Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ne lipsește o politică fermă privind gestionarea deșeurilor (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Ne umplem de gunoaie… Și nu vorbesc doar la modul figurativ. Realitatea din jurul nostru ne dovedește asta. Politica naţională în domeniul gestionării deşeurilor ar fi trebuit să se subscrie obiectivelor politicii europene în materie de prevenire a generării deşeurilor şi să urmărească reducerea consumului de resurse şi aplicarea practică a ierarhiei deşeurilor.

Principiile acţiunilor preventive de la nivel european (colectarea selectivă și reciclarea) par a fi doar niște povești frumoase. Realitatea o trăim fiecare și este momentul să o schimbăm. Și putem face această schimbare cu voință și cu multă muncă.

La nivelul țării am depășit – cu perioade cuprinse între 3 și 12 (?!) ani – toate termenele și toate derogările acordate de Comisia Europeană în toate aspectele majore ale procesului de gestionare a deșeurilor: prevenirea generării unor deşeuri greu de prelucrat, reciclarea şi reutilizarea acestora și îmbunătăţirea eliminării finale a deşeurilor şi a monitorizării. În afară de documente și texte, nu s-a făcut mai nimic, practic.

Un exemplu, din păcate, este chiar lângă noi. Nici n-are rost să vorbesc de sistemul depășit de colectare a deșeurile din localitățile județului. Problema gravă este undeva la mai puțin de 20 km de Alba Iulia. Trebuie clarificată, odată pentru totdeauna, situația rampei ecologice de la Galda și ea trebuie folosită corespunzător, deoarece a costat o foarte mulți bani europeni. Scopul acestui proiect a fost crearea unui sistem integrat și modern de management al deșeurilor în județul Alba (cu colectare selectivă, valorificare și reciclare, tratare și eliminare; în paralel cu închiderea depozitelor de deșeuri neconforme) și care ar fi trebuit să contribuie la îndeplinirea în continuare a angajamentelor naționale din domeniul deșeurilor. Iar angajamentele fiind neonorate, banii ar putea fi imputați țării și să fie plătiți tot din bugetul public.

De asemenea, avem o situație necorespunzătoare în monitorizarea proceselor economice și ar trebui să ne preocupe și situația iazurilor de decantare din Munții Apuseni și sistemul de ecologizarea râurilor. Deșeurile generează cel mai mare impact negativ asupra mediului, de la poluarea aerului la poluarea apelor de suprafață și a celor subterane și până la poluarea solului. În plus, datorită colmatării cursurilor de apă, în județul Alba există 678 de zone inundabile, acest lucru datorându-se revărsărilor naturale ale cursurilor de apă precum și din scurgerile de pe versanți. În plus, în cel mai mare municipiu după reședința de județ, la Sebeș, situația poluării este o problemă care riscă să degenereze din punct de vedere social. Iar această poluare aduce și boli. Degeaba se investește în sistemul de sănătate, dacă marii poluatori nu plătesc și, mai important, nu-și schimbă sistemul de lucru, ca să devină ”prietenoși cu mediul”.

Iată câteva date importante: în anul 2017, cantitatea de deșeuri municipale colectată prin intermediul serviciilor proprii specializate ale primăriilor sau ale operatorilor de salubritate a fost de 91.561 tone. Din cantitatea totală de deșeuri municipale colectată de operatorii de salubritate, peste 80% este reprezentată de deșeurile menajere și asimilabile. Aria de deservire cu servicii de salubritate în județ, în anul 2017, a ajuns la 90%, ca urmare a acoperirii cu servicii de salubritate a 99% din populația mediului urban, respectiv de 77% pentru populația din mediul rural.

Din punctul meu de vedere, nu există o strategie clară de prevenire, în această gravă problemă a deșeurilor. Exact ca în sănătate, unde este mai greu să tratezi decât să previi, putem spune că și în privința protejării mediului putem să prevenim. Pentru că reciclarea deșeurilor are un potențial mare de reducere a poluării, dar care, din păcate, este prea puțin exploatat la noi. Doar un singur exemplu aș vrea să dau: consumul de energie este redus până la mai puțin de jumătate pentru fiecare tonă de hârtie produsă din deșeuri de hârtie, în loc de lemn, în timp ce poluarea atmosferică este redusă cu 75%. Reciclarea în primul rând a hârtiei, cartonului și sticlei sunt, prin urmare, de importanță esențială. Apoi vine problema materialelor plastice, care, după cum se știe, sunt privite tot mai grav de Uniunea Europeană. Plasticul ne poate ucide, la propriu. Iar noi îl utilizăm și, mai rău, îl aruncăm peste tot, cu nonșalanță. Aceste obiceiuri nesănătoase trebuie să înceteze!

În calitate de senator și de reprezentant al județului Alba în Parlament, voi acționa pentru colectarea cu adevărat selectivă a deșeurilor și creșterea ariei de acoperire cu servicii de salubritate în județ, cât mai aproape de 100%. Fiecare cetățean trebuie informat și conștientizat că sănătatea lui și a celor dragi depinde și de ce cumpără, cât cumpără, cum folosește, cum și unde aruncă! Și, îmi asum această misiune: de a populariza la nivel local îndeplinirea angajamentelor asumate prin Strategia și Planul Național de Gestionare a Deșeurilor.

Pentru că nouă ne pasă de fiecare om și de Mama Natură și pentru că noi punem #ALBA pe primul loc!

În 6 decembrie VOTAȚI candidații Alianței USR PLUS!

 Prof. dr. Adrian SIMION,

Candidat USR PLUS pentru Senatul României

Comandat de Uniunea Salvați România, parte a alianței electorale ”Alianța USR PLUS”, realizat de SC UNIREA PRES SRL, cod mandatar financiar 11200021

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și distribuit de operatorul economic SC UNIREA PRES SRL, Cod unic de identificare: 11200021


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | O nouă zonă de agrement de peste 10.000 mp, la Petrești: Au început lucrările de amenajare a Parcului Zăvoi

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă zonă de agrement de peste 10.000 mp, la Petrești: Au început lucrările de amenajare a Parcului Zăvoi O nouă zonă de agrement de peste 10.000 mp va fi amenajată la Petrești. Au început lucrările de amenajare a Parcului Zăvoi, lângă izvor, pe malul râului Sebeș, a anunțat Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea