Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Pensiile contributive pot fi crescute cu 27%. Coaliția PSD-PNL nu vrea să crească pensiile românilor
Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Pensiile contributive pot fi crescute cu 27%. Coaliția PSD-PNL nu vrea să crească pensiile românilor
Pensionarii români merită pensii decente! O pensie corectă, adaptată realităților socio-economice din România, nu este un favor, ci este o dovadă de respect pentru românii care au muncit o viață.
Ceea ce nu spun, în aceste zile, politicienii din coaliția de guvernare este faptul că pensiile românilor pot fi crescute cu 27%. Aceste calcule au fost realizate de specialiștii USR, care au concluzionat că această mărire poate fi susținută chiar acum de economia României.
Coaliția sărăciei PSD – PNL amăgește, în schimb, pensionarii cu măriri care nici măcar nu acoperă inflația.
În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este trecută reforma pensiilor speciale și plafonul maxim de 9,4% din PIB, care poate fi alocat pentru fondul de pensii în România.
Dacă ar fi să analizăm sistemul de pensii actual, observăm că avem două categorii: sistemul public format din Casa Naționala de Pensii Publice și casele de pensii sectoriale (MAPN, MAI, SRI) și a doua categorie, sistemul neintegrat de pensii, respectiv Casa de Pensii a Avocaților, Casa de Pensii a Notarilor Publici și casele de pensii ale diverselor culte religioase (7 culte religioase).
Cum se calculează pensia contributivă? Numărul de puncte se obține din venitul brut lunar împărțit la venitul mediu brut comunicat de INS. Apoi, se calculează punctajul anual ca medie a celor lunare și se împarte numărul de ani de stagiu complet de cotizare (35 de ani) la suma punctajelor anuale.
Rezultatul se înmulțește cu indicele de corecție – 1,41 și apoi se înmulțește cu valoarea punctului de pensie, care este în prezent 1586 de lei pentru a se obține pensia bazată pe contributivitate.
Potrivit statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice, în România avem 4,79 milioane pensionari, iar pensia medie este 1735 de lei. Pensiile contributive reprezintă 7,42% din PIB-ul României, iar pensiile speciale reprezintă aproape 1% din PIB (aproximativ 2,5 miliarde de Euro anual).
Până la procentul stabilit în PNRR de 9,4 din PIB rezultă că punctul de pensii poate crește până la 2000 lei. Această mărire, care ar însemna bani mai mulți pentru pensionarii români, se poate face chiar de mâine.
PNL și PSD s-au întrecut pe rând în ultima perioadă în promisiuni față de pensionarii din România. Toate acestea au rămas doar vorbe, iar tot mai mulți vârstnici se văd în pragul sărăciei din cauza creșterilor de prețuri la alimente și utilități. De ce nu vrea actuala coaliție să mărească pensiile românilor? Pentru că pesediștilor și liberalilor le-ar rămâne prea puțini bani de furat sau pentru că vor să dea, pe rând, doar firimituri pensionarilor români în speranța că aceștia vor aprecia acest „favor” îndeajuns de mult încât să îi voteze la următoarele alegeri. Acestea sunt practicile demagogice și meschine ale coaliției sărăciei PNL- PSD.
Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Rețeaua de canalizare din comuna Valea Lungă va fi extinsă. Primăria a primit acordul din partea APM Alba
Rețeaua de canalizare din comuna Valea Lungă va fi extinsă. Primăria a primit acordul din partea APM Alba Agenția Pentru Protecţia Mediului Alba a decis, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul sedinţei CAT din data de 12.11.2024, ca proiectul „Extindere rețea de canalizare în Comuna Valea Lungă, sat Valea Lunga și sat Lunca”, nu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act