Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): Soluții pentru finanțarea educației. Inițiativă legislativă care oferă posibilitatea sponsorizării directe a școlilor și deducerea sumelor din impozitul către stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): Soluții pentru finanțarea educației. Inițiativă legislativă care oferă posibilitatea sponsorizării directe a școlilor și deducerea sumelor din impozitul către stat

Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, a depus în Parlamentul României o nouă inițiativă legislativă care are ca scop susținerea finanțării școlilor din surse private, sumele putând fi deduse din impozitul datorat statului.

Proiectul oferă posibilitatea companiilor și persoanelor fizice să sponsorizeze sau să redirecționeze o parte din impozitul anual datorat către unitățile de învățământ preuniversitar autorizate sau acreditate. Inițiativa modifică și completează Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prin asigurarea cadrului legal necesar, astfel încât unitățile de învățământ să poată fi sponsorizate direct sau contribuabilii să poată redirecționa o parte din impozitul anual datorat. Până în prezent acest lucru putea fi făcut doar pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, a unităților de cult, a instituțiilor și autorităților publice, inclusiv organelor de specialitate ale administrației publice, precum și pentru acordarea de burse private, potrivit legii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sumele oferite ca sponsorizare de persoanele juridice se scad din sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri sau valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

De asemenea, contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sponsorizarea școlilor pentru proiecte educaționale, dotare sau acordarea unor burse.

„Proiectul legislativ are ca scop susținerea finanțării educației prin adaptarea normelor fiscale, astfel încât sponsorizările către unitățile de învățământ să fie mai atractive pentru firme. Școlile se confruntă cu subfinanțare și lipsa resurselor, având nevoie de susținerea mediului privat, însă acest lucru trebuie asigurat prin debirocratizarea procedurii de sponsorizare și oferirea posibilității ca acele sume oferite drept sponsorizare să fie în mare parte deduse din impozitul datorat. Acest lucru propune inițiativa legislativă, completând legislația astfel încât și școlile, care nu se regăseau până acum în rândul entităților ce puteau fi sponsorizate, să beneficieze de această posibilitate. România are din păcate cea mai mică alocare pentru educație din Uniunea Europeană, în timp ce avem mari probleme în ceea ce privește asigurarea accesului la educație și dotarea școlilor.  Spre exemplu, în mediul rural 1 din 4 copii abandonează școala și nu ajunge la liceu. Nu mai vorbim de faptul că foarte mulți părinți nu își permit să le asigure copiilor nici minimul rechizitelor școlare, astfel încât au nevoie de susținere.”, a spus deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.

Proiectul vine în contextul în care țara noastră este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană ca alocare din PIB pentru educație. Astfel, România se poziționează în zona roșie a investițiilor în educație, cu 3,1% din bugetul de stat alocat către acest sector. La polul opus, în zona verde se situează Danemarca cu 8,7% și, ca regulă generală, statele din Europa occidentală. Nu toate statele pe care le plasăm în categoria „state est-europene” sau „foste state comuniste” investesc la fel de puțin în educație ca România. Un exemplu extrem de instructiv în acest sens sunt statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania) care direcționează către sectorul educației sume procentual similare cu Germania și Franța (peste 5%). România este ultima, dar ce este cu adevărat îngrijorător este că diferența dintre noi și restul statelor membre UE este de 1% – o diferență uriașă, care se traduce în viața cotidiană în: sute de toalete în curtea școlii, sute de școli aflate într-o stare de degradare în ceea ce privește patrimoniul, lipsa de investiții, sute de școli fără apă curentă, mii și zeci de mii de școli fără hârtie igienică și săpun etc.

Inițiativa legislativă a fost depusă de deputatul USR de Alba Beniamin Todosiu împreună cu senatorii Ștefan Pălărie și Anca Dragu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Liderii Coaliției nu reușesc să ajungă la un consens pe tema prețurilor la energie și procentul pentru creșterea pensiilor. PSD și PNL au versiuni diferite atunci când vine vorba de cele două mari teme. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că o ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie. Până atunci cele două mari partide fac ping-pong mediatic cu măsurile pe care vor să le impună.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%. Ce spune premierul Ciucă

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că PSD vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,8 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați, iar cei care depășesc să plătească un preț fix de 1,2-1,3 lei.

De asemenea, social-democrații nu sunt de acord cu plafonarea prețului la 1.3 lei/kwh pentru marii consumatori economici așa cum și-ar dori liberalii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit surselor citate, social-democrații vor să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice: spitalele, scolile, companiile de utilități dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consuma electricitate.

În ceea ce privește reglementarea prețului la energie începând de la 1 ianuarie 2023, liderii Coaliției par să fi căzut de acord că aceasta se va face printr-o nouă ordonanță de Guvern.

PSD și PNL își dispută procentul de majorare al pensiilor

La capitolul pensii, PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens. Social-democrații pledează pentru o majorare de 11,92% doar pentru pensiile mici de 1.500 lei și acordarea unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

De partea cealaltă, liberalii vor o majorare de 15% pentru toate pensiile dar fără să fie acordate alte ajutoare sociale.

La nivel public, PSD spune că mărirea cu 15% a pensiilor ar duce la un efort bugetar de 16,5 miliarde.

Ce se schimbă când vine vorba de lemnele de foc
Potrivit surselor Hotnews.ro, în Coaliție PSD, PNL și UDMR ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prețul lemnului de foc. Se va renunța la plafonare de 400 lei pe metru cub și se va extinde acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne. Astfel, se vor acorda ajutoare de până la 320 de lei în funcție de venituri.

Potrivit estimărilor, numărul beneficiarilor se va modifica și va crește de la 500.000 la 1,5 milioane de beneficiari.

O ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie.

sursă: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Doamne cu care judeţul Alba se mândreşte: Femei antreprenor în Apuseni”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Femeia antreprenor în Apuseni

La iniţiativa doamnei Ileana Boncuţ, preşedinte al Organizației Femeilor Liberale Câmpeni, doamne active şi cu iniţiativă în comunitate, cu expertiză, perseverente şi pasionate de ceea ce fac, doamne care au un cuvânt de spus în societate şi in business, au împărtăşit din experienţa lor, în cadrul primei ediţii a evenimentului Femeia antreprenor în Apuseni.

Prezente în sală, peste 80 de doamne din Câmpeni, primarul şi viceprimarul oraşului au urmărit cu interes prezentările susţinute de:

Elit - Gustul Desăvârșit

Chira Livia, SC RIVALY CH.SRL a vorbit despre afacerea familiei, un business ce a debutat acum 30 de ani, acum fiind unul dintre cei mai mari şi importanţi angajatori din Câmpeni. În proiect, s-au implicat direct şi copiii doamnei Chira, Nicoleta Sălăgean și Marius Chira. Domeniul de activitate în care cu succes îşi desfăşoară activitatea este cel al comerţului, compania deţinând restaurante, magazine alimentare şi brutărie proprie.

Gherghel Georgiana conduce o cofetărie cu laborator propriu – SC GEORAMY S.R.L, o afacere de familie, făcută cu pasiune şi inventivitate într-o lume care are nevoie de cât mai mult frumos şi de amintirea senzaţiilor minunate date de gustul copilăriei.

Sectorul turistic al munţilor Apuseni a fost reprezentat de doamna profesor Mocanu Mirela – administrator al pensiunii Valea Brazilor, un loc idilic şi primitor, construit după tradiţia moţească care primeşte cu braţele deschise turiştii care vizitează zona.

Din drag de oameni şi cu dorinţa de a-i ajuta pe cât mai mulţi să îşi recupereze funcţiile motorii, doamna Cotișel Alexandra (studii superioare în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,, Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, specializarea balneofiziokinetoterapie) – reprezintă domeniul medical prin cabinetul său de recuperare medicală și masaj.

A vorbit despre importanţa imaginii de companie, despre strategii de marketing şi despre o comunicare transparentă în afaceri, Alina Hărăguș- specialist marketing şi comunicare în afaceri – antreprenor, agenţie de publicitate în Alba Iulia, (Tao Media) și președinte al Organizației Femeilor Liberale Alba.

Au fost organizate şi standuri de prezentare ale produselor locale, prin bunăvoinţa doamnelor:

• Sălăgean Nicoleta, brutăria RIVALY, produse de patiserie și produse tradiționale

• Furdui Eta – brânzeturi etc

• Jula Ionela – miere şi produse apicole

• Joldeș Adriana și Mihaela Lobonea – decorațiuni evenimente (AMazing Flowers & Gifts)

Acest eveniment face parte dintr-o serie de evenimente care au ca şi scop valorizarea calităţilor femeii în societate şi in familie şi precede şi alte evenimente dedicate doamnelor cu care judeţul Alba se mândreşte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea