Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): Soluții pentru finanțarea educației. Inițiativă legislativă care oferă posibilitatea sponsorizării directe a școlilor și deducerea sumelor din impozitul către stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): Soluții pentru finanțarea educației. Inițiativă legislativă care oferă posibilitatea sponsorizării directe a școlilor și deducerea sumelor din impozitul către stat

Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, a depus în Parlamentul României o nouă inițiativă legislativă care are ca scop susținerea finanțării școlilor din surse private, sumele putând fi deduse din impozitul datorat statului.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Proiectul oferă posibilitatea companiilor și persoanelor fizice să sponsorizeze sau să redirecționeze o parte din impozitul anual datorat către unitățile de învățământ preuniversitar autorizate sau acreditate. Inițiativa modifică și completează Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prin asigurarea cadrului legal necesar, astfel încât unitățile de învățământ să poată fi sponsorizate direct sau contribuabilii să poată redirecționa o parte din impozitul anual datorat. Până în prezent acest lucru putea fi făcut doar pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, a unităților de cult, a instituțiilor și autorităților publice, inclusiv organelor de specialitate ale administrației publice, precum și pentru acordarea de burse private, potrivit legii.

Sumele oferite ca sponsorizare de persoanele juridice se scad din sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri sau valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

De asemenea, contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sponsorizarea școlilor pentru proiecte educaționale, dotare sau acordarea unor burse.

„Proiectul legislativ are ca scop susținerea finanțării educației prin adaptarea normelor fiscale, astfel încât sponsorizările către unitățile de învățământ să fie mai atractive pentru firme. Școlile se confruntă cu subfinanțare și lipsa resurselor, având nevoie de susținerea mediului privat, însă acest lucru trebuie asigurat prin debirocratizarea procedurii de sponsorizare și oferirea posibilității ca acele sume oferite drept sponsorizare să fie în mare parte deduse din impozitul datorat. Acest lucru propune inițiativa legislativă, completând legislația astfel încât și școlile, care nu se regăseau până acum în rândul entităților ce puteau fi sponsorizate, să beneficieze de această posibilitate. România are din păcate cea mai mică alocare pentru educație din Uniunea Europeană, în timp ce avem mari probleme în ceea ce privește asigurarea accesului la educație și dotarea școlilor.  Spre exemplu, în mediul rural 1 din 4 copii abandonează școala și nu ajunge la liceu. Nu mai vorbim de faptul că foarte mulți părinți nu își permit să le asigure copiilor nici minimul rechizitelor școlare, astfel încât au nevoie de susținere.”, a spus deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.

Proiectul vine în contextul în care țara noastră este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană ca alocare din PIB pentru educație. Astfel, România se poziționează în zona roșie a investițiilor în educație, cu 3,1% din bugetul de stat alocat către acest sector. La polul opus, în zona verde se situează Danemarca cu 8,7% și, ca regulă generală, statele din Europa occidentală. Nu toate statele pe care le plasăm în categoria „state est-europene” sau „foste state comuniste” investesc la fel de puțin în educație ca România. Un exemplu extrem de instructiv în acest sens sunt statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania) care direcționează către sectorul educației sume procentual similare cu Germania și Franța (peste 5%). România este ultima, dar ce este cu adevărat îngrijorător este că diferența dintre noi și restul statelor membre UE este de 1% – o diferență uriașă, care se traduce în viața cotidiană în: sute de toalete în curtea școlii, sute de școli aflate într-o stare de degradare în ceea ce privește patrimoniul, lipsa de investiții, sute de școli fără apă curentă, mii și zeci de mii de școli fără hârtie igienică și săpun etc.

Inițiativa legislativă a fost depusă de deputatul USR de Alba Beniamin Todosiu împreună cu senatorii Ștefan Pălărie și Anca Dragu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea