Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: Europa trebuie să-și reevalueze deciziile după un standard de toți pentru unul și unul pentru toți, cu România și Bulgaria în Schengen
M-am bucurat, în rând cu colegii mei, pentru rezultatul votului din Parlamentul European pe rezoluția acceptării României în spațiul Schengen. Situația voturilor se vede din imagine atașată acestei postări, un număr absolut convingător și care n u lasă loc de interpretări în privința singurului destin pe care le pot avea România și Bulgaria. Evident, mult entuziasm, multe discuții înălțătoare, o mare victorie de etapă a parlamentului care, însă, s-ar putea transforma într-o mare dezamăgire a românilor dacă nu este susținută de fermitatea diplomației credibilității și încrederii pe care încă o datorăm Europei, prin punctele cheie Comisia și Consiliul European.
Cei care citiți aceste rânduri trebuie să înțelegeți că acest moment din Parlamentul European este o pledoarie plină de ecou și unitate, care nu va genera, neapărat, ceea ce-și dorește România la nivelul celor două instituții decisive, pomenite anterior. S-a mai întâmplat așa ceva și în 2018. Aș fi ipocrit sau lipsit de atitudine să nu spun că am fost deranjat de faptul că anumiți colegi de-ai mei din grupul EPP, cum sunt cei francezi, de exemplu, s-au abținut la votul rezoluției privind intrarea României în spațiul Schengen. Dar nici nu cred că e aspectul cel mai important, atât timp cât majoritatea francezilor, chiar socialiști, au fost pentru.
Personal, cred că România își are locul în acest spațiu și că întrunește condițiile pentru a fi acolo. Nu poți ține o țară într-un „prizonierat” nesfârșit și să o țintuiești doar în statutul de grănicer al Europei. Doar pentru că anumite interese economice sau posibile minusuri ale candidatului, de altă natură, ar fi convenabil justificabile pentru alte țări. Când ai cea mai mare graniță cu o țară față cu care am fost solidari din prima clipa a suferinței barbariei ruse, când ești la mică distanță de cea mai sângeroasă, distrugătoare și condamnabilă agresiune de după al doilea război mondial, Europa nu trebuie să întărească granițele sale în Ungaria și să țină România și Bulgaria în afara Schengen.
Rămânerea țării noastre în afara Schengen este, în opinia mea, un act de inechitate și de dublă măsură. Iar Europa trebuie să-și reevalueze deciziile după un standard de toți pentru unul și unul pentru toți, nu după un model în care unele țări membre au statut de gazde, iar altele de musafiri. Pentru că doar unitatea și solidaritatea ne pot trece peste toate crizele recente, cu toate provocările pe care acestea ni le-au pus în față, de la securitate la circulația mărfurilor, transport și pretinsa flexibilitate a europenilor care s-au născut într-o țară și lucrează în alta.
Cum la fel de bine cred că ne datorăm nouă o sinceritate dureroasă. Care să ne amintească de minusurile pe care mulți le văd, le știu, de faptul că dacă spunem că avem granițe și capacități de control nu putem ascunde corupția din vămi și ministere, că ne-am transformat în arhitecți ai moralei când, de fapt, mulți sunt amenințați de deconspirarea lipsei de onoare academică, că morile de vânt ale olandezilor, în care suflăm de atâția ani, sunt învârtite de multele noastre neputințe. N-ajunge doar să nu ții capul în piept, ci trebuie să ai suficiente motive să fii cu capul sus. Pentru că ideea de a te armoniza cu Europa înseamnă de a pune la bătaie cam tot ce găsește un locuitor al unei țări Schengen în propria ogradă. Autostrăzi, școli. spitale, căi ferate, parcări securizate ș.a.m.d.
Da, Europa trebuie să fie completă, cu România și Bulgaria în spațiul Schengen. Da, olandezi sau francezii trebuie să înțeleagă că banii pe care i-ar lua din piața comună, cu noi în ea la nivel total, ar fi mai mulți decât contribuția lor la bugetul U.E. Dar, încă, România nu poate saluta o victorie cu surle și trâmbițe și nici nu poate să se plângă exclusiv de șutul în dos al sabotului olandez atât timp cât politica românească înseamnă, de prea mult timp, doar sloganuri găunoase și tot mai multă sărăcie în vieți și case.
Mircea Hava – europarlamentar PNL, Membru EPP
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
Marcel Ciolacu ia în calcul să demisioneze după rezultatele la prezidențiale 2025. Se rupe sau nu Coaliția după eșecul lui Antonescu?
Marcel Ciolacu ia în calcul să demisioneze după rezultatele la prezidențiale 2025. Se rupe sau nu Coaliția după eșecul lui Antonescu? Marcel Ciolacu ia în calcul să demisioneze din funcția de premier, în urma rezultatelor slabe obținute de candidatul coaliției la alegerile prezidențiale 2025, potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro. Discuții în acest sens au loc […]
Elena Lasconi a demisionat din funcţia de preşedintă a USR, după rezultatele algerilor prezidențiale 2025, tutul I: ”Demisionez cu inima împăcată”
Elena Lasconi a demisionat din funcţia de preşedintă a USR, după rezultatele algerilor prezidențiale 2025, tutul I: ”Demisionez cu inima împăcată” Elena Lasconi a anunțat luni, 5 mai 2025, a doua zi după alegerile prezidențiale 2025, turul I, demisia sa din funcția de președintă a Uniunii Salvați România (USR), după ce a obținut doar 252.708 […]
Comunicat de presă | Europarlamentarul Victor Negrescu: Trăiește Apusenii – O inițiativă pentru promovarea Țării Moților prin turism sportiv de excelență
Europarlamentarul Victor Negrescu: Trăiește Apusenii – O inițiativă pentru promovarea Țării Moților prin turism sportiv de excelență Astăzi, în inima Munților Apuseni, în localitatea Vidra, s-a desfășurat o întâlnire de lucru dedicată promovării Țării Moților prin dezvoltarea turismului sportiv, organizată de Victor Negrescu, Vicepreședinte al Parlamentului European și eurodeputat de Alba, alături de Thomas Moldovan, […]