzi și drumuri, înființarea de noi stații de autobuz, pentru construcția unor săli de sport, edificarea de capele, reabilitare cămine culturale, extinderea rețelei de apă, amplasarea de coșuri de gunoi ori cișmele, modernizarea unor obiective din centrele de comună, construcția de creșe, redeschiderea unor grădinițe, consolidarea de punți, efectuarea de lucrări de îndiguire a unor ape curgătoare. Lista continuă!

Le mulțumesc tuturor coordonatorilor de zone, președinților organizațiilor locale ale PSD, consilierilor locali, județeni și, nu în ultimul rând, tuturor membrilor social-democrați care s-au implicat în aceste activități arătând, încă o dată, că sunt cu adevărat în sprijinul oamenilor și fac politica cetățeanului. Mult succes colegilor care muncesc la această campanie!

Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politică Administrație

Comunicat de presă: PNL Alba Iulia nu poate vota bugetul propus de primarul Gabriel Pleșa. Care sunt motivele?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă: PNL Alba Iulia nu poate vota bugetul propus de primarul Gabriel Pleșa. Care sunt motivele?

PNL Alba Iulia nu poate vota bugetul propus de primarul Gabriel Pleșa. Primele semne față de intenția de a creiona un buget au apărut foarte târziu, momentul fiind între un concediu și o delegație, iar cercul celor chemați să aibă o părere despre buget a fost restrâns.

Cu alte cuvinte, și fără a pune la îndoială capacitatea celor câțiva oameni cu care domnul Pleșa a avut discuții, acesta nu i-a implicat pe restul aleșilor locali. Da, primarul și aparatul propriu prezintă spre consultare bugetul. Dar consilierii locali, aleși prin vot de albaiulieni să-i reprezinte în relația cu executivul primăriei, nu au fost chemați, nu li s-a cerut părerea. Nu s-au purtat, nici măcar de dragul aparențelor, discuții înainte ca propunerea de buget să fie pusă în consultare publică. S-a lucrat în grabă, fără un dialog cu cei mandatați de albaiulieni, netransparent, pornind doar de la ambițiile de imagine sau planurile personale ale primarului și cu ideea că un for precum Consiliul Local e locul unde aceste visuri trebuie validate fără ca cineva să crâcnească.

Elit - Gustul Desăvârșit

O supraestimare a veniturilor, prin urmare și a cheltuielilor, fără o acoperire reală și programată a disponibilului financiar, împreună cu toate întârzierile în implementarea celor mai importante proiecte europene semnate de administrația Hava, pot împinge spre insolvență și incapacitate financiară atât primăria dar, mai grav, constructorii care prin contract își asumă execuția acestor proiecte. Ca să nu mai vorbim despre șantiere blocate, un deranj urban fără precedent, compromiterea banilor europeni din actualele linii de finanțare, dar și din cele viitoare. În loc să fi pledat pentru un dialog, pentru discuții realiste care să lămurească din timp ce se poate și ce nu se poate, pentru ca albaiulienii să fie corect informați, domnul Pleșa a ales varianta impusă de buget.

Ca să ne lămurim, situația merită câteva observații.

– Dacă ținem cont de prevederile legale, o primă gafă tehnică de proporții vizează estimările veniturilor proprii din anii precedenți. Conform legii, dacă în doi ani succesivi estimările nu ating 97%, ordonatorul de credite este obligat să rămână în limita veniturilor din al doilea an. În această privință, nu e clar de ce nu se întâmplă așa.

– Este limpede că veniturile, în oglindă și cheltuielile, sunt supraestimate și irealizabile. De exemplu, pentru comparație, în 2022, cheltuielile prognozate a fi făcute din bani europeni erau de 107 milioane de lei. De fapt, s-au cheltuit doar 21 de milioane. Fără vreo situație neașteptată. O diferență stânjenitoare de peste 80 de milioane de lei rămâne nejustificată. Cu toate acestea, primarul Pleșa este foarte optimist și susține că va cheltui/investi 237 milioane de lei, în 2023. În condițiile unor întârzieri grosolane pe mai toate proiectele cu fonduri europene, atitudinea este cea a unui elev care timp de două luni n-a făcut nimic la școală dar duminică se pregătește pentru teza de luni.

– Proiectele de mobilitate, cu ponderea cea mai mare din totalul estimat a fi atras și cheltuit în 2023, pretind o angajare bugetară de peste 140 de milioane de lei. În condițiile în care, în prezent, se lucrează doar pe un tronson, la intrarea în oraș. Restul, fie nu au procedurile de achiziție finalizate, fie nu au început lucrările. Este clar că ținta nu poate fi atinsă, luna decembrie a acestui an va marca un procent foarte redus de execuție pe anumite loturi, prin urmare banii europeni vor deveni, din 2024, cheltuiala exclusivă a albaiulienilor. Domnul Pleșa nu pomenește absolut deloc cum va garanta disponibilul financiar, nici când va fi operațional creditul pentru care a cerut votul consiliului. Nu a simțit nevoia să discute cu nimeni cum pot fi preîntâmpinate blocajele financiare, ce se va întâmpla din 2024, ce bani mai pot fi atrași din alte surse etc. Întrebări care, se pare, nu-l frământă. Deși, experiența multor primării arată dificultățile și riscurile la care te supui când nu dispui de bani și front de lucru.

– Rezultatul momentului indică limitele reale! Fără fondurile europene semnate în administrația Hava, foarte puține proiecte de dezvoltare, noi, sunt susținute real. Cu alte cuvinte, DOAR 1,9 milioane de lei pentru demolarea blocului G2. Din totalul de 14 milioane estimat pentru amenajarea parcării. E clar că mare lucru nu se va realiza. Iar în condițiile în care dispar parcările de pe Bulevardul Revoluției este absolut necesar să se pună la dispoziție alte spații. Nu se pomenește nimic despre parcarea din spatele vechiului magazin Unirea, pentru care declarațiile anterioare garantau cel puțin începerea lucrărilor.

– Zona Schit are o bugetare nesemnificativă, doar pentru studii și proiecte. În această privință nu se va întâmpla nimic!

– E inadmisibil să te lamentezi public de „greaua moștenire a trecutului”, lăsată de administrația Hava, când tu însuți ai făcut parte din acest trecut și ai votat pentru aceste proiecte! Aproape tot setul de proiecte PNRR are baza în indicatorii tehnici votați și asumați începând cu 2017, ca să nu mai vorbim că orice panglică tăiată recent este o recunoaștere a muncii unei echipe care n-a stat degeaba, niciodată!

– În schimb, este de neexplicat cum proiecte cu care domnul Pleșa a captat atenția publică, prezentând simulări și filmulețe, ca cel al Zonei de Dezvoltare Economică, nu au nicio poziție în actualul proiect de buget! Zero bani! De altfel, lista promisiunilor fără suport e lungă, dar nu e momentul să ne ocupăm de asta.

– Pentru funcționare este prevăzut un buget aproximativ de 200 de milioane de lei. Opozabil acestei sume, stau doar 48 de milioane de lei pentru lucrări din buget propriu, de stat, inclusiv excedent repartizat din anul trecut. Ce constatăm? Nicio stradă, din cele nemodernizate, nu apare pe lista de investiții. Mulți bani sunt direcționați către un gazon cu sistem de degivrare (cca. 3 milioane lei) , pe stadion, și cam alte 3 milioane de lei pentru Casa Velican. Îmbucurător e faptul că zona Emil Racoviță va avea la dispoziție bani veniți de la guvern, aproximativ 6 milioane de lei, iar pentru strada Alcala de Henares sunt prevăzuți alți bani, tot de la guvern.

– Nu există perspectiva realizării Muzeului Copiilor (deși situația putea fi închisă prin înțelegere cu reclamantele), Grădinița 16 din curtea Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa”, toata zona Gheorghe Șincai este compromisă prin nefinalizare, conform exigențelor finanțatorului etc. Cu alte cuvinte, s-a întârziat totul, cu riscul ca banii europeni lăsați de vechea administrație, pe care cu ipocrizie și lașitate o acuză, să nu mai poată să fie cheltuiți în Alba Iulia.

Un buget, cu sumele uriașe invocate de actualul primar, nu e o simplă evidențiere a unor capitole de venituri sau cheltuieli, ci presupune o analiză îndelungată față de capacitatea de a-l asuma și executa. Iar primarul Pleșa, într-o nepăsare evidentă, a alocat doar câteva zile de discuții în interiorul primăriei pentru ca, într-un total amatorism, să se poată lăuda cu cel mai mare buget din toate timpurile. Mult peste 100 de milioane de euro! Cum, concret, se vor aduna și cheltui acești bani, absolut nimeni nu pomenește. În ciuda faptului că orice analiză pertinentă ne duce la concluzia că aceste estimări haotice sunt poarta deschisă către un veritabil dezastru și o decădere fără precedent a municipiului Alba Iulia. PNL Alba Iulia consideră actuala propunere de buget total nerealistă, lipsită de predictibilitate și departe de satisface nevoile albaiulienilor. Este o diferență enormă între ceea ce se propune și ce e realizabil, dar mai ales faptul că foarte mulți bani europeni vor rămâne necheltuiți, cu urmarea că acest lucru va pune o presiune URIAȘĂ pe banii albaiulienilor, mai ales în următorul an. Înainte de a cere o dezbatere publică, primarul Pleșa are datoria de a trece de la fantezie, la realitate, de la o imagine fantasmagorică, la imaginea reală a situației în care se află Alba iulia.

Marius Hațegan

Președinte PNL Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Sebeș: Doctorul Lăncrăjan s-a alăturat campaniei noastre! PETIȚIE online pentru reabilitarea Maternității din oraș

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Radu Cristian, PSD Sebeș: Doctorul Lăncrăjan s-a alăturat campaniei noastre! PETIȚIE online pentru reabilitarea Maternității din oraș

Cu bucurie în suflet, l-am primit pe doctorul Lăncrăjan Ioan Casian, medic primar în obstetrică-ginecologie la Spitalul Municipal Sebeș, în rândurile noastre, a celor care doresc își doresc să vadă secția de Maternitate a acestei unități reabilitată!

Doctorul Lăncrăjan este singurul doctor din județul Alba care a ocupat un loc pe lista cu cei aproximativ 300 de medici din toată țara, fiind recomandat de către paciente.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU A SEMNA PETIȚIA ONLINE

Semnătura domnului doctor este deci una dintre cele câteva zeci de alte semnături care au fost strânse de colegii mei din organizația PSD Sebeș, precum și de cetățenii acestui oraș, care își doresc să aducă o schimbare cu propriile mâini.

Peste 3 milioane de lei. De această sumă este nevoie ca și clădirea Maternității să devină demnă de unul dintre cele mai dezvoltate și mândre orașe din județul nostru, unde mamele, împreună cu cei mici aduși pe lume, să se bucure de un confort cât se poate de normal și de niște servicii medicale pe care în sfârșit le merită.

Acești bani, de la A la Z, vor fi cheltuiți înspre modernizarea și echiparea clădirii, care va beneficia, printre altele, de o instalație electrică refăcută fundamental, o podea pvc antibacteriană, grupuri sanitare noi și curate, precum și de echiparea corespunzătoare a saloanelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă, Radu Cristian: Măsurile PSD produc efecte benefice: Investițiile au devenit motorul creșterii economice!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Măsurile și politicile promovate de PSD produc efecte benefice! În trimestrul 3 din 2022 investițiile – și nu consumul – au fost motorul creșterii economice!

Investițiile publice în infrastructură, finanțate din bani europeni, dar și investițiile străine record – 10 miliarde de euro până în noiembrie 2022, au fost motoarele de mare tracțiune ale creșterii economice a țării.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este meritul ministrului PSD al Finanțelor care a știut că construiască și să aloce efectiv un nivel record de resurse pentru investiții publice în 2022 – 6,7% din PIB.

Este meritul ministrului PSD al Transporturilor care în mai puțin de un an a semnat contractele și a lansat șantiere pentru lucrări de infrastructură cât în precedenții 5 ani.

Este meritul ministrului PSD al Agriculturii care a consumat integral miliarde de euro din fonduri europene pentru susținerea agriculturii.

Este meritul PSD care prin intrarea la guvernare a adus echilibrul și încrederea care au determinat investiții străine record, în pofida crizelor și a războiului de la granițe.

Întreg județul Alba, dar și municipiul Sebeș, au beneficiat de-a lungul timpului de prosperitate și dezvoltare, grație unei guvernări social-democrate bune.

Foștii miniștri ai PSD au dus politici de sprijinire a investitorilor români, dar și a celor cu capital străin. Municipiul Sebeș a fost pus, pe vremea Guvernelor PSD, pe harta marilor beneficiari de drumuri de mare viteză.
Să nu uităm că ajungem pe autostradă în județe vecine, în Hunedoara, Cluj sau Sibiu și datorită măsurilor bune luate de PSD în domeniul transporturilor.

Purtător de cuvânt al PSD Alba,
Consilier local al municipiului Sebeș,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea