Rămâi conectat

Curier Județean

COMUNICAT DE PRESĂ privind concluziile studiului de evaluare a stării de sănătate a sebeșenilor prezentat public de Kronospan

Publicat

în

*Kronospan Sebeș: ”Evaluarea stării de sănătate a sebeșenilor a arătat că expunerea la formaldehidă și pulberi se face în limitele stabilite internațional ca valori de referință pentru un impact minim și nesemnificativ”

Kronospan Sebeș a prezentat în detaliu rezultatele Studiului de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației din Municipiul Sebeș asociată instalației de formaldehidă Kronospan, definitivat în această primăvară de către Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj. Studiul relevă faptul că există riscuri nesemnificative asupra stării de sănătate a populației din Sebeș și împrejurimi, ca urmare a expunerii la substanțele eliberate în aer, respectiv formaldehidă și pulberi.

graficLa întâlnirea desfășurată ieri, 25 mai, în cadrul Casei de Cultură ,,Lucian Blaga” din Sebeș, au participat doar 20 persoane, reprezentanți ai presei, ai societății civile și ai Asociației de Protecție a Mediului, Prima Natură.

Ne-am fi dorit o prezență mai consistentă la această discuție deschisă, care arată încă o dată disponibilitatea companiei de a pune la dispoziția tuturor celor interesați informații concrete și studii realizate de instituții autorizate care susțin poziția Kronospan. Credem cu tărie în necesitatea unei atitudini de business responsabile, în acord cu protecția mediului și respectarea calității vieții comunității și a angajaților. Subliniem încă o dată că toate materialele ce fac referire la activitatea Kronospan, inclusiv protecția mediului, sunt publice și pot fi accesate pe site-ul nostru, oricând, de către oricine este interesat,”, declară Oana Bodea, director de PR Kronospan Sebeș.

Studiul de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației din Municipiul Sebeș asociată instalației de formaldehidă Kronospan, alături de  rapoartele trimestriale de activitate și informații complete despre tehnologiile de protecție a mediului implementate de Kronospan,  pot fi regăsite accesand: www.kronospan.ro/mediu.

Este un suport complet și complex pentru toți cei care vor să știe ce facem și cum înțelegem să acționăm. Vrem să fim aproape de clienții noștri, presă, dar și de publicul larg cu toate informațiile de care au nevoie”, a mai spus Oana Bodea.

Kronospan Sebeș operează pe baza unui sistem complex de tehnologie pentru protecția mediului și a angajaților. Concluziile studiului de impact asupra stării de sănătate a populației sunt clare: expunerea sebeșenilor la formaldehidă și pulberi se face în limitele internaționale ca și valori de referință care asigură protecția stării de sănătate”, a declarat Adrian Băcilă, director de producție Kronospan Sebeș.

Conform rezultatelor evaluării realizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, distribuția frecvențelor bolilor din Sebeș, în special în ceea ce privește incidența cancerelor, înregistrează valori mai mici decât în alte localități din județul Alba, precum Aiud sau Blaj. Astfel, studiul stabilește că amplasarea și funcționarea Kronospan Sebes nu duc la apariția de riscuri asupra stării de sănătate a localnicilor.

Mai mult decât atât, rezultatele cercetării efectuate de Institut dau informații importante și în ceea ce privește rata mortalității, care, în Sebeș, este sensibil mai scăzută decât în alte localități din județul Alba – Blaj și Aiud. Astfel, valoarea medie a mortalității calculate pe o perioadă de trei ani în localitatea Sebeș a fost cea mai mică, situându-se sub valoarea medie calculată pentru aceeași perioadă pentru județul Alba și, în același timp, este mai scăzută decât cea calculată pentru orașul Aiud și pentru Blaj, în 2011. Valorile sunt relativ identice în Sebeș și Blaj în 2012 și în 2013.

Institutul Național de Sănătate Publică este singurul organism național acreditat și legitimat pentru realizarea de studii și evaluări asupra stării de sănătate a populației. Datele prelucrate și prezentate în acest studiu corespund perioadei de referință 2011-2013 și au fost colectate de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Metodologia de prelucrare a valorilor concentrațiilor de formaldehidă în imisii s-a făcut conform programului de utilitate publică aparținând Agenției SUA pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor din cadrul Centrului de Control și Prevenire a Bolilor. În momentul de față, studiul este disponibil la sediul Direcției de Sănătate Publică Alba.

Publicitate

Biroul de presă al Kronospan Sebeș

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Toc pentru păstrarea prafului de pușcă

Publicat

în

Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un toc pentru păstrarea prafului de puşcă, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Artefactul, provenind din colecția lui Ioan Raica, a intrat în patrimoniul muzeului încă din anul 1958.

Confecționat din corn de cerb, tocul a fost folosit de vânătorii din Munții Sebeșului la alimentarea cu pulbere a puștilor cu cremene. Armarea cu tablă de alamă a compartimentului pentru dozarea prafului de pușcă, situat în partea superioară a tocului, constituie un indiciu că piesa a fost confecționată în Moldova, mai precis în zona Sucevei, unde, de altfel, are bune analogii.

Tocul este bogat ornamentat, având aproape întreaga suprafață acoperită cu motive decorative: solare, vegetale și geometrice. În zona centrală de află o rozetă fără braţe, încărcată de elemente vegetale, fiind vorba de o reprezentare a soarelui în varianta statică. Braţele tocului sunt decorate cu coroane de „tip oriental”, stilizate, motiv interpretat de specialişti ca fiind un „cerc magic” care avea rolul de a păstra puterea prafului de pușcă.

Tocurile pentru pulbere au apărut odată cu folosirea armelor de foc uşoare, portabile, şi ele au existat atât timp cât încărcarea cu praf de puşcă şi plumb se făcea pe ţeavă. Unele dintre primele tocuri despre care există informații sunt cele folosite de armatele din spațiul german, acestea fiind cunoscute însă doar din descrieri datând de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor. Exemplarul cel mai timpuriu, datat sigur, este cel al regelui Angliei, Henric al VIII-lea Tudor (1509-1547), din 1531. Pe teritoriul ţării noastre, cel mai vechi, se pare, este un exemplar provenind de la Deva, pe care e inscripţionat anul 1608, aflat, în prezent, într-o colecţie particulară din Bucureşti.

Deşi cartuşul de hârtie – folosit pentru prima dată de armata suedeză în timpul regelui Gustav Adolf (1611-1632) – a fost introdus, începând cu anul 1740, în dotarea armatelor din toate ţările europene, tocurile pentru păstrarea prafului de puşcă au fost utilizate, în continuare, însă doar pentru armele de vânătoare. În întreaga zonă alpino-carpatică, din Croaţia până în Ucraina şi Polonia, coarnele cerbului au fost prelucrate sub forma unor tocuri pentru pulbere, însă specialiştii consideră că primele piese de acest tip au pătruns în Transilvania şi în Moldova din zona Tirolului, unde exista o şcoală de pădurari ce deservea Imperiul Habsburgic, populaţia învăţând să le imite, însă aplicând pieselor confecționate un decor local. Aceste obiecte, pe lângă rolul lor practic, au ajuns să reflecte și un anumit statut social, fiind, în același timp, şi trofee de vânătoare ale deținătorilor, ceea ce explică și calitatea execuției acestora.

Numărul destul de mare de astfel de artefacte în zona Sebeşului poate fi explicat, pe de o parte, prin pasiunea pentru vânătoare a locuitorilor, iar pe de alta, prin includerea unora dintre satele de aici în Regimentul 1 de Graniță de la Orlat, ceea ce a dus la răspândirea armelor de foc şi, implicit, a tocurilor pentru păstrat pulberea. De altfel, din zonă se cunoaşte şi o reţetă tradiţională pentru făcut „prav de puşcă”, pe care Nicolae Filimon, din Sebeşel, a consemnat-o în manuscrisul său, datând din 1873: „pentru a face prav de puşcă, şialitron 12 loţi, floare de pucioasă 10 loţi, cărbuni de alun 8 loţi, zdrobite laolaltă cu oţăt de vin, să se usuce apoi muete cu aluat. De acela se va dospi, apoi fermentat iar, apoi [în]tins la soare să se usuce, apoi ucisu în mujeriu de lemn, va fi prav de puşcă”.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de viitură

Publicat

în

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de inundații

Astăzi, 25 iulie, un grup de tineri plini de bunătate, din partea Off Road Bistra, au dus electrocasnice și produse de curățenie persoanelor care au fost afectate în urma inundațiilor puternice de la Ocoliș.

Inundațiile au făcut ravagii în comuna Ocoliș, în cursul săptămânii trecute, mai multe gospodării fiind inundate, case distruse, animale și mașini luate de apă.

Zeci de persoane s-au mobilizat în urma inundațiilor și au sărit în ajutorul cetățenilor din Apuseni care au fost „loviți” atât de tare de natura necruțătoare.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 31 de ani, din Sântimbru, prins de către polițiști la volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere. S-a ales cu dosar penal

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Sântimbru, a fost depistat de către polițiștii din Galda de Jos, în timp ce se afla al volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

La data de 24 iulie 2021, în jurul orei 16.30, polițiștii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat, de 31 ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107H, pe raza localităţii Bucerdea Vinoasă, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare