Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Învățământul superior românesc trebuie să se apropie tot mai mult de ceea ce înseamnă inovare și dezvoltare pentru viitor (P)

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Realitatea zilelor noastre ne dovedește că un procent important din tinerii români sunt familiarizați auditiv și grafic cu informații, dar nu sunt obișnuiți să își pună întrebări despre ceea ce au învățat și le lipsește exercițiul argumentației și al dezbaterii. Practic, tinerii noștri nu sunt învățați să gândească critic, nu au obișnuința de a întreba natural “pe ce te bazezi când faci această afirmație?” nici în raport cu profesorii, nici cu colegii.

Sistemul de predare inclusiv în mediul universitar a rămas sub multe aspecte tributar stereotipurilor din perioada comunistă, când dezvoltarea abilităților de comunicare și gândirea critică nu erau permise. România este pe ultimul loc în UE, cu cea mai mică rată de absolvenți de facultate – doar 25,6% – în rândul populației cu vârste între 30 și 35 de ani. În învățământul universitar există o tendință de scădere a numărului de facultăți și a numărului de studenți, fapt care urmează declinul demografic al României. Însă scăderea numărului de studenți se datorează și calității învățământului superior românesc comparativ cu alte sisteme similare din spațiul european. Tot mai mulți tineri preferă studiile superioare în afara țării. Astfel, țara noastră este pe locul 5 în topul țărilor cu cei mai mulți studenți care învață în străinătate.

Pe de altă parte, România este situată în ”zona gri” dacă vorbim de finanțarea sistemului de învățământ. Adică suntem printre cele 33 de țări care nu și-au atins ținta procentuală de finanțare din PIB. Cheltuielile anuale totale cu un preșcolar/elev/student în România, conform bugetului Ministerului Educației, erau de 6.906 lei/an, adică 576 lei/lună!

Ce ne propunem noi? În învățământul universitar trebuie să eliminăm birocrația și să creștem calitatea actului educațional și, mai ales, să conectăm ceea ce se studiază în facultăți cu cerințele de pe piața forței de muncă. USR PLUS se angajează să finanțeze educația cu cel puțin 6% din PIB, adică aproape de două ori mai mult cât se alocă acum. Nu putem pretinde calitate în învățământ atâta vreme cât noi mai avem, încă, școli fără toaletă, apă curentă și căldură. Noi suntem convinși că investiția în educație este vitală nu doar pentru școală și elevi, ci și ca o soluție – poate cea mai importantă – pentru creșterea economică.

În calitate de parlamentar ales în județul Alba, ca om care am parcurs un traseu educațional până la stadiul de doctorat, voi depune toate eforturile pentru ca învățământul universitar să fie performant și să dispară definitiv plagiatul. Nu voi permite distrugerea standardelor de excelență și a indicativelor de calitate, cum s-a început prin amendamente succesive la Legea Educației Naționale. Îmi doresc să contribui la stabilirea unui cadru juridic clar, care să stimuleze implicarea activă a mediului privat în programele derulate de universități, scopul comun fiind acela de a pregăti tineri cu un nivel de calificare potrivit pentru joburi de care economia reală are nevoie pentru a crește.

Să nu uităm că în viitoarea perioadă, fondurile europene vor lega tot mai mult domeniul cercetării și inovării din facultăți de dezvoltarea firmelor. Este nevoie de parteneriate puternice între mediul de afaceri și cel universitar. Acest aspect va putea duce și la modificarea sistemului de finanțare a învățământului superior. Trebuie să regândim sistemul actual ”per capita”, care încurajează învățământul de masă fără a lua în considerare eficiența, și să trecem treptat la un sistem mixt care, pornind de la clasificarea și ierarhizarea universităților, să țină cont și de performanța academică și de excelența în cercetare-inovare.

Noi, reprezentanții USR-PLUS, ne-am săturat să tot auzim că pleacă tinerii din țară. Noi credem că suntem chiar o alternativă, adică cea dorită de tineri.

Pentru că ei vor să rămână, să crească și să se bucure în țara lor, nu să plângă prin străinătate!

În 6 decembrie VOTAȚI candidații Alianței USR PLUS!

Prof. dr. Adrian SIMION,
Candidat USR PLUS pentru Senatul României

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și distribuit de operatorul economic SC UNIREA PRES SRL, Cod unic de identificare: 11200021


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Două blocuri ANL vor fi construite în Alba Iulia. Unde vor fi amplasate și câte apartamente noi vor putea fi închiriate

Bera Larisa

Publicat

în

Două blocuri ANL vor fi construite în Alba Iulia. Unde vor fi amplasate și câte apartamente noi vor putea fi închiriate Agenția Națională pentru Locuințe a lansat recent, pe SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, jud. Alba, municiupiul Alba Iulia, strada Lalelelor nr. 97A, etapa 2”. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea