Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Comunicat de presă| Cum am putea sa regândim felul în care este abordat învățământul românesc? (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
În ultima vreme foarte mulți concetățeni care mă cunosc, dar și destui dintre cie care mă cunosc mai puțin, m-au întrebat de ce am decis să candidez pentru funcția de senator din partea Alianței USR-PLUS și dacă știu care sunt conceptele pe care ne putem baza ca să putem construi politici publice ce vor produce efecte în educație.
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Iar răspunsul meu a fost mereu bazat pe o idee forte: este nevoie să punem elevii și tinerii în general pe primul plan și să regândim modelele de predare – învățare. Avem încă în școală modele, care se bazează destul de mult pe memorare și mai puțin pe gândire critică. Cred că e timpul să schimbăm o astfel de paradigmă și, în plus, să avem în vedere implicarea proactivă a părinților, crearea de noi oportunități de dezvoltare pentru elevi, oportunități care să țină cont de nevoile acestora și de aspirațiile lor și, nu în ultimul rând, să avem o deschidere cât mai mare față de cei care oferă alternative educaționale.

Am specificat totdeauna care este esența filonului de schimbare pe care USR PLUS îl va promova în educație: “Spune-mi și voi uita. Arată-mi și îmi voi aminti. Implică-mă și voi înțelege.” Noi știm că nu este suficient faptul că s-a încercat reformarea curriculumului, dacă în continuare procesul de învățare este orientat exclusiv pe evaluări de conformitate, nu pe dezvoltarea de abilități de cunoaștere, motivație și evoluție a elevilor. Iar o altă mare cangrenă a învățământului românesc este politizarea, fapt pentru care nu de puține ori nu există noțiunea de proiect, de viziune, de parcurs profesional, ci doar aceea de mandat politic.

 Festival de Romania 2024

Vă asigur că, atunci când voi fi reprezentantul județului Alba în Senatul României mă voi ocupa direct de toate măsurile prin care vom centra întregul sistem educațional pe nevoile elevului și pe schimbarea modului de învățare, orientat spre dezvoltarea gândirii critice și educație individualizată. În anii cât am lucrat ca dascăl – și sunt, iată, aproape două decenii – am văzut cât este de important rolul părintelui. De aceea voi susține creșterea implicării părinților în școli, unde trebuie să fie mai puțină birocrație și mai multă calitate. Nu în ultimul rând, trebuie să conectăm învățământul cu cerințele de pe piața forței de muncă.

Noi vrem să luăm ca exemplu sistemele evoluate de învățământ, care pun accent pe dezvoltarea copilului în sens critic, analitic, fără teme pentru acasă la vârsta preșcolară și școlară mică, pentru că nu contribuie la dezvoltarea intelectuală a copilului, ci doar generează epuizare. Trebuie să punem accent pe încurajarea învățării experimentale, pe proiecte tematice, pe baza unor decizii ale consiliilor de administrație din școli. Noi credem că trebuie să existe asistenți de profesori și învățători pentru a putea permite predarea individualizată la nivelul fiecărui elev. Această nouă categorie profesională poate include: personal specializat în lucrul cu elevii cu cerințe educaționale speciale, bursieri ai masterului didactic. Aceștia, împreună cu dascălii, vor putea crește conștientizarea importanței lecturii și monitorizarea competențelor de lectură. Lectura activă este una dintre cele mai importante activități pentru dezvoltarea competențelor lingvistice, lipsa competențelor de lectură fiind una dintre cauzele care contribuie la rata mare a analfabetismului.

Eu, ca profesor, cred că nu mai putem amâna modernizarea educației românești, că nu mai putem neglija rolul central pe care îl au părinții în crearea unei comunități în jurul școlii. Studiile demonstrează că implicarea părinților în educație, atât acasă cât și la școală, are efecte benefice pe termen lung asupra copiilor și mai târziu, în viața adultă. Cercetările arată că implicarea părinților în procesul de învățare a copiilor este puternic asociată cu dezvoltarea socio-emoțională a copiilor, cu mai multă lectură și succes școlar. Elevii sunt mai implicați în comunitate, au curajul de a lua decizii și știu ce au de făcut pentru a lua decizii informate. Întreaga lor adaptare la societate este mai ușoară.

Pentru că avem nevoie ca învățământul să ne formeze copiii pentru dezvoltare, nu pentru obediență!

În 6 decembrie VOTAȚI candidații Alianței USR PLUS!

 

Prof. dr. Adrian SIMION,

Candidat USR PLUS pentru Senatul României

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și distribuit de operatorul economic SC UNIREA PRES SRL, Cod unic de identificare: 11200021


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția

Bera Larisa

Publicat

în

Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția Administrația municipiului Alba Iulia, a lansat în data de 27 noiembrie 2024, licitația pe SEAP, care prevede achiziționarea a 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice inclusiv serviciu de elaboarare proiect tehnic și detalii de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea