Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Alexandru Dumitru USR Alba: USR lansează un proiect național pentru susținerea persoanelor cu dizabilități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Nimic pentru noi, fără noi”

Astăzi, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, împreună cu colegii mei din USR, din întreaga țară și diaspora, lansăm proiectul USR Dizabilități, ca structură de reprezentare a persoanelor cu dizabilități din partid și din afara acestuia.

În USR, avem numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și parlamentare de anul trecut (inclusiv cu mandate obținute în Consilii Locale), alții au fost aleși în funcții de conducere. Numeroși parlamentari USR au elaborat inițiative legislative importante în beneficiul cetățenilor cu dizabilități, iar reprezentanții partidului din administrația locală sunt preocupați de dezvoltarea localităților, astfel încât să fie accesibilizate și incluzive.

Inițiativa acestui proiect, aprobat și susținut de către Biroul Național al USR, are ca punct de plecare dorința de a combate discriminările grave pe care colegii noștri, persoanele cu dizabilități, le confruntă frecvent în România, reușind totuși, chiar și într-un asemenea context socio-politic dificil, să obțină performanțe în domeniile lor de activitate (inclusiv IT-iști și alpiniști nevăzători, profesori cu diferite dizabilități, sportivi în scaun rulant, elevi olimpici etc) și să își revendice dreptul la o viață independentă, împlinită în comunitate.

În privința nenumăratelor situații discriminatorii la care persoanele cu dizabilități sunt expuse în România, există inclusiv o analiză realizată de către Banca Mondială, într-un raport numit Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România (raport trimis către ANDPDCA în noiembrie 2020). Câteva dintre problemele grave existente: segregarea școlară a elevilor cu dizabilități, precum și copiii lăsați complet în afara sistemului de învățământ; discriminările în plan profesional (dificultăți în a se angaja – în anul 2019, rata de angajare a acestor persoane era de doar 7, 25% în România, iar coeficientul de sărăcie în rândul acestor cetățeni era, la acea dată, cu 70% mai ridicat decât cel al mediei din UE); dificultățile mari de mobilitate (din cauza lipsei aproape totale de accesibilizare la standarde europene a spațiilor publice, a instituțiilor și transportului); probleme de incluziune în viața socială și obstacole mari în încercările de a trăi o viață independentă (din cauza tuturor factorilor menționați aici); imposibilitatea exercitării efective a unor drepturi politice (dreptul de vot, de exemplu), iar în cazuri grave, persoanele cu dizabilități sunt complet excluse din societate și private de libertate prin instituționalizarea lor în centre rezidențiale, unde li se încalcă frecvent drepturile fundamentale și demnitatea umană.

În funcții politice și în partide, există un număr infim de persoane cu dizabilități, subreprezentarea în viața politică făcând ca deciziile publice în privința acestei categorii de cetățeni să fie luate, de cele mai multe ori, de către persoane și organizații insuficient informate în domeniu și nu de către persoanele direct afectate. Lipsa aproape completă de participare a persoanelor cu dizabilități la viața politică este îngrijorătoare și din perspectiva nesincronizării cu situația de la nivelul Uniunii Europene, unde prezența miniștrilor sau eurodeputaților cu dizabilități face deja parte din normalitate.

Prin grila deformatoare a prejudecăților, persoanele cu dizabilități sunt adesea tratate de către stat într-un mod infantilizant și paternalist, conceptul de drepturi fundamentale ale acestora fiind substituit, inclusiv la nivelul retoricii publice, cu ideea „protejării” lor (a se vedea, de exemplu, noua denumire a Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, denumire ce substituie sintagma „pentru drepturile persoanelor cu dizabilități”).

Alături de colegii din cadrul USR susținem educația incluzivă, accesibilizarea tuturor spațiilor publice pentru toate tipurile de dizabilități, precum și accesibilizarea mesajelor politice și a participării la viața publică, incluziunea socio-profesională și, în general, un mod de raportare liberal, social și incluziv față de cetățenii cu dizabilități, prioritizând dreptul lor la o viață independentă.

Ca parte a unei mișcări politice de centru-dreapta modern, grupul USR Dizabilități nu promovează discriminările pozitive (de tipul „cotelor” de candidați cu dizabilități), ci invită și sprijină concret persoanele cu dizabilități să-și asume acțiuni civico-politice pe baza competenței lor, pentru a se putea autoreprezenta cu succes în luarea oricărei decizii publice privitoare la domeniul dizabilității.

Încurajăm cetățenii cu dizabilități să ni se alăture în acest demers, ca împreună să construim o cultură a autoreprezentării politice, întemeiată pe bine cunoscutul principiu proclamat în Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: „Nimic pentru noi, fără noi”.

#Viațăindependentă
#Autoreprezentarepolitică
#USRDizabilități


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea